Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Economic
Fapt divers
Editorial
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
22212
De la 07 Ianuarie 2003
103165650
Editorial

Demisie cu repetiţie calculată la rece

  • Ioan Rotundu
  • 11 June 2015, 23:00
Despre demisia de ieri a ministrului Transporturilor Ioan Rus şi imediat acceptată de premierul Victor Ponta s-au dat fel de fel de interpretări. Eu am o interpretare proprie pe care o consider şi cea mai apropiată de adevăr.
Ioan Rus a calculat la rece momentul când să-şi dea demisia iar declaraţia sa de miercuri seară de la postul Tv Digi 24 a fost una premeditată. Nu este Rus politicianul novice, care abia a păşit pe drumul unei cariere politice şi n-a realizat ce consecinţe putea avea o declaraţie prin care faci curve nevestele celor plecaţi la muncă în străinătate şi golani copii lor rămaşi în ţară.
Apoi, după declaraţia făcută, prea uşor a venit Rus cu demisia, un gest care mai degrabă sugerează o uşurare a conştiinţei sale încărcată de ceva ce el percepe a fi extrem de periculos.
Demisia lui Rus vine într-un context politic extrem de tensionat în PSD. Premierul Victor Ponta este tot mai dezavuat în plan extern iar în ţară este supus unei presiuni enorme să demisioneze. Sub această presiune Ponta poate avea reacţii politice cumplit de dăunătoare lui şi PSD-ului, caracterul său de om politic perfid, ipocrit, mincinos şi predispus la încălcarea legii sugerând astfel de manifestări disperate. Presat de către baronii din partid să facă ceva pentru a pune stavilă anchetelor procurorilor DNA, Ponta este pe punctul de a acţiona prin asumarea unui risc de gen totul sau nimic. Părăsit cumva de către Robert Cazanciuc, ministrul rudă la Justiţie care nu l-a apărat în faţa asaltului DNA. Ponta, aşa cum au şi sesizat unii comentatori politici, va încerca să modifice Codul Penal şi de procedură penală prin adoptarea unor Ordonanţe de Urgenţă.
Ori, adoptarea acestora de către Guvern atrage răspunderea solidară a tuturor membrilor guvernului. Nu mă refer la răspunderea politică, pe care Ponta nu dă doi bani, ci la cea penală care s-ar putea declanşa pe motiv că Guvernul a pus în pericol siguranţa naţională şi a blocat justiţia în lupta sa împotriva corupţiei. Ministrul Ioan Rus, care a fost şi ministru de interne, cunoaşte ce consecinţe penale poate avea demersul lui Ponta de a modifica prin ordonanţă de urgenţă legile penale şi nu vrea să fie părtaş la încercarea de lovitură dată Justiţiei ca putere separată în stat.
Ca să se delimiteze de ce a făcut Ponta ca premier şi lider PSD până acum şi ce va face de acum înainte, Rus a preferat să creeze un eveniment care să se soldeze cu demisia sa. Şi l-a creat miercuri seară la Digi 24, părăsind Guvernul Ponta cu o aureola că este un politician de onoare.
Ce a făcut Rus ieri este o repetiţie a gestului făcut în august 2012 când era ministru de interne. Atunci, când premierul Ponta şi cu amicul său politic de atunci Crin Antonescu, au pus la cale o lovitură de stat împotriva preşedintelui Băsescu, Rus şi-a dat seama de gravitatea faptelor comise de liderii PSD în fraudarea referendumului. El a refuzat să dea curs cererii lui Ponta de a falsifica numărul votanţilor de pe listele electorale şi a demisionat din Guvern. Dovadă că în cadrul cercetării lui Liviu Dragnea pentru fraudarea acelui referendum, Ioan Rus a fost audiat de procurorii DAN ca martor.
Rus a mirosit starea de fapt din Guvern şi PSD şi a simţit încotro se îndreaptă curentul electoral. A demisionat exact cu o zi înainte ca moţiunea de cenzură depusă de PNL să fie dezbătută şi supusă votului.
De mai mult timp susse din PSD indică faptul că sunt parlamentari dispuşi să voteze o moţiune de cenzură a PNL-ului numai să-l vadă dat jos pe Ponta. Este vorba de un grup minoritar de parlamentari PSD care n-au curajul să se delimiteze public de ce face Ponta şi colegii lor corupţi pentru că ar fi lichidaţi politic de către mecanismul propagandistic al partidului.
Şi Ponta ştie că sunt parlamentari PSD care ar vota pentru moţiune aşa că s-a luat decizia ca astăzi parlamentarii PSD să participe numai la dezbaterea moţiunii nu şi la vot. La fel a decis şi Gabriel Oprea, liderul UNPR.
Pentru Rus nu mai contează ce se va întâmpla astăzi în parlament. El s-a pus din nou la adăpost iar când apele politice se vor linişti, el va putea să reapară public fără teama că va fi denigrat. „Vulpea”, cum a fost poreclit, tot vulpe rămâne, adică vicleană. În ce priveşte fondul afirmaţiei lui Ioan Rus cu copii golani şi femeile curve, afirmaţiile sale nu sunt prea departe de adevăr. Nu fac parte din categoria ipocriţilor ca să gândesc ca Rus şi să mă exprim ca Ponta. Ştiu în judeţ zeci de cazuri de bărbaţi care au muncit în străinătate ani la rând şi au trimis banii acasă iar nevasta îi cheltuia cu amantul cu care a ridicat casă şi s-a întorlocat. Chiar zilele trecute am fost abordat în Darabani, în faţa clădirii Protopopiatului, de un sătean, fost boxer, care revenind de la muncă din străinătate şi-a găsit nevasta cu altul iar banii trimişi de el însuşiţi de aceştia. Omul era disperat şi voia filmat la Lumea lu’ Rotundu.
În schimb, în Botoşani, pe strada Tudor Vladimirescu, nu departe de sediul Direcţiei Sanitar-Veterinare, pe partea dreaptă, se află casa unui bărbat care m-a oprit la poarta sa să mi se plângă că nevasta i-a plecat la muncă în Italia şi că acolo s-a încurcat cu bătrânul pe care-l îngrijea, părăsindu-l pe el şi nemaitrimiţându-i bani. Sunt doar două exemple din sutele de cazuri aflate la nivel de judeţ. Aşa că Ioan Rus a rostit un crud adevăr, conştient că el se va solda cu demisia din funcţia de ministru dar bucuros că va scăpa de „povara Ponta”.
Mă aştept ca după această demisie să aflăm şi unele fapte comise de Dan Şova cât a fost ministrul Transporturilor şi care, cu certitudine, fac trimitere spre Victor Ponta, via DNA. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscopul zilei
Reţeta zilei: Vinete la grătar
Bancul zilei: Probleme la pat
Vladimir Putin: Rusia si Italia vor construi impreuna elicoptere de mare tonaj pentru exploatarea resurselor naturale
Scrisoarea ambasadorului Poloniei catre presedintele ICR
Am rugamintea ca reprezentantii ICR sa nu mai folosesca argumente care sa-mi puna tara intr-o lumina nefavorabila si falsa
Cum s-a intins reteaua "baietilor destepti" ai premierului Ponta la Transelectrica si Hidroelectrica
"Pamflet" adresat lui Radu Banciu, pe blogul lui Adrian Nastase:
De patru ani ma jignesti in fiecare seara, ba, jigodie. Ma acuzi ca am furat. Ce-am furat, ba? I-am furat bideul lu' maica-ta?
Fonduri UE: Ce cheltuieli pot fi facute din bani europeni 2014-2020
Inca un PSD-ist trece la PNL. Marian Avram, deputat de Tulcea
Un comunicat ticălos ca şi autorii lui
Ioan Rotundu
Botoşani: Un prim lot de contrabandişti cu ţigări a fost condamnat definitiv
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă