Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Sport
Administraţie
Social
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Pamflet
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
3941
De la 07 Ianuarie 2003
118355473
Editorial

Democraţia bâtei

  • Ioan Rotundu
  • 5 October 2008, 23:00
Sâmbătă s-au consumat câteva evenimente care ar trebui să ne dea de gândit, ca botoşăneni ce purtăm povara spiritualităţii înaintaşilor noştri şi care avem obligaţia morală, dacă nu şi de altă natură, să ţinem aprinsă făclia acestei spiritualităţi, onorând-o la nivelul înaltului rang naţional în care i-a fost recunoscută şi consacrată existenţa, poate pentru întregul nostru viitor.
Mai întâi voi trece în revistă aceste evenimente neplăcute, începând cu cele de la Vorona. Că localnicii au organizat un protest împotriva factorilor responsabili şi de decizie de la nivelul judeţului, care au transformat o problemă socială stringentă în una de răfuială politică, protestul trebuie privit ca un mijloc democratic şi totodată constituţional.
Dar de la a protesta, la a trece spre agresiuni fizice, deja autoritatea legii este încălcată şi odată cu ea principiile pe care se bazează democraţia. Expresia acelui voronean „Pe ce să pun mâna ca să-i crăp geamul?”, este nivelul scăzut de educaţie a celor ieşiţi în stradă, nu pentru a obţine pe calea democraţiei rezolvarea unei probleme majore pentru comunitatea lor, ci pentru a obţine acelaşi rezultat folosind „democraţia bâtei”. Modul de manifestare este cu atât mai regretabil, cu cât organizatorul protestului a fost profesorul Constantin Hetriuc.
Aceasta să fie oare educaţia pe care profesorul o transmite, de la catedră, elevilor? Ce zice conducerea IŞJ de o astfel de manifestare publică a profesorului? Pe acea profesoară de muzică, care a dansat la o petrecere privată cu un an în urmă, au sancţionat-o prin a fi scoasă de la catedră. Profesorul Hetriuc cum va fi sancţionat? Acel şofer aflat la volanul maşinii oprite din trafic nu-i decât un angajat care munceşte să-şi întreţină familia. Un geam de la o astfel de maşină costă enorm. Dacă acel protestant violent şi inconştient îl spărgea, avea bani să-l plătească? Nu cred, iar patronul l-ar fi considerat „vinovat” pe angajat, căruia i-ar fi oprit din salariu valoarea pagubei. Aceeaşi protestatari au încercat o agresiune fizică asupra lui Liviu Conţac, protejat de jandarmii care şi-au făcut datoria cu mult profesionalism. În loc să dezvolte un dialog civilizat şi bazat pe argumente, profesorul Hetriuc şi gaşca sa au sărit la bătaie. Ei ştiu de „democraţie bâtei” nu de puterea legii, de forţa argumentului, de triumful raţiunii.
Tot sâmbătă, dar în Botoşani, unii spectatori veniţi la meciul de fotbal dintre echipa FC Botoşani şi cea Piatra Neamţ, au dorit să-i aplice o corecţie primarului nemţean, cunoscut sub numele de Pinalti. Nu contează motivaţia care a stat la baza gestului, ci intenţia de a-l bontăni pe om. A trebuit să intervină primarul nostru, Cătălin Flutur, pentru a-şi salva colegul nemţean.
În numele cui au sărit la bătaie acei huligani ajunşi pe stadion? În numele nostru? Ca botoşănean, eu nu accept să fiu făuritorul unei dreptăţi pe calea „democraţiei bâtei” şi nici să fiu reprezentat de aceşti huligani.
Fotbalul nu mai este demult un sport onest, cavaleresc şi un mijloc de educaţie. Fotbalul a devenit o industrie financiară care adună pe stadioane hoarde de huligani, nişte brute umane care se dezlănţuie sălbatic, fără a mai păstra ceva din uzul raţiunii. Profesori, ingineri, economişti, jurişti, oameni respectabili în societate şi familie, când ajung pe stadioane devin nişte brute. Se transfigurează cu totul, iar statutul lor social nu mai face doi bani. Parcă le ia cineva minţile! Dacă prin alte colţuri de ţară „democraţia bâtei” este argumentul forte de rezolvare a problemelor comunităţilor respective, eu nu vreau ca şi Botoşanii să fie dominaţi de aceleaşi manifestări sălbatice, violente, sângeroase.
Vreau ca Botoşanii să rămână aşa cum l-au văzut şi înţeles acei oameni veniţi de prin mai toate colţurile ţării, participanţi la un simpozion ştiinţific, tot sâmbătă. Profesori universitari, scriitori, doctori, ingineri cu titluri ştiinţifice, economişti, jurişti de prestigiu au manifestat respect pentru spiritualitatea botoşăneană, pe care o consideră un fenomen neobişnuit şi totodată uluitor. Nu vreau să mai aud de „democraţia bâtei”. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Comentariul comentariilor (CCVII)
(Ioan Rotundu)
Românul, munca şi nemunca
De ce candidez?!
Preşedintele Ţâbuleac este „încrezut, redus şi nesimţit”
locuitorii comunei Vorona au făcut scut uman în faţa maşinilor de mare tonaj şeful judeţului nu a vrut să dea ochii cu protestatarii de la Vorona
Pomana electorală la încălzire creează nedreptăţi
Pinalti salvat din mâna suporterilor de primarul Cătălin Flutur
Consilierul prefectului îşi face imagine electorală folosind instituţia
Flutur mai speră să aducă bani europeni
Accident pe zebră
Avem mai puţini şomeri, după ce o parte au fugit din ţară
Ţiprigan va aplica deviza muschetarilor: „Unul pentru toţi şi toţi pentru unul”
De „Ziua Educatorului” doar felicitări, fără agape
Teribilul infractor minor Aron a prădat şi maşina vicelui Ţurcanu
Baban se consideră parlamentar şi politician profesionist
Ca să nu se interpreteze!
Comunicat de presă
Aşa arată noile permise auto
Horoscop
Surpriza fiului şantajist
Fermierii ameninţă că-l vor pricopsi pe prefect c-o întreagă turmă de animale
Deşi câştigă bine, finanţiştii vor salarii şi mai barosane
Copiii de la ţară nu sunt atraşi de învăţământul din oraş
Altă pacoste pe capul nostru: suferim de lipsa vitaminelor
Botoşanii – trei zile gazda unui eveniment masonic de grad zero
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă