Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Economic
Editorial
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
3274
De la 07 Ianuarie 2003
87533952
Editorial

Din aiurelile economice ale socialistului Vosganian

  • Ioan Rotundu
  • 24 October 2017, 23:00
Pe măsură ce îmbătrâneşte, Varujan Vosganian se prosteşte şi mai mult. Dă în mintea copiilor! Am citit ultimele sale aberaţii economice şi îmi vine greu să cred că acesta a fost în România ministru al Economiei şi al Finanţelor atât în Guvernul Tăriceanu cât şi Ponta 2.
Este evident că Vosganian n-a reuşit în aceşti 27 de ani postdecembrişti să se integreze cu gândirea în conceptul general al economiei de piaţă şi a rămas tributar învăţăturilor universitare ale economiei socialiste.
Despre armeni se ştie că sunt foarte buni comercianţi iar în Principatul Moldovei şi al Ţării Româneşti armenii au jucat un rol deosebit în dezvoltarea comerţului. Cel puţin pentru oraşul Botoşani se poate vorbi de o perioadă când armenii au dominat economic şi numeric comunitatea urbei. Simbolurile religioase armeneşti sunt extrem de grăitoare pentru oraşul nostru iar vechimea lor este una respectabilă, istoria locului vorbind de prezenţa armenilor de dinainte de 1350.
Revenind la gândirea economică a lui Vosganian, îţi vine să te cruceşti ce viziuni are acesta despre economia românească. După ce a trântit-o public cu „găina evazionistă fiscal” căutând să demonstreze că oul luat din cuibar şi consumat în familie este de fapt o dovadă de evaziune fiscală, acum a venit cu o altă trăsnaie. El susţine că evaziunea fiscală în domeniul TVA se ridică în România la peste 7 miliarde de euro anual.
Îmi amintesc că în perioada de campanie a USL-ului, premergătoare alegerilor parlamentare din decembrie 2012, Dan Voiculescu, pe atunci neînchis, spunea la Antena 3 că evaziunea cu ţigări se ridică la 20 miliarde euro. O aberaţie valabilă prostimii care se uită la acest post pentru că orice om cu judecată s-ar fi întrebat cât este vânarea anuală de ţigări în România ca evaziunea să se ridice la un asemenea nivel şi ar fi ajuns la concluzia că în România, Moldova şi Bulgaria, ţigările nu se mai vând total fiscalizat şi tot nu s-ar fi ajuns la o asemenea cifră.
Dacă Vosganian ar avea dreptate cu evaziunea pe seama TVA-ului, atunci înseamnă că în România se fac vânzări anuale de peste 50 miliarde euro care nu sunt incluse în PIB. Ori, PIB-ul României în 2016 a fost în jurul a 150 miliarde euro, ceea ce ar ridica evaziunea fiscală a lui Vosganian la 33% din PIB, lucru imposibil din punct de vedere economic raportat la actuala legislaţie economică şi Cod fiscal existente în România.
O altă susţinere a economistului socialist Vosganian este că transferarea CAS şi CSS asupra salariului angajatului este o măsură benefică şi că ea aduce majorări salariale. Probabil că la vârsta sa de 59 de ani, Vosganian suferă de o degradare accelerată a memoriei în privinţa matematicii elementare.
Fost ministru al Finanţelor, Vosganian ar trebui să ştie că o majorare de salariu, cum s-a promis bugetarilor de la 1 ianuarie 2018, nu se mai numeşte majorare dacă o diminuezi cu alte obligaţii salariale. Liderii de sindicat au demonstrat deja că majorarea de salarii la bugetari este de fapt o mare cacealma, pentru că ea a fost anulată de transferul de taxe de la angajator la angajat.
Ce nu ne spune Vosganian, şi probabil că ştie, este şmecheria practicată de guvernarea ALDE – PSD. Presaţi de îndeplinirea Programului de guvernare, PSD a trebuit să majoreze salariile la bugetari. A făcut-o! Dar a făcut-o printr-o compensare de lichidităţi, în sensul că ce le-a dat bugetarilor cu o mână a luat cu cealaltă. Pe înţeles, lucrurile cam aşa:
- majorarea de salariu promisă s-a adăugat la actualul salariu brut. Scăzând impozitele aferente, Trezoreria statului ar fi trebuit să elibereze lichidităţi financiare la nivelul creşterii salariale, lucru imposibil pentru că nu sunt bani:
- pentru a contrabalansa creşterea lichidităţii în sistemul bugetar, Guvernul PSD a mutat de la angajatorul stat obligaţia de plată a CAS şi CASS de la bugetar, ceea ce a însemnat anularea majorării prin creşterea necesităţii de lichidităţi în visteria guvernului:
Multe luni au trecut până ce liderii de sindicat s-au prin de şmecherie şi acum organizează proteste după proteste. Îi vor „împăca” liderii PSD întrebându-i de ce au nevoie ei, nu bugetarii!
Dar această majorare de salariu la bugetari, cu toată anularea ei de transfer de taxe, are şi un mare avantaj. Creşte salariul brut, deci baza de calcul la pensie. În schimb, la angajaţii din sistemul privat, care n-au majorări de salariu, mutaţia nu-i avantajează cu nimic. Dimpotrivă, le reduce din restul de plată. Dar cum cei din sistemul privat nu sunt votanţii PSD-ului, celor de la guvernare nu le pasă de ce zic sau ce fac. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Varujan Vosganian: Incercarea Guvernului privind split TVA vine pe fundalul unei situatii dramatice
Patronul clubului Colectiv, Alin Anastasescu, ar fi disparut in Marea Britanie.
Cum speculeaza cercetatii penal si condamnatii supra-aglomerarea puscariilor din Romania pentru a se pune la adapost de procese - presa britanica
Horoscopul zilei de 25.10.2017
Bancul zilei: Consolare
Viramentele la Pilonul II de pensii ar putea fi reduse cu 10-15% Viramentele
Felix Stroe anunta ca il va demite pe seful CFR SA.
Trenul cu care ministrul transporturilor a mers la Deva a intarziat aproape o ora
Legea prin care jandarmii ar putea deveni organe de cercetare judiciara,
avizata favorabil la comisia de aparare. Raetchi: "Fac un apel catre societatea civila sa ia pozitie pentru blocarea acestui proiect care va afecta grav libertatea de exprimare"
Efectele cresterilor masive de salarii in Consiliile Judetene:
Directiile pentru ingrijirea Copilului din Vaslui si Harghita au ramas fara bani
Surse: Liviu Dragnea a venit la guvern sa discute despre Ionut Misa;
va merge impreuna cu Mihai Tudose la Carei pentru ceremoniile de Ziua Armatei
Klaus Iohannis cere Parlamentului reexaminarea Legii Centenarului.
Dintre obiectiile sefului statului: titlul legii, selectia activitatilor ce vor primi cofinantare de la Guvern, excluderea ONG-urilor de la consultari
Eurostat - Romania, cel mai mare deficit bugetar din UE in trimestrul II: 4,1%
Cine este demolatorul familiei Ana şi Mihai Ţurcanu
Ioasn Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă