Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Sport
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8026 lei
1 USD = 4.4462 lei


Număr accesări
Astăzi:
22583
De la 07 Ianuarie 2003
73890032
Editorial

Dincotro va bate vântul schimbării?

  • Ioan Rotundu
  • 15 April 2013, 23:00
Pe scena politică românească se produc schimbări esenţiale dar într-o dinamică ce nu atrage atenţia publică. Doar observatorii atenţi la ce evenimente se produc constată că are loc o repliere a clasei politice determinată de modificări esenţiale în strategia principalelor partide care au fost sau sunt la putere. A devenit tot mai clară o apropiere între preşedintele Traian Băsescu şi liderul PSD, premierul Victor Ponta. Între cei doi se ridică barieră după barieră din cele puse de USL în perioada opoziţiei.
În acelaşi timp, barierele care se ridică dintre Ponta şi Băsescu cad din nou între Ponta şi Crin Antonescu. Liderul PNL simte că este împins de PSD tot mai la marginea puterii de a influenţa cu ceva actul guvernării, deşi, oficial, Guvernul Ponta este Guvernul USL şi nu al PSD.
În acelaşi timp, Băsescu s-a desprins de PDL, considerând actuala conducere a partidului cu Vasile Blaga în frunte ca un partid lipsit de voinţa politică de a face opoziţie PSD-ului. În opinia lui Băsescu, actualul preşedinte al PDL ar fi omul PSD-ului, aşa se explică şi lipsa de reacţie a liderilor PDL apropiaţi lui Blaga la abuzurile de putere ale Guvernului Ponta.
Aşadar, Băsescu colaborează tot mai bine cu premierul Ponta dar a acuzat PDL-ul că face jocul PSD-ului. Mai înţelegeţi ceva?
În schimb, nu puţine au fost vocile care au clamat că preşedintele Băsescu ar fi vrut ca PDL-ul să se apropie de PNL, punând bazele unei viitoare coaliţii politice de dreapta. Dacă Băsescu ar fi urmărit aşa ceva cu PDL-ul, atunci de ce atâta ură şi înverşunare între el şi Crin Antonescu? Iată o întrebare care cere un răspuns logic.
Pentru că soarta PDL-ului a pecetluit-o grupul Blaga, preşedintele Băsescu a scos asul din mânecă, cel cu Mişcarea Populară. Această mutare politică ne aminteşte de una mai veche, când Băsescu, Videanu şi Blaga au stat la un restaurant, la un pahar cu vin, punând la cale bazele unui nou partid numit PLD, care a avut drept scop ruperea unei bucăţi din PNL, pârghie de sprijin fiind Teodor Stolojan.
Mişcarea Populară, prezentată drept o fundaţie, a fost de la bun început gândită ca un viitor partid politic menit să aducă în faţa electoratului ceva nou cu un amestec de personaje politice noi şi vechi. În curând, sub cupola Mişcării Populare se vor aduna toţi cei care simt că fiind vorba de un suflu nou pentru electorat, va da bine şi pentru ei să-şi adauge suflarea propriului interes politic. De această dată, de rupt o bucată, Băsescu o va rupe din PDL, pecetluind viitorul politic al PDL şi al lui Vasile Blaga, care cu bracurile ce vor mai rămâne se vor refugia, probabil, în PSD.
Problema se pune dacă Mişcarea Populară va avea forţa politică să producă declanşarea de noi speranţe în sânul electoratului păcălit de atâtea ori. Dacă această nouă formulă politică va prinde repede viaţă şi va deveni un opozant consecvent şi radical pentru PSD, care, trebuie să recunoaştem, deţine puterea totală în guvernul Ponta, atunci are ceva şanse de a intra în speranţele de vot ale românilor pentru 2016.
Mişcarea Populară singură nu va putea culege suficiente voturi să preia puterea. Alianţa nu poate veni decât din partea PNL, dar nu cu Crin Antonescu lider. Iată că începem să avem un tablou politic care se desprinde din ceaţa actuală ce domină scena politică.
Metaforic privind lucrurile, nu Ponta este pisicuţa care vine din când în când la Cotroceni. Ponta este şoricelul căruia motanul de la Cotroceni i-a dat voie să se joace într-un anumit spaţiu. Motanul de la Cotroceni a lăsat şoricelul să se joace, folosindu-l ca nadă pentru şobolanul din fruntea PNL. Când Băsescu îl va doborî pe Antonescu, atunci joaca cu Ponta va lua sfârşit. Acum a aruncat în ringul USL sămânţa discordiei iar Ponta se încaieră aproape zilnic cu Antonescu, compromiţându-i acestuia tot mai mult imaginea publică, ceea ce şi urmăreşte Băsescu.
Nu peste mult timp, poate în apropierea europarlamentarelor, aceste jocuri politice vor deveni mai limpezi pentru toată lumea. Deocamdată totul se petrece departe de ochii publicului dar nu chiar lipsit de orice transparenţă.
Din când în când aflăm că un pedelist de seamă a plecat la PNL. Sunt pionii otrăviţi care vor acţiona eficient la debarcarea lui Antonescu de la conducerea PNL.
Avem exemplul de la Botoşani, lupta dintre PSD şi PNL şi zvonul replierii PNL cu PDL. Toate acestea pot fi un început de dovadă, pentru că se încadrează în logica evenimentelor care se derulează. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Guguştiucul lui Cristoiu, în variantă botoşăneană
Prognoza meteo până pe 28 aprilie
cum va fi vremea de Florii şi ce temperaturi vor fi în fiecare regiune a ţării
Comunicat de presă APIA Botoşani
Economia mondială se află în blocaj, fiind incapabilă să susţină o recuperare decentă
De ce se vinde cafeaua de doua ori mai scump în România
Ce sume de bani au cheltuit candidaţii PDL în campania alegerilor parlamentare
Mircea Sandu şi Dumitru Dragomir vor fi trimişi în judecată
Pentru Spitalul judeţean, Sorescu prevede un viitor sumbru
Judecătorii şi-au arogat dreptul de a hotărî cum se fac disponibilizările la Nova Apaserv
Măgăreaţa deszăpezirii a căzut pe preşedintele Ţurcanu
Asociaţia Accept solicită PNL sancţionarea neîntârziată a lui Puiu Haşotti
purtătorul de cuvânt al PSD: Ieşirea publică a lui Haşotti este disproporţionată
Legea retrocedărilor a Guvernului Ponta îmbogăţeşte samsarii imobiliari
Partidul Conservator vrea să facă un "marş al tăcerii pentru familia creştină"
pe 2 mai, în jurul Patriarhiei
Horoscop
Bancul zilei: Logica lui Bulă
Gastronomie: Pulpă de porc umplută cu ciuperci
Angelina Olaru: Deportaţii pe veci din Kazahstan
„Nu ne-a căutat niciodată niciun oficial al RM"
Bunul simţ le-o cere!
Ioan Rotundu
Botoşani: Prefectul Macaleţ este român doar la simpozioane
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă