Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Publicitate
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
7293
De la 07 Ianuarie 2003
95197460
Editorial

Dominaţi de teamă

  • Ioan Rotundu
  • 18 September 2014, 23:00
În ultima perioadă, umblând tot mai des prin judeţ, am putut constata că marea majoritate a cetăţenilor sunt tot mai mult dominaţi de o anumită temere că dacă îndrăznesc să spună adevărul despre ce cred ei legat de guvernarea PSD vor suporta consecinţe grave cu răsfrângeri asupra întregii familii.
În comunele cu primari social-democraţi teama este atât de adânc înrădăcinată în conştiinţa localnicilor că refuză orice discuţie legată de activitatea primarului sau a măsurilor adoptate de Guvernul Ponta şi dacă acestea sunt sau nu corecte.
La Văculeşti, unde primarul PSD Sorin Gânga în cei doi ani şi jumătate a creat numai necazuri cetăţenilor, puţini sunt cei care au curajul să critice deciziile abuzive ale primarului. Chiar şi consilierul liberal Viorel Damache, om de afaceri local, deţinătorul a mai multor magazine şi baruri în zonă, nu ia atitudine faţă de abuzurile primarului şi să apere interesele cetăţenilor. Primarul l-a liniştit ameninţându-l cu controale peste controale şi închiderea unităţilor comerciale.
În satul Sauceniţa am stat de vorbă cu o cetăţeancă care s-a arătat bucuroasă că mă vede în carne şi oase la poarta sa, ea urmărindu-mă consecvent la televizor, mi-a spus că deşi este membră PSD este total nemulţumită de cum conduce ţara Victor Ponta. Cât despre primarul Gânga îi pare rău că l-a votat. Când am vrut să filmez opinia sa a refuzat categoric spunându-mi că eu plec dar ea rămâne cu primarul care nu o va ierta pentru cele afirmate.
Comuna Gorbăneşti a fost condusă în perioada post decembristă numai de primari PSD. Practic a fost condusă de actualul primar Gică Iliescu, cu excepţia mandatului 2000 – 2004, când a fost înlocuit de un alt primar comunist Ioan Lungu. În comună nu s-a făcut nimic care să schimbe viaţa oamenilor. Totul a rămas îngheţat la nivelul anului 1990. În schimb, oamenii se tem să discute critic la adresa primarului Iliescu pentru că acesta se răzbună imediat. Una din metodele de răzbunare este aceea de a nu le elibera oamenilor documentele de care au nevoie. Dacă primarul l-a simţit pe creştin că a cârcotit asupra sa îi spune că el are obligaţia de a-i elibera documentul în termen de 30 de zile, aşa că să lase o cerere. Dar omului îi crişcă măseaua să obţină actul imediat.
Teama de PSD şi oamenii acestui partid şi-a făcut loc şi la nivel de oraş. În Dorohoi, de exemplu, chiar şi fostul viceprimar liberalul Constantin Bursuc, curajos în a sancţiona greşelile primarului PSD Dorin Alexandrescu, şi-a pus acum lacăt pe gură. Se teme de consecinţe pentru că toate instituţiile statului din municipiul Dorohoi sunt controlate de primar şi este suficient să dea un telefon şi la poarta lui Bursuc, om de afaceri, organele de control fac rând.
Teama domină şi mediul oamenilor de afaceri. Dacă primesc un telefon de la un lider PSD deja cei în cauză intră în alertă şi nu ştiu cum să le intre în voie numai să nu-i supere. Teama cea mai mare este de Fisc. Prin Fisc liderii PSD „disciplineaz㔠pe orice om de afaceri local.
Mircea Calistru, om de afaceri din Lişna, comuna Suharău, susţinător devotat al fostului USL, plânge acum că a susţinut PSD-ul să ajungă la putere. Primarul comunei, social-democratul Marcel Chelaru, l-a lăsat fără imaş la cele câteva sute de oi. A trebuit să se roage de primarii vecini să poată avea o bucată de imaş pe care să-şi crească oile. La poarta sa organele de control fac rând iar amenzile curg în sume de mii de lei. Plânge acum că munceşte pentru a plăti amenzi. Nici el nu mai este un critic vehement al PSD-ului pentru că teama l-a cuprins şi pe el.
În instituţiile statului, chiar dacă sunt şi funcţionari oneşti, dacă sunt atenţionaţi de şef că cel din faţa lui este un nemulţumit de PSD atunci trebuie să-i găsească un nod în papură ca să nu-i rezolve problema. Zeci de botoşăneni mi s-au plâns de acest comportament al funcţionarilor publici dar când le-am sugerat să le filmez păţania s-au speriat şi au refuzat.
Ca în vremurile Securităţii lui Ceauşescu, printre cetăţenii comunelor şi oraşelor au apărut agenţi informatori ai PSD. Sunt în general pensionari cu ceva carte care trag cu urechea, trag oamenii de limbă despre părerea lor faţă de Ponta şi PSD şi îi informează pe cei din conducerea PSD, predându-le liste cu cârcotaşii şi ce au spus aceştia. Nu exagerez cu nimic. Zilele trecute am intrat într-o primărie şi în faţă erau câţiva cetăţeni. I-am salutat dar în spetele meu unul a rostit să fie auzit „deşteptul acesta de Rotundu căruia nu-i place de PSD”. Discutând cu primarul, la un moment dat acesta s-a uitat la ceas şi apoi pe geam, după care mi-a spus că s-a schimbat garda. Apoi mi-a explicat că intrarea în primărie este zilnic păzită de oamenii PSD care fac cu schimbul. Sunt urmăriţi cei care intră şi ies şi sunt chestionaţi ce probleme au şi ce le-a spus primarul, primarul fiind din opoziţie.
Şantajul pe care-l practică în momentul de faţă prefectul Macaleţ, liderii judeţeni PSD, asupra primarilor şi consilierilor locali de a trece la PSD face parte din planul PSD-ului de a prelua întreaga putere la toate nivelurile administrative.
Că teama îi domină din nou pe români este şi lipsa de reacţie în adunările publice la adresa liderilor PSD. Doar voci izolate îndrăznesc să-i huiduie pe Ponta, Dragnea şi cine mai urcă pe scenă. Nici un candidat la Preşedinţie, în afară de Ponta, n-a organizat până acum vreun miting public de amploare. N-au organizat pentru că oamenii se tem să participe de frica consecinţelor din partea oamenilor PSD. Cu cât ne apropiem de data alegerilor prezidenţiale cu atât teama românilor faţă de puterea oamenilor din PSD creşte. Fraudarea alegerilor prezidenţiale nu se va face prin furtul de voturi ci prin strecurarea fricii în sufletul votanţilor. Oamenii îl vor vota pe Ponta de frică, chiar dacă sunt conştienţi că-şi fac un rău. Teama nu-i cuprinde numai pe români ci şi pe cei din opoziţie care de la o zi la alta devin tot mai slabi, lăsându-i pe români fără nici o apărare în faţa asaltului oamenilor PSD asupra preluării întregii puteri la nivel de ţară. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: O altfel de căţeaa
Horoscopul zilei
Modern Calor Botoşani: Comunicat de presă
Anunţ important Urban Serv
Un banner care il ironizeaza pe Mircea Badea, afisat langa sediul Antena 3
Elevii claselor I si a II-a vor studia dupa manualele vechi
Viitor incert pentru emisiunile realizate la TVR de Moise Guran, Sorin Avram sau Cornel Nistorescu
Stelian Tanase: "E o disputa pe independenta editoriala a TVR", sub influenta politica
De ce prefer ca Victor Ponta-presedinte sa fie ofiter acoperit
Vladimir Putin l-ar fi amenintat pe Petro Poroshenko ca, daca vrea, poate invada in doua zile Ucraina, Polonia, Romania si tarile baltice
Perchezitii la sediul SC Urban, firma controlata de senatorul PSD Radu Oprea
Actul normativ prin care 1.300 artisti primesc din nou indemnizatii suspendate in 2009 va fi aprobat luni
Botoşani: Impertinenţa funcţionarilor de prin primări
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă