Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Comentarii
Proverbe şi...
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
1741
De la 07 Ianuarie 2003
122887390
Editorial

Domnule prefect, stopaţi mafia cărnii!

  • Ioan Rotundu
  • 23 April 2007, 23:00
Mulţi botoşăneni, dintre cei care se aprovizionează din hala de carne, sunt tot mai nedumeriţi şi nemulţumiţi de ceea ce se întâmplă. Ei nu-şi pot explica de ce dacă kg de carne de porc în viu costă 2 lei, în hală, măcelarii vând kg de ceafă sau pulpă cu 12 sau 13 lei, iar cotletul merge până la 16 lei. Practic, faţă de preţul în viu, ne aflăm în situaţia de a plăti de 6-8 ori mai mult. Am avut o discuţie telefonică cu Dumitru Monacu, directorul Oficiului Judeţean de Protecţia Consumatorului Botoşani. Pe bună dreptate mi-a spus că OJPC-ul n-are nici un fel de competenţe asupra preţului practicat de comercianţi. „Poate să vândă kg de carne şi cu 100 de lei, eu n-am ce-i face” a venit răspunsul lui Monacu. Şi totuşi ceva nu pare a fi în regulă. Este prea mare discrepanţa dintre preţul la crescător şi cel practicat de măcelar. Un astfel de preţ nu numai că este de speculă, dar de cele mai multe ori ascunde şi ceva evaziune fiscală.
Măcelarii s-au disculpat, spunând că preţul lor este normal şi că nu câştigă mai mult când kg de carne de porc era 4 lei. DSV-ul a interzis ca în hală să se mai vândă carne de porc preluată de la ţărani, decât numai dacă porcul este sacrificat într-un abator autorizat. Câteva luni judeţul n-a avut un astfel de abator. În momentul de faţă, singurul abator autorizat conform normelor europene aparţine lui Aurel Fediuc, patronul Complexului de alimentaţie publică Lebăda. Numai că prin abatorul lui Fediuc trec puţini porci. De ce? Pentru că s-a înfiripat o mafie a cărnii, bine pusă la punct, care dictează preţul din hală.
Patronii boxelor de carne din hală se aprovizionează cu carne de la o fermă din Bacău. În cea fermă, porcii sunt crescuţi cu E-uri. De aceea carnea n-are nici un gust, doar de iască, iar de pui să faci friptură la ceaun, lasă apă în loc de grăsime. Carnea în carcasă, adusă de acolo, are preţul stabilit de Asociaţia Prelucrătorilor de Carne. De iei carnea de la ferma din Bacău, de o ei de la importatori, preţul în carcasă este cam acelaşi. Vânzătorii de carne, care se aprovizionează de la ferma din Bacău, nu se aprovizionează direct de la crescător, ci printr-o societate de desfacere. La preţul creswcătorului se adaugă comisionul societăţii de desfacere, operaţiune absolut artificială, dar extrem de profitabilă. Nu faci decât să refacturezi carnea de la producător la măcelar, şi-ţi tragi un adaos de 15 – 20%.
Aşa se întâmplă şi cu carnea importată din ţările europene. Pe lângă faptul că porcii sunt crescuţi cu E-uri (hrană sintetică), livrarea nu se face direct către măcelar, ci tot printr-o societate intermediară. M-am interesat de măcelari cine controlează vânzarea cărnii pe traseul producător/importator – hală şi mi s-a spus, cu jumătate de gură, că fără cei de la DSV nu se mişcă nimic.
Aşadar, ţăranii stau cu porcii în coteţ, că n-au cui să-i livreze. Singurul abator autorizat să sacrifice porci, cel al patronului Aurel Fediuc, are o participare modestă în aprovizionarea carmangerilor din hală. Când îi întrebi de ce, toţi muţesc, dau din umeri şi spun că ei sunt mici.
Prefectul Roman şi-a făcut o practică de a forma comisii de control şi a le trimite să verifice orice activităţi care i s-au părut suspecte. La un moment dat, unul dintre cei intraţi în colimatorul său era şi directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare Botoşani, Vladimir Rizac. De o bucată de vreme s-a instalat o linişte ce pare a fi suspectă, iar despre schimbarea lui Rizac nu se mai pomeneşte nimic. Să-i fi pus cineva botniţă politică prefectului, de-a lăsat-o mai moale? Nu cred. Şi, pentru că nu cred, îi solicit domnului prefect să formeze o comisie care să dea la lumină mafia cărnii, iar ţăranii să-şi poată valorifica animalele în plan judeţean şi să nu mai aducem şi să mâncăm carne în două cu chimicale. Este o cerinţă ce stă în putinţa prefectului s-o rezolve.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Conservatorii se pregătesc de Liga Aleşilor Locali
Conservatorul Vasilescu face perdiţii
Guraliuc simte că Termica se scufundă şi vrea să debarce din AGA
Agendă încărcată pentru politicienii botoşăneni
Andrei Maxim şi taina din spatele sclipirii scenice
Ion şi Lucia Grigore au expus la Botoşani
Poliţia rutieră amendează, dar nimic nu încasează
Ziua Bibliotecarului la Botoşani
Poliţia şi-a propus să reducă accidentele cu un mort şi trei grav răniţi
Slujbă religioasă deosebită la Biserica Sf. Mucenic Gheorghe
Efective rutiere la nivelul anilor ’90
O şcoală pentru fiecare sat
Elevii chemaţi în competiţie rutieră
Grenadă găsită pe marginea drumului
Ucis de un litru de rom
Comentariu la comentarii (LXXXI)
(Ioan Rotundu)
Românul şi ştrandurile
Vinul roşu combate afecţiunile pulmonare
Scurte, dar vioaie
Horoscop
Cugetări şi maxime din Norvegia
Mai întâi negociaţi, după care cumpăraţi
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog