Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
1770
De la 07 Ianuarie 2003
90763741
Editorial

Dreptul la propria imagine sau încurajarea infractorului?

  • Ioan Rotundu
  • 11 September 2006, 23:00
Duminică, cu o oră înaintea miezului nopţii, o fetiţă de opt ani a fost omorâtă de o odraslă de parlamentar. Aflată pe un drum închis, fetiţa a fost acroşată şi omorâtă, iar criminalul, că nu se poate numi altfel, a fugit de la locul faptei ca orice laş. Sau poate că, în aroganţa sa de odraslă parlamentară, n-a considerat să mai rămână la locul crimei, ca orice vinovat, ci poliţia să fie cea care să-l caute la locuinţă, cu supuşenie şi scuze pentru deranj. Însă cel mai supărător, sfidător chiar faţă de cetăţeanul în slujba căruia s-au pus, mi s-au părut cei de la Poliţia Botoşani. Comunicatul remis mediei botoşănene în cursul zilei de ieri suna sec şi inflexibil, anunţând accidentul ca pe un oricare altul, iar numele autorului trecut sub tăcere, sau, mă rog, enunţat evaziv sub iniţialele „Constantin T., de 20 de ani, de loc din Vatra Dornei”
. Trecerea sub tăcere a numelui autorului avea să se explice prin faptul că tânărul iresponsabil este fiu de deputat, taică-su, Petre Tărniceru, fiind deputat PSD de Suceava. Dacă poliţia, aşa cum afirmă de obicei când nu divulgă presei numele întreg al potenţialului infractor, invocând dreptul la propria imagine, ar fi fost mai informată, ar fi aflat că televiziunea suceveană Agapia prezentase cazul, cu numele în clar al autorului faptei, încă de luni dimineaţă. Să mai adăugăm faptul că nefericitul eveniment a mai fost prezentat şi la ştirile de la PRO TV. Şi atunci pentru ce atâta secretomanie?
Cred că este vorba de un reflex al poliţistului faţă de reprezentantul puterii, de lipsa curajului în a-şi asuma public responsabilitatea funcţiei, de acea poziţie umilitoare faţă de cel mai bine înfipt în ierarhia publică, de gestul câinelui de a linge mâna stăpânului care l-a altoit. Remarca nu este numai pentru poliţişti. Zilele trecute, un comentator ne întreba de ce nu indicăm numele întreg al comercianţilor sau societăţilor care comit abateri de la regulile comerciale. Noi am face-o cu mare drag, dar nu ni se comunică decât date generale despre cei sancţionaţi sau prinşi cu ocaua mică. Fie că avem de-a face cu cei de la Protecţia Consumatorului, de la Sanitar-veterinari, de la Sănătatea Publică etc. numele vinovaţilor este trecut sub tăcere. Se invocă dreptul la propria imagine sau prezumţia de nevinovăţie.
Te umflă râsul când vezi la televizor câte un sacrificat politic sau o victimă a luptelor dintre puterile în stat, cu cătuşe la mâni, flancat de mascaţi, filmat în prim plan şi cu numele scris în clar cu litere de-o şchioapă. În astfel de situaţii dreptul la propria imagine sau prezumţia de vinovăţie nu mai funcţionează, deşi după nici 24 de ore vezi aceeaşi persoană pusă în libertate, făcând nonşalante declaraţii de presă în faţa camerelor de filmat. În contradictoriu, primim la redacţie câte un comunicat de presă de la Poliţie sau Jandarmerie prin care ni se spune că un T.T. i-a dat în capă unui cetăţean de pe stradă şi l-a tâlhărit, sau minorul I.I. a furat din magazinul lui cutărică, în plin miez de noapte etc. Necunoaşterea numelui întreg, lipsa fotografiei, nu-mi dă posibilitatea, mie, cetăţeanul onest de pe stradă, să ştiu de cine să mă apăr, de unde vine pericolul.
Sunt pentru dreptul la imagine, pentru prezumţia de nevinovăţie, dar când infractorul este un recidivist înrăit, atunci de ce-l mai protejez public, ascunzându-i numele? Înclin să cred că mai degrabă îl încurajăm în demersul său infracţional, decât în a-l reeduca social protejându-i o imagine deja compromisă definitiv. Cele mai frecvente nume ascunse cu grijă, deşi faptele comise sunt la fel de grave ca ale infractorilor de rând, sunt cele ale odraslelor de bani gata, ale fiilor de ştabi, ale celor din lumea interlopă sau găştile de tip mafiot. S-a creat un lanţ al slăbiciunilor, pornind de la omul de pază şi ordine care protejează numele infractorului şi terminând cu judecătorul care îi pune în libertate ori le aplică sentinţe simbolice.
Întreg acest sistem, pe care eu îl consider extrem de putred şi ineficient, ne afectează pe toţi, dar preferăm să răbdăm cu stoicism decât să luăm atitudine publică, să protestăm vehement, să cerem politicienilor să modeleze legile după interesul general şi nu să subjuge interesul general unor legi cu vădit efect protector pentru tagma infractorilor. Totodată cred că ar fi timpul ca instituţiile statului să-şi asume responsabilitatea asupra controalelor de interes public efectuate şi să dea publicităţii, nu numai ilegalităţile constatate, dar şi numele întreg al vinovaţilor, fie că este vorba de persoane fizice sau juridice.
În ce-i priveşte pe poliţişti şi jandarmi, cred că a sosit momentul la o deschidere totală faţă de societatea civilă şi să facă distincţie între presupusul făptaş şi infractorul dovedit prin surprindere în flagrant sau cu probe indubitabile. Când şi-a omorât soţia în bătaie, turbat de alcool, ce rost mai are să i se comunice iniţialele. Ce imagine protejăm şi în folosul cui? Nu vom curăţa societatea de lepre, ascunzându-le faptele! Părerea mea.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


„Şi sănătatea lor contează”
Săptămâna prevenirii criminalităţii
Numele autorului accidentului mortal trecut sub tăcere
„A doua şansă pentru învăţământul primar” nu va fi nici în acest an
Peste 270 de locuri pentru cursuri gratuite de calificare
Planuri pentru voluntarii de Mediu
Întâlnire cu soluţii pentru cea mai spinoasă problemă a judeţului
Ziua stratului de ozon marcată la Botoşani
Cifra de afaceri este în scădere
Realizările din comerţul exterior sunt în scădere
Autorităţile locale neglijente au fost arse la buzunare
Prefectul vrea sistem de încălzire centralizat în toate oraşele judeţului
Conţac cere primarilor de partid să întocmească proiecte
Liberalul Capotă incită la nesupunere faţă de CJ
Sume de echilibrare neaşteptat de mari pentru bugetele locale
Febra dosariadei capătă contur în PSD
Răzbunări mafiote sancţionate neiertător de către judecători
Comentariu la comentarii (CLX)
(Ioan Rotundu)
Ardei umpluţi cu carne
Horoscop
Confuzie nepermisă
Locul unde poţi mânca şi dormi ca la mama acasă
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă