Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
18053
De la 07 Ianuarie 2003
93929737
Editorial

Dulceaţa financiară a privilegiilor

  • Ioan Rotundu
  • 9 March 2015, 23:00
Ministerul Sănătăţii, prin vocea ministrului Nicolae Bănicioiu, a anunţat că va liberaliza profesia de medic de familie prin desfiinţarea numărului minim de pacienţi înscrişi pe listă. Ministrul şi-a justificat decizia luată prin aceea că va deschide o concurenţă între serviciile prestate de către medicii de familie şi va da posibilitate ca orice medic tânăr să poată deschide un cabinet.
Medicii de familie, care deja şi-au împărţit banii ministerului prin modul în care şi-au întocmit listele cu pacienţii asistaţi medical, au sărit ca arşi. Ei susţin că prin înmulţirea numărului de medici de familie, banii alocaţi de ministerul Sănătăţii, fiind aceiaşi, veniturile lor vor scădea ameninţător, ajungându-se ca munca lor să nu mai fie plătită corespunzător.
Modul în care medicii de familie aflaţi deja în activitate încearcă să-şi apere privilegiile de grup este unul fals. Prioritatea ministerului Sănătăţii este să asigure pacienţilor servicii de calitate şi nu să asigure medicilor de familie venituri la un nivel minim garantat. Prin această liberalizare a numărului de pacienţi, fiecare pacient se poate muta de la un medic de familie la altul fără vreo aprobare specială de la cineva anume. Este dreptul meu să-mi aleg medicul de familie, apreciind capacitatea profesională a acestuia, şi nu medicul de familie să mă aleagă pe mine cum se întâmplă în momentul de faţă.
Practic, ministerul Sănătăţii n-a făcut altceva decât să spargă monopolul deţinut de către actualii medici de familie şi să dea posibilitate celor tineri să-şi manifeste capacităţile profesionale prin servicii medicale de calitate. Numai că actualii medici de familie nu vor să fie concuraţi.
Colind aproape zilnic judeţul şi văd cum pe uşa cabinetelor medicilor de familie stă atârnat un orar care rar se întâmplă să fie respectat. Mulţi medici de familie locuiesc în oraş şi sunt navetişti. Practic, serviciul medical din mediul rural este asigurat după ce-şi rezolvă celelalte probleme din activitatea zileri.
Referitor la veniturile financiare, dacă până acum aveau veniturile garantate graţiei listei de pacienţi, de acum înainte vor trebui să se lupte să-şi atragă pacienţii. Iar lupta lor nu poate fi decât calitatea actului medical prestat.
Pentru o perioadă de timp de la implementarea noilor reglementări se va produce o busculadă atât între medicii de familie cât şi în rândul pacienţilor. Dar după vreo jumătate de an lucrurile se vor aşeza. Medicii consideraţi competenţi vor avea suficienţi pacienţi care să le asigure venituri financiare mulţumitoare şi chiar prospere iar cei consideraţi slab profesional n-au decât să se orienteze spre alte specializări decât cea de medic de familie.
După 1990, în România, primele profesii liberale a însemnat şi primele formări de găşti profesionale cu caracter închis. Să ne amintim cum avocaţii îşi creaseră o legislaţie restrictivă prin care tinerii absolvenţi de facultăţi de drept nu puteau pătrunde în barouri. A urmat o luptă acerbă între vechii avocaţi şi tinerii absolvenţi şi sistemul s-a deschis iar acum poate fi avocat orice absolvent de drept. Dar dacă nu este pregătit profesional nu are nici clienţi şi nici bani.
Şi executorii judecătoreşti îşi creaseră un sistem închis. Acum s-a umplut oraşul şi judeţul cu ei. Unii sunt bine pregătiţi profesional şi câştigă substanţial, alţii abia câştigă de sare la scrumbie. La fel s-a întâmplat şi în rândul notarilor.
Iată că acum a venit şi rândul medicilor de familie să-şi deschidă porţile pentru cei tineri. Concurenţa va fi în avantajul pacienţilor iar intoxicarea mediului public de către medicii de familie că cineva de la minister a fost cumpărat de anumite firme de medicamente şi de aceea se reformează sistemul ţine de o strategie ieftină şi mincinoasă.
Nu văd nicio legătură între firmele care vând medicamente şli numărul medicilor de familie şi nici nu ar avea logică o majorare de preţuri la medicamente pe acest motiv. În schimb văd o legătură directă între veniturile financiare ale actualilor medici de familie şi creşterea numărului acestora. Unii vor rămâne fără câştig şi vor trebui să părăsească sistemul., Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscopul zilei
Bancul zilei: Invitaţia bărbatului
Reţeta zilei: Tortila cu spanac şi caşcaval
Elvetia a livrat Rusiei tehnica militara in ciuda sanctiunilor internationale
Ioan Chelaru (PSD), noul presedinte al Comisiei comune pentru revizuirea Constitutiei
Un calculator oficial din Marea Britanie prezice momentul in care pacientul va suferi un infarct
Vremea marti si miercuri
Analiza Washington Post: Credeati ca Uniunea Sovietica era antiamericana?
Incercati Rusia de astazi
Comisia pentru revizirea Constitutiei incearca sa finalizeze raportul pana in
iunie Ponta: Majoritatea este absoluta daca nu s-au razgandit liberalii de cand au devenit PDL-isti
Vladimir Putin dezvaluie cum a decis anexarea Crimeii
Dosarul Mineriada: Inalta Curte da verde pentru redeschiderea anchetei
Scandal la Universitatea de Arhitectura din Bucuresti
Steinmeier a primit cadou de la Bogdan Aurescu o brosura cu steagul Germaniei pe conturul Frantei
Viktor Orban, acuzat ca ar fi colaborat cu serviciul secret comunist din Ungaria
Numărătoare inversă pentru Ţurcanu la şefia PNL
Ioan Rotundu
Botoşani: Centrul istoric şi imobilele petele de rugină
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă