Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Religie
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
7745
De la 07 Ianuarie 2003
110928215
Editorial

Dumnezeu cu mila!

  • Ioan Rotundu
  • 30 July 2008, 23:00
Ieri, premierul Tăriceanu a survolat din elicopter barajul de la Stânca – Costeşti. A fost replica sa dată preşedintelui Băsescu care, cu o zi înainte, a dat o raită prin zonele inundate ale Bacăului. Prezenţa premierului la Stânca s-a justificat prin marea grijă a acestuia ca nu cumva, sub presiunea apei, barajul să se rupă şi să provoace o nenorocire în amonte. Ce-i drept, dacă barajul de la Stânca s-ar rupe, toate localităţile din aval, printre care şi Iaşul, până la Galaţi, ar fi înghiţite de ape.
Numai că barajul de la Stânca are nişte particularităţi care nu-i permit să fie rupt uşor. În primul rând că este bine ancorat în solul stâncos. În al doilea rând barajul este unic în România prin modul în care a fost construit. El nu este un semicerc, ca toate barajele hidrotehnice, ci este colţuros, adică descompus în mai multe unghiuri care, la rândul lor, descompun forţa apei şi o dispersează spre maluri. Specialiştii care l-au lucrat, prezenţi sau plecaţi în lumea largă, au susţinut şi susţin că acest baraj este cel mai sigur din ţară şi că ar fi ultimul care s-ar rupe.
Aşa privite lucrurile, vizita premierului Tăriceanu în acest loc nu era o primă necesitate. Prezenţa lui era necesară la Rădăuţi Prut, unde dezastrul care s-a produs este considerat cel mai mare din istoria cunoscută a Botoşanilor. Aici apele s-au retras, dar casele continuă să se prăbuşească, având temeliile şi zidurile înmuiate de cele peste patru zile cât au stat în apă. Ajutoarele financiare aprobate de guvern vor ajunge la aceşti năpăstuiţi numai după ce birocraţii mai multor instituţii vor ajunge la faţa locului şi vor verifica ce-i şi cum, şi numai după ce pixul lor va decide ce nume de sinistrat va fi trecut pe tabelul despăgubirilor şi care va rămâne pe dinafară. Toate aceste operaţiuni vor dura cel puţin două luni. În tot acest timp cei rămaşi fără casă vor trebui să se descurce cum pot.
Iar de vor primi despăgubirile, acestea nu le sunt de nici un folos. Nu poţi reface o casă sau construi alta cu 300, 500 sau 800 lei cât este ajutorul oferit de guvern. Cei mai mulţi dintre ei, cum este obiceiul pământului de pe la noi, de necaz vor bea banii. După ce se vor trezi din euforia alcoolului vor constata că tot sub cerul liber sunt. Cât afară este cald, mulţi dintre sinistraţii rămaşi fără casă vor dormi sub copac, în colibe înjghebate. Dar va veni iarna şi, odată cu ea frigul.
Îndată va începe şcoala. Cum se vor duce la şcoală copiii din familiile rămase fără casă? Apoi, o casă n-o ridici peste noapte. Iar când n-ai nici un ban în pungă, n-ai ce ridica. Situaţia de la Rădăuţi Prut nu poate fi preluată de autoritatea locală, cum a recomandat premierul. Nici judeţul nu-i poate face faţă. Este nevoie de ajutoare guvernamentale substanţiale. De aceea consider că vizita premierului era necesară la Rădăuţi Prut şi nu la Stânca.
Guvernul a cheltuit o groază de bani cu alegerile locale. O altă groază va cheltui cu alegerile parlamentare. V-o spun cu mâna pe inimă că alegerile sunt un prilej nemaipomenit pentru partide de a se înfrupta din banii publici. Cu multă largheţe ele votează alocarea de bani din bugetul public pentru că ştiu că este în avantajul lor. Aţi receptat vreun semnal din partea acestor partide că sunt preocupate de soarta sinistraţilor? Nu, şi nici nu veţi recepta! Doar în plan local se frământă PNL, dar o face tot în scop electoral. Preşedintele PSD-ului, Constantin Conţac, a scos din buzunarul propriu 60 milioane lei şi i-a dat primarului din Hudeşti să-i împartă la cei afectaţi de inundaţii. Gestul său, uman dealtfel, n-a rezolvat fondul problemei.
Oamenii au rămas fără case, asta trebuie să înţeleagă Guvernul şi partidele politice, principalii vinovaţi. Pentru că inundaţiile nu nu-s un fenomen nou, cu care ne confruntăm prima dată. De ani de zile guvernanţii promit bani pentru sistematizări şi îndiguiri, pentru regularizarea cursurilor de ape, dar n-au depăşit faza promisiunilor. Nu s-au elaborat acele legi care să reglementeze sistemul de asigurare a locuinţelor, care să oblige autorităţile să elaboreze planurile de sistematizare iar localnici să le respecte, care să-i oblige pe proprietari să-şi construiască locuinţele din anumite materiale, rezistente, nu din paiantă şi chirpici. Nu există reglementări care să asigure facilităţi reale pentru construirea unei locuinţe, acele credite ipotecare care să nu fie o sursă de îmbogăţire pentru şmecherii din investiţiile imobiliare care, prin preţul practicat, au scumpit locuinţele la nivel de vilă în Monte Carlo.
Guvernul a lăsat soarta sinistraţilor pe seama ajutoarelor umanitare şi la mila lui Dumnezeu. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Când trebuie să alegi între rău şi groaznic
Program Tele'M Botoşani joi, 31 iulie
Angajatorii nu pot să concedieze femeile însărcinate
Comuniştii de la Chişinău încearcă demiterea primarului liberal al Chişinăului
Un parlamentar şi agenţii guvernului comunist fac presiuni asupra Mitropoliei Basarabiei
De la Est vine ploaia
Ucraina atacă pe doua fronturi
Itinerar pastoral al Arhiepiscopului Nicolae în luna august
Persoane acuzate că trăiesc pe seama banului public
S-a învârtit cu elicopterul în jurul cozii şi… a plecat
Ioan Rotundu
Mai avem de aşteptat până la toamnă, ca să avem prefect
Deţinuţii au renunţat la hrană în favoarea sinistraţilor
PNL Gorj donează 100.000 lei pentru sinistraţi
Barajul de la Stânca Costeşti nu este în pericol
Mihai Ţâbuleac lasă garda jos
vicele Ţurcanu a primit noi competenţe
Premierul a evaluat la faţa locului situaţia de la barajul Stânca Costeşti
Votaţi PSD!
Salvaţi cultura de grâu!
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă