Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Ultima oră
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Pamflet
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
6201
De la 07 Ianuarie 2003
76452370
Editorial

E groasă, rău de tot!

  • Ioan Rotundu
  • 28 January 2009, 23:00
Ieri, pentru viitorul României, cel puţin al acestui an, a fost o zi extrem de agitată. În stilul-i caracteristic de „preşedinte judecător” Băsescu a dat o raită pe la Guvern, prin biroul ministrului Finanţelor, după care le-a făcut semn liderilor de sindicat şi reprezentanţilor patronatului să-l urmeze la Cotroceni, la o partidă de taifas.
Cum în trei zile şi-a schimbat opiniile cu privire la criza financiară, economică şi bugetul pentru 2009 de patru ori, nici în cursul zilei de ieri n-a dat dovadă de mai multă consecvenţă. Preşedintelui i s-a năzărit că îngheţarea salariilor în sistemul bugetar ar duce la imunizarea României faţă de efectele crizei. O tâmpenie izvorâtă din gândirea unui marinar ratat.
Problema este alta, şi destul de gravă. Astăzi, în şedinţa de Guvern trebuia adoptat bugetul. Nici vorbă de aşa ceva, pentru că miniştrii nu sunt mulţumiţi cu banii care se anunţă a-i primi. Pogea, ministrul Finanţelor, este total dezorientat. De el nu mai ascută nimeni. Premierul Boc declară una, preşedintele Băsescu alta, iar cifrele din mapa sa conduc la o altă decizie.
Tot ieri, preşedintele Băsescu a anunţat că va da publicităţii, în cursul zilei de astăzi, cam cât de grave sunt consecinţele crizei economice prin ţările Uniunii Europene. Până acum lua criza drept o invenţie a economiştilor. Acum îşi scuipă în sân luând act cam ce poate face dintr-o economie dezvoltată ca cea a Angliei, Germaniei sau Franţei o criză economică ce ia tot ia mare amploare. Preşedintele se dădea viteaz cu câteva zile în urmă, susţinând că nu mai vrea să vadă picior de FMI-st prin România. Ieri, în sediul ministerului Finanţelor s-a aflat sub acelaşi acoperiş cu delegaţia FMI, venită în România să afle adevărul despre nemaipomenita dezvoltare economică de anul trecut şi dezastrul economic de început de an de acum. Iar preşedintelui a început să-i placă prezenţa lor.
Practic, ce s-a întâmplat ieri şi în zilele anterioare, este dovada indubitabilă că cel care conduce România, ca preşedinte şi premier, este Traian Băsescu. Iar deciziile sale sunt de fiecare dată într-un total dezacord cu realitatea.
Pe vremuri, Ceauşescu era minţit de cei din jur, fiind informat cu date supradimensionate, din dorinţa de a fi bine văzuţi şi promovaţi în sistem. Acum, cei din jurul lui Băsescu n-au curajul să-i spună că mintea sa a luat-o razna rău de tot şi că deciziile ce le impune Guvernului sunt ineficiente în faţa crizei economice. N-o fac pentru a nu-şi pierde privilegiile puterii. Este o situaţie opusă celei din vremea lui Ceauşescu, dar cu consecinţe similare, dezastruoase pentru poporul român.
Îngheţarea salariilor nu este posibilă, lucru bine cunoscut de către liderii de sindicat, care au încercat, în consultările de ieri de la Cotroceni, să-l convingă şi pe preşedintele Băsescu. N-au reuşit, pentru că preşedintele se consideră un geniu, şi nu acceptă să fie contrazis. S-a mai acreditat ideea ca premierul Boc să renunţe la acea reducere de 20% asupra aparatului administrativ central, dar, la schimb, să se taie din cele vreo 86 de sporuri care se acordă bugetarilor. Nici într-o variantă, nici în cealaltă nu s-a spus poporului câtă economie se face la buget. Sunt măsuri care strălucesc fals, pentru că ele n-au consistenţă în a aduce economii la buget. Nu cu câteva sute de milioane de euro economii pe seama bugetarilor poate fi salvată economia românească de criza economică.
Nici măcar blocarea celor câtorva zeci de mii de posturi nu este o măsură substanţială de economie la buget. Este mai degrabă o măsură moştenită din regimul comunist, menită să fie exploatată forţa de muncă existentă. De vreme ce acele posturi sunt cuprinse în organigramă, înseamnă că sunt necesare. Orice post vacant înseamnă ca atribuţiunile aferente să fie împărţite celor aflaţi pe post, înseamnă muncă în plus, neplătită, înseamnă epuizare psihică şi intelectuală, înseamnă moarte, cum s-a şi întâmplat.
Ziua de ieri a fost încă o dovadă de necontestat a degringoladei guvernamentale existentă în România, generată de „preşedintele jucător” Traian Băsescu. N-avem buget, iar fiecare zi întârziată înseamnă costuri suplimentare, costuri pe care le suportăm noi, cei de rând, săraci şi mulţi, nu ei, cei puţini, puternici şi bogaţi. Iar pentru ca treburile să se încurce şi mai mult, preşedintele a ordonat, tot ieri, să avem buget. E groasă rău de tot! Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Râmeţ, ţara de dincolo de timp
Ce cadou a primit Măruţă de ziua lui?
La canaliile astea le trebuie Revoluţie? Lasă că le arătăm noi Revoluţie….
şi vor acum clemenţă
Flutur cu o mână le-a dat şi cu cealaltă le-a luat de 30 de ori mai mult
Băncile au demarat hăituiala naţională a restanţierilor
La ANPC, botoşăneanul Ciubotaru are un nou şef
Prins la prădat conacul boierului Stroici
Problema demolării bisericii româneşti din Malainiţa în Parlamentul European
Voronin răspunde „pragmaticei” vizite a lui Cristian Diaconescu la Chişinău
Serviciul Secret Federal Rus, responsabil pentru moartea jurnaliştilor ruşi
Invitaţie la excursie la munte pentru românii din Stuttgart
Ultima reprezentantă a familiei Reuter a decedat şi odată cu ea şi familia
Comentariul comentariilor XVIII
(Ioan Rotundu)
Răzbunarea poliţistului
Horoscop
Nu deranjati inutil!
Primirea primarilor liberali de către Ţâbuleac
Cristian Roman va fi investit azi în funcţia de prefect
O iniţiativă la nivel de liceeni, încununată de succes
O iniţiativă la nivel de liceeni, încununată de succes
Omletă savoiardă
Românul şi locul de bunăziua
Botoşăneni muşcaţi de câini, cai, hamster ori porc de Guineea
N-a văzut vreo lege care să poare numele de Afrăsinei
22.000 de botoşăneni şi-au făcut paşaport anul trecut
Cu curaj, Niţură se ia de membrii ATOP
Primarul de Unţeni şi-a angajat nevasta consilieră personală
Liderii de sindicate din Sănătate se pregătesc de răzmeriţă
Violenţele dintre familii s-au extins asupra copiilor
încă un caz de violenţă în şcoală
Înapoi, la examenul de admitere!
Din nou se modifică examenul de bac
Atenţie! Cod galben pentru Botoşani
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă