Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
17640
De la 07 Ianuarie 2003
78611678
Editorial

E mai grav decât credeam!

  • Ioan Rotundu
  • 26 November 2012, 23:00
Duminică, la Darabani, s-a desfăşurat simpozionul intitulat „Basarabia, Bucovina şi Ţinutul Herţei – 200 de ani de lacrimi şi durere”, eveniment dedicat apropiatei sărbători de 1 Decembrie – Ziua Naţională a României. Acţiunea, organizată de către Asociaţia „Prietenii Basarabiei, Bucovinei şi Ţinutului Herţei” Darabani, fondată de prof. Constantin Moroşanu, s-a bucurat de o numeroasă prezenţă a românilor din Bucovina şi Ţinutul Herţei din Ucraina şi a românilor moldoveni din Republica Moldova, raionul Briceni.
Primarii a zece comune ucrainene şi moldoveneşti, vicepreşedintele Raionului Briceni, Corul Bucovina "Dragiş Vodă” Cernăuţi, pe patru voci, alături de personalităţi ale oraşului Darabani şi venite din Botoşani, au marcat, mai bine zis comemorat, 200 de ani de când Basarabia a fost cedată în urma unei negocieri Turcia – Impreriul Rus, Rusiei Ţariste, prin acel Tratat semnat în mai 1912 în Hanul lui Manuc Bei din Bucureşti.
Românii din Ucraina şi Moldova au venit cu steaguri şi îmbrăcaţi în costume naţionale ce purtau amprenta şi parfumul istoriei de peste o sută de ani. Anunţasem acest eveniment în paginile Jurnalului şi scriam atunci că primarul oraşului, Corneliu Aroşoaie, a primit ordin de la şefii săi politici din Botoşani să boicoteze evenimentul.
Primarul a încercat să-i convingă pe cei de la Asociaţie să mute data evenimentului în 14 decembrie, adică după Ziua Naţională a României şi în preajma Crăciunului. O decizie total nefirească şi cretină. Cum să sărbătoreşti Ziua Naţională la două săptămâni după trecerea ei?
Am sperat că primarul va trece peste deciziile tâmpite şi cretine ale şefilor săi politici de la Botoşani şi-şi va face datoria de ales al comunităţii, punându-şi eşarfa tricoloră cu însemnele puterii cu care este investit şi va fi prezent în mijlocul evenimentului.
N-a fost deloc aşa. Primarul n-.a avut curtajul să treacă peste ordinele primite de la Botoşani şi să-şi onoreze oaspeţii, primindu-i cum se cuvine. Nici când întreaga asistenţă s-a deplasat la Monumentul eroilor aflat lângă sediul primăriei, primarul nu s-a arătat. Corul „Bucovina” va cântat, în aplauzele localnicilor, cântece patriotice care pe la noi au fost date demult uitării.
Nici la statuia poetului Eminescu, unde s-au depus flori şi s-a cântat de către acelaşi cor pe versurile poetului, primarul nu s-a arătat.
Era jenant să cauţi răspunsuri la întrebările primarilor, a vicepreşedintelui Raionului Briceni, a oamenilor de cultură de la Cernăuţi, de ce primarul nu se află printre ei.
Primarul Cornel Aroşoaie a comis un gest care l-a descalificat definitiv din drepturile sale de a mai reprezenta comunitatea. Chiar dacă-şi va duce mandatul până la capăt, el va rămâne în istoria oraşului şi a judeţului ca primarul care a boicotat sărbătoarea Zilei Naţionale, şi asta în prezenţa fraţilor din Ucraina şi Moldova veniţi în ospeţie pentru a marca cel mai important eveniment istoric din perioada modernă a României.
Nici când prof. Moroşanu l-a rugat să-l ajute cu două steaguri de la primărie, primarul Aroşoaie n-a dat curs rugăminţii. Dealtfel, primarul i-a interzis profesorului să folosească sala de festivităţi a Primăriei în organizarea acestui eveniment, deşi sala este proprietate publică şi având exact o astfel de destinaţie.
Aparent, decizia şefilor săi politici de la Botoşani, liderii USL, primarul fiind social-democrat, n-ar avea nicio logică. Însă ei au motivat faptul că sărbătoarea s-atr putea folosi drept subiect de campanie electorală de către ARD, care a semnat la Botoşani Pactul Pro Basarabia, susţinând unirea celor două state româneşti.
O gândire meschină şi antinaţională, rudimentară intelectual şi cultural, dar care nu o întâlnim prima oară la liderii USL. Să ne amintim de ciuntirea Imnului naţional în faţa celor 60 mii de susţinători adunaţi pe Arena Naţională din Bucureşti. De ciudatele blocări de sunet când era cântat Imnul, la toate manifestările PSD şi PNL. Blocajul apărea când urma să fie cântate versurile de pomenire a împăratului Traian, cel care este considerat părintele poporului român.
USL a mers până acolo încât, fără teamă şi jenă, au jignit simbolurile naţionale ori de câte ori au considerat că acestea le împiedică interesele politice. În acest context, gestul primarului Corneliu Aroşoaie este explicabil. Numai că situaţia este mai gravă decât credeam. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Blestemul Caracalului
Gastronomie: Chifteluţe marinate
Varianta regionalizării cu 8 regiuni nu e cea mai bună, dar e cea mai posibilă
Criza din UE, o ameninţare foarte serioasă
sunt gata să revin ca preşedinte la Kremlin
Exportăm gaze româneşti, importam gaze ruseşti la preţ triplu
Dispute între ministrul Apărării, Corneliu Dobriţoiu, şi consilierul prezidenţial Iulian Fota
la o dezbatere la Academia Română
Adevăruri uitate sau ascunse?
Ioan Rotundu
Târg de produse tradiţionale pe Pietonalul Unirii
Botoşănenii pot propune modificări de taxe locale judeţene
Distracţia la patinoar, preferată de botoşăneni
Botoşani: Conducerea Prefecturii cuprinsă brusc de milă faţă de ţigani
acţiunea pare a fi una electorală decât serioasă
Implicare imediată în proiecte legislative (P)
Ţigarete de contrabandă transportate cu microbuzele
Lupta pentru Basarabia continuă
AFP: Preşedintele ANI denunţă presiuni politice
Alianţa Pentru o Românie Curată - Liste negre
candidaţi incompatibili, traseişti şi topul imobiliarelor electorale
Tomograful – marea problemă a Spitalului judeţean
Botoşăneni care au luat plasă pe seama comerţului online
Botoşani: Contract colectiv de muncă la Spitalul judeţean
Plecarea asistenţilor medicali în străinătate este din nou de actualitate
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă