Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Editorial
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Anchete
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
8256
De la 07 Ianuarie 2003
122868323
Editorial

Ecouri botoşănene la referendumul naţional

  • Ioan Rotundu
  • 10 October 2018, 18:22
Opiniile legate de recentul referendum, înainte şi după consumarea lui, sunt diverse dar toate converg spre un element comun: a fost un referendum, de imagine pentru PSD şi BOR.
În prima zi a referendumului, respectiv 6 octombrie, între orele 9 şi 13 am trecut pe la 10 secţii de votare aflate pe raza a 6 comune. De exemplu, la Cătămărăşti Deal, comuna Mihai Eminescu, la ora 9 nimic nu dădea semne că este o zi dedicată votării. Un jandarm păzea secţia amenajată în şcoală, fără ca vreun sătean să intre sau să iasă. Aceeaşi atmosferă şi la şcoala din Cucorăni.
M-am dus la capăt de traseu, respectiv Mihăileni, pentru a lăsa timp ca cetăţenii din mediul rural, cândva matinali, să se trezească şi să iasă la vot. În satul Lunca, comuna Vf. Câmpului, deja ora 11, nicio mişcare. Agentul de pază, când m-a zărit cu aparatul foto în mână a dispărut în incinta şcolii.
Ceva agitaţie am descoperit la şcoala Ionăşeni, aflată la drumul naţional. Maşini parcate şi câţiva cetăţeni au ieşit curioşi din clădire pentru a mă supraveghea cum fotografiam. Erau membrii din comisie şi nu votanţi.
Pustiu şi la şcoala veche din Bucecea. O agentă de poliţie m-a chestionat cine sunt şi de ce fotografiez. Nu mă cunoştea pentru că nu se uită la televizor. După cum s-a exprimat cred că nici în şcolile prin care a trecut nu s-a uitat prin manuale. Ora 13 m-a prins la Mândreşti, comuna Vlădeni. Linişte! Abia la şcoala din Vlădeni am dat peste un jandarm care asigura paza. Nu s-a arătat interesat de prezenţa mea pentru că vorbea la telefon.
Cu puţinii cetăţeni şi primari cu care am stat de vorbă am ajuns la concluzia că referendumul n-a avut nicio miză pentru cetăţeni. Mai mult, insistenţa unor preoţi ca enoriaşii să iasă la vot, ameninţările lansate cu pedepse amarnice pe lumea cealaltă i-a „înciudat pe oameni”, după cum s-a exprimat un cetăţean. Ciuda i-a ţinut acasă, dând cu tifla ameninţărilor popeşti.
De precizat că vineri seară, la sediul PSD din Botoşani au fost convocaţi toţi primarii partidului. Senatorul Doina Federovici, care este şi preşedintele partidului, i-a ameninţat şi ea că dacă nu vor avea prezenţă mare la vot vor suporta consecinţe neplăcute. Printre ameninţări le-a strecurat şi cum trebuie procedat ca să crească prezenţa la vot. N-am reuşit să aflu ce indicaţii „preţioase” au primit primarii dar, când tocmai s-a terminat întrunirea treceam prin zonă, În faţa mea doi primari care discutau. Unul dintre ei s-a exprimat către celălalt că „Eu nu fac aşa ceva. Vreau să dorm liniştit!”. Observându-mă că sunt în spatele lor au schimbat brusc subiectul. Ce le-o fi transmis Federovici nu este greu de priceput.
Marţi, 9 octombrie, am trecut în revistă alte 7 comune, de această dată din partea de nord - vest a judeţului. Primarii pe care i-am contactat s-au arătat bucuroşi că a trecut referendumul şi au scăpat de „o belea pe cap”. Toţi, dar absolut toţi, au dat vina pe preoţi pentru că prezenţa a fost mică la vot. Spuneau ei, preoţii n-au avut tact în a-i convinge pe oameni să iasă la vot. I-a ameninţat, i-a blestemat şi i-a avertizat cu fel de fel de sancţiuni bisericeşti. În zilele de vot, unii preoţi s-au deplasat chiar pe la casele oamenilor, somându-i cu ameninţări să iasă la vot.
Iată şi un caz concret relatat de către Ady Hobjilă pe pagina sa de Facebook: „Azi 7 octombrie, ora 14.20 la poarta mamei mele (satul Cişmea, Botoşani) a apărut popa satului. A făcut-o pe biata maică-mea NECREDINCIOASA SI A AMENINTAT-O CA AJUNGE IN IAD deoarece nu merge la referendum..” Este vorba de preotul paroh Ionuţ Cazanciuc.
După cum ştim cu toţii, după insuccesul suferit de pe urma referendumului, atât liderii PSD cât şi BOR au negat că ei au fost organizatorii. Dacă ar fi ost un succes, cohorte de preoţi ar fi defilat pe străzile şi uliţele localităţilor iar Liviu Dragnea ar fi invocat susţinerea românilor faţă de el şi PSD şi s-ar fi autovictimizat cu dosarele în care este judecat.
Cum am mai comentat, referendumul a dat la iveală faptul că românii s-au deşteptat. Nici iadul invocat de preoţi, ameninţările cu invazia homosexualilor promovate de PSD şi BOR nu i-a înspăimântat. Au stat pasivi acasă, spre disperarea patriarhului Daniel şi a lui Liviu Dragnea, şeful bandei de tâlhari care au pus mâna pe putere în stat şi devalizează banii publici.
Mai putem constata că nici democraţia nu este sistemul perfect de guvernare. În vreme de 13,5 milioane de români cu drept de vot au preferat să stea acasă, Dragnea invocă permanent că cele 3,5 milioane de români care au votat PSD îi legitimează toate deciziile pe care le ia personal sau cu gaşca sa de infractori. Nu este corect ca o minoritate să definească viitorul unei majorităţi. Drept consecinţă, Dragnea vrea acum să dispară orice prag la referendum. Adică el şi cu gaşca sa de penali să poată stabilit soarta unei întregi naţiuni.
Dumnezeu ştie ce modificări s-ar fi făcut la Constituţie dacă referendumul era validat. Dumnezeu să ne ferească de a reuşi PSD-ul şi celelalte partide parlamentare, fie şi în opoziţie, să modifice actuala Constituţie. Modificarea Constituţiei trebuie făcută de viitorul parlament rezultat după alegerile din toamna anului 2020 şi tot atunci să fie reglementare, în spirit democratic, când o minoritate poate să decidă viitorul unei majorităţi. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Comisia Europeană cere explicații Guvernului.
Timmermans i-a transmis o scrisoare cu 18 întrebări premierului Dăncilă
Catrenul săptămânii
Ioan Mamaische
Horoscopul săptămânii 8 – 15.octombrie 2018
LLumea lu' Rotundu: Centenarul Unirii - Ştiubieni
Presa-n gura lu' Rotundu: Emisiunea din 28.09.2018
ancul săptămâni: Democraţia de după Referendum
Şarlatanie a lui Nechifor girată de prefectul Dan Şlincu
Ioan Rotundu
Coaliţia pentru Familie invocă boicotul neputinţei
Ioan Rotundu
Nelegiuirile BOR şi ale PSD spulberate prin vot de creştini
Ioan Rotundu
La Botoşani, măcel barbar al vânătorilor italieni asupra ciocârliilor
Ioan Rotundu
Dezinformarea şi lipsa profesionalismului ş-au unit împotriva lui Conţac
Ioan Rotundu
Presa-n gura lu ' Rotundu: Emisiunea din 12.10.2018
Lumea lu' Rotundu:Centemarul Unirii - Durneşti
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog