Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Fapt divers
Editorial
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
18323
De la 07 Ianuarie 2003
85146039
Editorial

Educaţia gunoaielor şi votul din 11 decembrie

  • Ioan Rotundu
  • 4 December 2016, 23:00
Lumea satelor este preponderent şi o lume a gunoaielor. Gunoiul stă la loc de cinste împrejurul majorităţii gospodăriilor din orice sat al judeţului Botoşani te-ai afla. Rar poţi vedea o casă de om gospodar, fără gunoi de grajd, de poiată de păsări sau coteţ de porci , grămezi de paie putrede, de ciocleji. Printre aceste grămezi de gunoaie vei observa aruncate la întâmplare unelte agricole nefolositoare, fel de fel de resturi metalice, de lemn şi de plastic aruncate şi ele în grămezi pe la colţ de casă cu scopul declarat „dacă îmi vor fi de trebuinţă vreodată”.
În aceste zile libere am cutreierat din nou satele judeţului. Iarna întârzie pe meleagurile noastre, verdeaţa pomilor, a gardurilor vii a dispărut în adâncul toamnei iar trecătorul pe uliţă poate privi peste gardul gospodăriei prin faţa căreia trece şi „admira” acest peisaj pe care tocmai l-am descris.
Sar din peisaj, ici şi acolo, câte un căsoi construit după o arhitectură de prost gust, văruită într-un galben aprins sau verde crud, cu curtea pavată dar plină de găinaţul păsărilor iar în spatele căsoiului raiul gunoaielor atât de familiar, poate chiar un semn de prosperitate, stăpânilor.
Pentru mulţi dintre aceşti săteni primăvara vine fără prea multe bătăi de cap cu însămânţatul grădinii, cu plantatul răsadurilor, cu aranjarea straturilor cu flori din faţa casei aşa cum făceau bunicii noştri. Grădina din spatele casei, grădiniţa din faţă, au fost lăsate pradă buruienilor care acum stau dovadă în curtea proprietarului hărniciei acestuia de peste an.
Şi, Doamne, cât sunt de mulţi toţi aceştia! Sunt acei ţărani vârstnici sau tineri care fie şi-au vândut pământul recăpătat prin procese costisitoare sau cu vărsare de sânge, ori l-au arendat unui fermieri, el urmând ca împreună cu nevasta să aştepte ajutorul de la stat promis în campaniile electorale de către politicieni.
Bărbaţii reazemă pereţii crâşmelor din sat în aşteptarea unui rachiu de pleaşcă sau să-i dea unul pe datorie patronul că-l va plăti când va primi ajutorul social. Femeile lenevesc şi ele în faţa televizorului să mai audă ce zic cei de la Antena 3 sau să afle ce promisiuni băneşti au făcut „ai noştri”, adică cei de la PSD.
Dacă prin sat s-a oploşit vreun pensionar bugetar cu o pensie maşcată, acesta va căuta sămânţă de vorbă la barul din sat pentru a le explica savant celor dispuşi să-l asculte de ce sunt ei necăjiţi şi cum prosperitatea lor le este furată de multinaţionale, de străinii care le-au cumpărat pământul, de capitaliştii care au pus mâna pe bogăţiile ţării date lor de Băsescu şi Boc. Din când în când, ca să-şi menţină audienţa, le oferă şi câte bun pahar cu bere şi o cinzeacă de vodcă parşivă, după care va pleca mulţumit acasă că şi-a făcut datoria faţă de „ai noştri”, adică PSD.
Cum să le explici acestor oameni că hoţul averilor ţării, din ianuarie 1990 şi în prezent, este acelaşi PSD cu lideri precum actualul Liviu Dragnea? Cum să-i faci să înţeleagă că hoţul prosperităţii lor este Dragnea iar paznicul economiei este Dacian Cioloş când ei aud zilnic de la răspândacul din sat şi de la televiziunile mogulilor penalişti că nenorocirea lor vine de la Băsescu, Boc şi acum Cioloş?
Ce poţi să le spui lor despre necesitatea de a fi membru în Uniunea Europeană, că România nu se poate dezvolta şi prospera închizând graniţele pentru investitorii străini, că agricultura făcută cu calul la plug nu poate fi rentabilă şi competitivă cu cea a ţărilor unde totul este mecanizat, când lor li se spune zilnic că au venit străinii şi le-au luat pământurile deşi ei le-aui vândut pe te miri ce numai ca să scape de grija lor?
A le explica de ce copii lor s-au dus la muncă în străinătate şi cum ar putea fi aduşi acasă ar fi o pierdere de timp de vreme ce uriaşa maşină de propagandă a PSD-ului le explică zilnic că totul s-a întâmplat şi se întâmplă din cauza lui Băsescu, Boc şi Cioloş.
Toţi aceşti cetăţeni cu drept de vot a căror educaţie civică a rămas la nivelul grămezilor de gunoaie din propria gospodărie, care ies noaptea din casă şi-şi fac nevoile de pe prispa pentru a nu mai străbate noroiul până la WC-ul din spatele casei vor merge masiv la vot în duminica de 11 decembrie şi vor hotărî viitorul ţării pentru următorii patru ani.
Repet, nu mai ştiu a câta oară, este vremea să ieşim la vot toţi cei care ne simţim responsabili pentru soarta ţării, a noastră şi a copiilor noştri. Îmi doresc ca plecaţii la muncă în străinătate şi a căror inimă plânge după dorul de casă să-şi mobilizeze din nou părinţii, rudele, cunoştinţele aşa cum au făcut-o în turul doi al alegerilor prezidenţiale pentru Klaus Iohannis, de această dată făcând-o pentru Dacian Cioloş. În aceste momente cruciale pentru viitorul României răul cel mare îl constituie troica corupţiei formată din PSD-ALDE şi PRU iar răul cel mic din PNL şi USR, partide care-l susţin pe Dacian Cioloş. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Becali şi ginerele preot
Horoscopul zilei de 5.12.2016
Mergem pe mâna lui Cioloş sau a lui Dragnea?
Ioan Rotundu
Narcis Copca le-a spus expertilor straini sa nu vina la Spitalul Sfanta Maria
si a transmis Eurotransplant ca este citata intr-un dosar penal
Dacian Ciolos: Plicul in spitale poate sa fie o forma de coruptie. Am apropiati care au oferit bani in spitale
Dacian Ciolos: Daca Parlamentul adopta OUG privind Cumintenia Pamantului,
diferenta de bani poate veni de la Guvern
Austria: Alexander Van der Bellen considera ca atitudinea sa proeuropeana l-a ajutat sa castige alegerile prezidentiale
O politiciana si doua jurnaliste din Finlanda, impuscate mortal
in fata unui restaurant
Exit-poll-uri: Independentul Alexander van der Bellen a castigat alegerile prezidentiale din Austria.
Extremistul Norbert Hofer si-a recunoscut infrangerea
Dacian Ciolos despre sistemul de sanatate:
O rana vindecabila, acum iese puroriul la iveala. / Nu e vina ministrului Voiculescu ca are curajul sa spuna lucrurilor pe nume
Botoşani: Marele dezmăţ legislativ şi disciplinar din Colegiul Economic „Octav Onicescu”
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă