Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Economic
Editorial
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
7305
De la 07 Ianuarie 2003
83938812
Editorial

Efectul Roşca – Ghişe

  • Ioan Rotundu
  • 11 June 2013, 23:00
În astrofizică efectul Doppler – Hippolyte ne explică faptul că universul nu este static iar majoritatea corpurilor cereşti se îndepărtează de noi, adică de sistemul nostru solar, fenomen numit şi „efectul deplasării spre roşu”. Precum efectul din astrofizică, în politica românească a apărut „efectul Roşca – Ghişe”.
Acest efect ne arată că în USL există o dinamică a intereselor politice iar liberalii se îndepărtează tot mai mult de „roşu”, adică de PSD.
Să încercăm să argumentăm acest efect pe care eu lo-am numit „Efectul Roşca -. Ghişe”. Să ne amintim că nu cu puţin timp în urmă, senatorul libheral Sorin Roşca Stănescu a stârnit un scandal imens în USL, criticând anumite măsuri politice ale PSD şi chiar decizii ale premierului Victor Ponta.
Luând act de criticile lui Roşca Stănescu, la cald, premierul a declarat că dacă PNL nu-l va exclude din rândurile sale pe Roşca, există mari şanse ca Alianţa USL să se rupă. Apoi, acelaşi Ponta dar şi alţi lideri ai PSD şi-au nuanţat cerinţele, solicitând lui Crin Antonescu să se delimiteze de afirmaţiile senatorului liberal şi totodată să ia măsuri de sancţionare împotriva acestuia.
Curios, dar Crin Antonescu nu s-a lepădat de Roşca Stănescu precum naşul de botez de satana, în biserică, la cererea preotului. A bâiguit ceva ce ar fi adus a delimitare dar nu într-o formă fermă.
În ce-l priveşte pe Roşca – Stănescu, acestuia nu i s-a întâmplat nimic rău în partid şi nu s-a luat asupra sa nicio măsură sancţionatorie. Ce deducem de aici? Deducem faptul că Sorin Roşca – Stănescu, senatorul liberal, a fost vuvuzela PNL în a-şi exprima public nemulţumirea modului în care PSD colaborează la guvernare cu partenerii săi politici.
A fost un semnal al lui Crin Antonescu transmis lui Ponta prin intermediul lui Roşca. Iar Ponta a înţeles exact mesajul, numai că a făcut-o pe supăratul şi s-a răţoit la PNL. Ulterior lucrurile s-au calmat aşa de mult, că nici renegocierea protocolului USL nu s-a mai realizat.
Crin Antonescu este conştient că se apropie ziua când PSD se va lepăda de PNL. De unde şi disperarea sa de a creşte numărul parlamentarilor, de a-şi asigura spatele în partid pentru că o eventuală ieşire a PNL de la guvernare ar putea să-l coste funcţia de preşedinte.
Mai ştie Antonescu că semnarea actului de coabitare dintre Ponta şi Băsescu l-a îndepărtat pe el de Cotroceni şi că de la o zi la alta şansele sale de a mai ajunge preşedintele României sunt tot mai mici. Iată de ce, ieri, un alt senator liberal a izbucnit public.
Liberalul Ioan Ghişe a cerut public demisia premierului pentru că prin încheierea pactului de coabitare cu preşedintele Băsescu a trădat dezideratele USL şi partenerii de alianţă. În acest sfârşit de săptămână, acelaşi Ghişe era la un post de televiziune unde se dezbătea şantajul practicat de Antenele lui Voiculescu. La orice întrebare, Ghişe răspundea că vinovatul principal este preşedintele Băsescu, că el a pus totul la cale, că el este piaza rea a României. Omul era atât de pornit împotriva preşedintelui Băsescu încât îl puteai lua drept afectat de rabie.
Şi de această dată, aflat în Gemania, premierul Ponta a declarat că nu-l ia în seamă pe Guişe deoarece punctul său de vedere nu este al preşedintelui Crin Antonescu sau al PNL. Nu este la vedere, dar Ghişe n-a ieşit public din capul lui. Este o altă vuvuzelă a lui Antonescu care-i transmite lui Ponta semnale de o frecvenţă tot mai înaltă, semn al nerăbdării sale de a se vedea odată la Cotroceni şi să scape de acest vis urât numit „coşmarul Băsescu”.
Realitatea este că „efectul Roşca – Ghişe” îi îndepărtează pe liberali de roşul PSD-ului dar şi pe Crin Antonescu de Cotroceni. Aceasta cred că este şi spaima lui Antonescu, o spaimă cumplită care poate deveni oricând realitate. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Liberalul Ghişe cere demisia premierului Ponta
Victor Ponta: Reducerea TVA la pâine se amână după 1 iulie
România are rezerve de gaze de şist echivalente consumului pe 100 de ani
Alune americane
Ponta a promis marea cu sarea, Berlinul i-a dat un cec in alb
Rămâne de văzut ce va face premierul cu acest avans
Victor Ponta, despre discuţiile cu Angela Merkel
Horoscop
Bancul zilei: Consolarea lui Gigi
Petru Bogatu: România cât opt Basarabii
Botoşani: Scandalul dintre taberele rivale de la Asociaţia nr. 29 continuă
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă