Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ultima oră
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Comentarii
Religie
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.7440 lei
1 USD = 4.1547 lei


Număr accesări
Astăzi:
3729
De la 07 Ianuarie 2003
68858660
Editorial

El are, noi n-avem!

  • Ioan Rotundu
  • 29 January 2009, 23:00
Ieri, s-a consumat o nouă cacealma trasă românilor de Guvernul Boc. Pentru că preşedintele Băsescu i-a cerut alaltăieri premierului Boc ca în şedinţa de ieri a guvernului să adopte bugetul, Boc a ieşit aseară şi a anunţat că avem buget. Avem, dar n-avem! Avem buget pentru preşedintele Băsescu. Pentru români încă n-avem. N-avem pentru că în şedinţa de ieri Guvernul n-a votat bugetul, a aprobat un proiect de repartizare a banilor către ministere, proiect care urmează a fi discutat cu sindicatele şi patronatele, după care va fi aprobat şi trimis Parlamentului pentru a-l legifera.
Aşadar, bugetul n-a fost votat, dar premierul Boc, vicepremierul Nica şi ministrul Finanţelor Pogea ne-a anunţat cu blândeţe, şi chiar supuşenie, cam ce-i aşteaptă pe unii dintre români. În primul rând, cei din învăţământ vor beneficia de o creştere salarială de 5%, cât şi restul bugetarilor. Practic, mult revolta publică a lui Boc pe Guvernul Tăriceanu că nu aplică legile Parlamentului a dispărut. Şi odată cu ea zeroul din coada lui 5, care dădea suma cu care urma a se majora salariile celor din învăţământ.
În matematică zero înseamnă nimic. Aşa o fi gândit şi Boc când a acceptat să dispară zeroul din coada lui 5. Am fost unul dintre cei mai înjuraţi editorialişti când am scris în plină campanie electorală parlamentară că venirea la guvernare a PDL sau PSD nu va însemna şi majorarea cu 50% a salariilor din învăţământ, pentru că nu există astfel de resurse financiare, decât dacă se acceptă o sinucidere colectivă a românilor. Iată că evoluţia evenimentelor mi-a dat dreptate, iar Boc şi Geoană le-a „tras-o” celor din învăţământ. Măcar de s-ar învăţa minte pentru viitor şi nu se vor mai lăsa păcăliţi.
Revin asupra creşterii salariale de 5%. Această creştere este o cacealma politică trasă tuturor bugetarilor. Majorarea se va face cu 3% la 1 aprilie (sâc!) şi 2% la 1 octombrie. Ori, inflaţia de 5% prognozată pentru anul 2009 se va consuma în prima jumătate a anului, după care acest 5% va fi depăşit. Pâinea, carnea, laptele deja s-au scumpit. Urmează restul alimentelor. Scumpirea nu poate fi controlată de guvernanţi. Pur şi simplu proprietarul produsului decide când şi cu cât îl scumpeşte. Să mai luăm act că se vor majora substanţial accizele la ţigări, alcool şi produse petroliere, conform alinierii la preţurile existente în ţările Uniunii Europene. Dacă de ţigări şi alcool ne putem lipsi, de benzină şi motorină nu. Aşa privite lucrurile, majorarea de 5% nu acoperă nici pe departe efectul inflaţiei.
Legat tot de bugetari, aşa cum ne-am obişnuit deja, Boc şi-a schimbat propria decizie, înlocuind-o cu cea a preşedintelui Băsescu. Nu va mai reduce personalul din administraţia centrală cu 20%, ci cu acelaşi procent va reduce cheltuielile de personal. A spus vicepremierul Nica că în Guvernul Tăriceanu personalul bugetar a crescut cu 216 mii noi angajaţi. Nu vor fi daţi afară, dar se va umbla la leafa lor. Vor fi introduse condiţii care dacă nu vor fi îndeplinite, leafa va fi diminuată. Apoi, sporurile existente, inventariate la vreo 86, vor fi anulate în marea lor majoritate. Başca stârpirea tichetelor alimentare şi de natura altor favoruri.
N-am idee la cât se ridică aceste sporuri în milioane euro lunar, dar ştiu că dacă se anulează stimulentul acordat controlorilor financiari, de a ridica lunar până trei salarii din sumele încasate suplimentar la bugetul statului (amenzi, penalizări, sume restante etc.), se vor face economii substanţiale, iar comisarii financiari, inspectorii fiscali, poliţiştii din diferite specialităţi nu vor mai aplica amenzi abuzive şi nu vor mai recurge la confiscări ilegale.
În locul majorărilor salariale, Boc le-a oferit celor ce muncesc şi patronilor o nouă povară fiscală. A majorat contribuţia la asigurările sociale cu 3,5%, pentru angajat şi pentru angajator. Dar a scutit de plata CAS acele firme care au întreruperi de producţie şi plătesc angajaţii cu 75% din salariu. Praf în ochi. De aceste scutiri vor beneficia multinaţionalele, iar banii se vor recupera de la restul românilor.
Să nu credeţi în vorbele liderilor de sindicat că vor recurge la proteste sau la greva generală. Ei au fost „invitaţi” la Cotroceni, unde preşedintele Băsescu le-a arătat „mâţa”. Nu mâţa crizei economice, ci acea mâţă care poate zgâria cu ghearele DNA asupra modului în care a dispărut fostul patrimoniu şi banii moşteniţi de la sindicatul comunist. Liderii de sindicat, fiind „băieţi deştepţi” au priceput aluzia. Pe motiv solidaritate socială în faţa loviturilor nemiloase pe care criza economică le aplică României, ei vor declara că sunt pentru liniştea socială.
Iar bugetul va rămâne un Făt-Frumos, mult mai voinic decât premierul Boc, dar vulnerabil la blestemele Mumii Zmeilor, care este criza economică. El va pieri în lupta cu Muma Zmeilor, spre dezamăgirea şi disperarea celor care s-au încrezut în el şi Guvernul Boc. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

[ Comentarii (1)]


Monica şi decapotabila ei de 250 000 de euro
Dezbateri pe tema modificării Constituţiei
Vom suporta costurile de stocare a convorbirilor
Democraţia americană nu mai poate fi dată model
percheziţiile se vor putea efectua în lipsa unui mandat judecătoresc
Patriarhul KGB, Kirill al Moscovei, atacă Patriarhia Română încă de la instalare
Pe frontul de est nimic nou
Diaconescu l-a sunat pe Frattini în legătura cu noua campanie antiromânească
Se cere pedeapsă exemplară pentru vinovaţi
dar să nu fie condamnată întreaga naţiune română
Dorin Chirtoacă este victima a regimului comunist de la Chişinău
Patriarhia cere explicaţii despre elementele satanice din noile paşapoarte
Deputatul UDMR de Africa, scos cu tam-tam din Parlament
Calendar istroromân realizat de copiii din Suşnieviţa
ei nu doresc să îşi piardă obiceiurile strămoşeşti
Bună dimineaţa, Israel!
Nelu Paşcu, imaginea românilor
Premiul BBC Four World Cinema ajunge la Cristian Mungiu
Petrecere românească la Detroit
România va organiza cel mai prestigios eveniment mondial de IT&C
Comentariul comentariilor XIX
(Ioan Rotundu)
Horoscop
Turcii şi „baba” rămasă virgină
Este profesionist şi vă poate servi la domiciliu
Boc s-a executat... avem buget!
Atenţie! Cod galben pentru Botoşani
Egner s-ar rostui c-un laptop, dar pe bani publici
Sub conducerea lui Pricopi se usucă orice, chiar şi serele
Prefectul vrea acţiune din prima zi de activitate
Celebrul spărgător minor Aron a ajuns model pentru alţi minori
Roman l-a provocat pe Conţac la o pace… durabilă
Prosperitate pe seama indisciplinei altora
88 sancţiuni contravenţionale pentru parcări în locuri nepermise
Primarul Alexandrescu a vrea de la Guvern partea sa de buget
Sorţii i-au surâs! Din nou validată consilier local
Cu noduri în gât, consilierii locali au cedat în favoarea lui Conţac
Prins la furat, chiar în sediul ECOMED
Botoşănenii sunt ademeniţi, prin câştig, la muncă în Danemarca
Lista de aşteptare la operaţiile pe cord duce la… moarte sigură
Mor tot mai mulţi copii care se nasc cu malformaţii congenitale
Cote de atentie pe Jijia si Miletin
Cote de atentie pe Jijia si Miletin
Flutur l-a felicitat pe Roman, dar nu l-a şi fericit
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă