Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
4673
De la 07 Ianuarie 2003
122576612
Editorial

(E)vanghelizarea primăriilor

  • Ioan Rotundu
  • 26 March 2008, 23:00
Cu siguranţă că PSD-ul are de ispăşit un păcat al istoriei postdecembriste, poate acela de a fi furat revoluţia românilor, ascunzând cu dibăcie năravul de lup al PCR în blana de oaie a social-democraţiei. Altfel nu se explică urcuşurile şi coborâşurile politice ale celui mai puternic partid românesc, încă. Cel puţin de când Ion Iliescu nu mai este preşedintele României şi are timp să păstorească partidul pe care l-a fondat, PSD-ul trece prin frecvente crize interne, prin neînţelegeri între liderii de la vârf care aduc tot mai mult a scandaluri şi bârfe de mahala, ceea ce diminuează şi erodează în mod constant imaginea partidului, îi scade credibilitatea electorală.
Faptul că cei din PSD n-au reuşit să ia o decizie în privinţa candidatului de primar la nivel de Capitală este dovada că în interiorul partidului luptele sunt intense, chiar dacă prin declaraţii preşedintele Geoană, cel de onoare Iliescu, cel de Consiliu Naţional Năstase sau al organizaţiei la nivel de Capitală Vanghele lasă să se înţeleagă că decizia n-a fost luată pentru că trebuie parcurs întreg traseul aprobărilor impus de mecanismul democraţiei. Parole, ar spune orice italian.
Aristotel, în cartea sa „Politica” pe care mulţi o citează fără s-o fi citit, este cât se poate de clar: democraţia funcţionează între partide, iar în interiorul unui partid funcţionează disciplina. În PSD nu prea avem de-a face cu disciplina de partid, de vreme ce azi candidatul partidului la funcţia de primar general este Vanghele, iar a doua zi este Sorin Oprescu.
În ce priveşte concurenţa dintre cei doi social-democraţi este interesant de făcut o analiză. Sorin Oprescu este tipul intelectualului de salon, manierat, orgolios prin prisma carierei profesionale şi dornic de putere, nu în interesul bucureşteanului de rând, ci în interes de partid. Cred că bucureştenii l-au simţit şi citit în adâncul sufletului, motiv pentru care n-a câştigat alegerile din 2004, explicaţia că ar fi fost furat la voturi fiind doar de complezenţă.
Marean Vanghele, omul simplu, din popor, perceput de bucureşteni ca fiind „băiat de-al Vrâncioaiei”, adică de gaşcă, lipsit de cultură şi maniere, repezit la vorbă „şi grabnic mâncătoriu de litere şi cuvinte” cum ar fi spus cronicarii, este perceput ca cinstit şi sincer, ca un candidat care chiar vrea să oprească mafia din primăria Capitalei, din sânul Consiliului General al Capitalei, să cureţe bugetul de căpuşele care-i sug vlaga de ani şi ani.
Zilele trecute un taximetrist bucureştean îmi spunea că Vanghele are cel „mai verde sector din Bucureşti”, adică n-a permis construcţii pe spaţiul public şi privat al primăriei de sector. Numai că modul în care Vanghele vrea să procedeze, odată ajuns primar general, strică socotelile „greilor” care în afacerile lor n-au a se împotmoli în culorile de partid, strică chiar jocul unor interese din interiorul PSD-ului. Să luăm aminte că revenirea lui Năstase în prim planul PSD înseamnă şi reînvierea vechilor obiceiuri, adică „o veche nouă mătuşă Tamara”.
Revin la gândirea aceluiaşi taximetrist bucureştean care susţinea că Vanghele este preferat de majoritatea bucureştenilor, iar faptul că-i un incult şi agramat nu-i un inconvenient. „Noi votăm un om care să de-a de pământ cu mafioţii şi să fie de partea noastră, nu alegem un profesor de română care să ne înveţe gramatică” – şi-a argumentat taximetristul opţiunea pentru Vanghele.
Acest mod de-a gândit, mă refer la taximetrist, l-am întâlnit şi prin comunele judeţului nostru. Mulţi oameni simpli şi-au argumentat opţiunea electorală pentru un candidat mai puţin şcolit, pe motiv că omul este gospodar la casa lui, deci va fi şi la primărie. Nu puţini hâtri rurali, care au renunţat la iţari în schimbul ţoalelor nemţeşti de multe zeci de ani, m-au pus în încurcătură cu faptele de corupţie ale unor profesori, ingineri, economişti ajunşi primari.
Urmărind lupta PSD-ului bucureştean, cea dintre Oprescu şi Vanghele, mai că aş fi de partea acestuia din urmă. Ştiind ce-au făcut prin primării şi consilii locale unii aleşi intelectuali, mă simt obligat să dau mai multă crezare candidaţilor cu pregătire mai puţină, dar curaţi în cuget şi simţire, adică se pun în slujba comunităţii din sinceritatea de a face ceva bun şi nu din dorinţa de căpătuire. Este părerea mea! A dvs. care ar fi?!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Tiprigan îl şantajează pe primarul Flutur
Profesori care se umilesc şi-şi caldă demnitatea în picioare
Amendaţi pentru consum de alcool şi tulburarea liniştii publice
Luptătorii Ninja din “Raven” îşi caută răzbunarea
Legendele Hollywood-ului sunt la Pro Cinema
Comentariul comentariilor (LXXXIV)
(Ioan Rotundu)
Bătut de carabinieri şi arestat la domiciliu fără probe
Proteste româneşti împotriva stemei revizioniste la Covasna
Romanii, stigmatizaţi la Londra
De ce nu mai vor românii canadieni să se întoarcă în România
Adeverinţă de conformitate pentru români din Italia
Românii din Bucovina îşi comemorează martirii ucişi de regimul stalinist
Basarabenii ar putea trece Prutul fără vize
Sub blestemul miturilor
Micuţul Robert a întâlnit-o pe Sofia Vicoveanca
Roxana Ciuhulescu vorbeşte despre maternitate
Paradisul rusesc
Horoscop
Program TELE'M Botoşani, joi, 27 noiembrie
Este stundentă şi vrea să muncească... chiar şi pe gratis
Lupul moralist, oamenii politici şi DNA-ul
Definiţia parlamentarului dată de senatorul Ţâbuleac
Muzeul de Etnografie rămâne în chirie
proprietarul Mihalcea are şi clădirea şi banii
Parlamentarii vor să împartă judeţul în colegii, dar nu ştiu câte
O nouă găselniţă a la Egner: aglomerarea urbană
Cere preoţilor să se auto-exorcizeze de satana politică
Nu s-au înţeles de la semnul electoral
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog