Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Cultură
Economic
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Decese
Comentarii
Pamflet
Caricaturi
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
19795
De la 07 Ianuarie 2003
122879862
Editorial

Există o explicaţie pentru acest paradox

  • Ioan Rotundu
  • 9 December 2008, 23:00
După recentele alegeri parlamentare, harta României îmbrăcată în culorile politice ale partidului, arăta predominant roşie în Moldova şi Oltenia, portocaliu în întreaga Transilvanie, cu mici accente verzi, semn că acolo domină autoritatea UDMR şi un pic de albastru liberal.
Paradoxul care apare este că Transilvania a votat masiv cu PDL, iar acest partid s-a angajat să facă guvernare cu UDMR, ceea ce este pentru transilvăneni nu numai o mare dezamăgire, dar şi o decizie inexplicabilă.
De ce şi-au mutat ardelenii votul dinspre liberali către democraţi-liberali, ştiut fiind că aceştia sunt extrem de chibzuiţi atunci când iau o decizie, iar în această zonă geografică naţionalismul este la el acasă, este hrana spirituală a românismului în lupta de supravieţuire cu politica segregaţionistă şi iredentistă a ungurilor? O explicaţie există, şi ea trebuie căutată în anturajul preşedintelui Băsescu.
În primul rând că tot ce atinge Băsescu se usucă precum iarba în prerie la vreme de secetă. Iar Vadim Tudor, care asigura cu PRM-ul său contrabalansul la politica antiromânească a UDMR-ului, a făcut greşeala să cadă în cursa întinsă de preşedintele Băsescu. Mai întâi că preşedintele i-a luat lui Vadim discursul de la gură. Un discurs justiţiar, profund naţionalist. Apoi, prin PDL, i-a oferit o funcţie la Senat într-un moment când întreaga suflare politică se pregătea pentru alegerile parlamentare, iar funcţia oferită lui Vadim nu mai era o miză politică. Ameţit de beţia puterii oferită de noua funcţie, vicepreşedinte al Senatului României, Vadim n-a mai fost preocupat pentru a pregăti alegerile cu întreaga responsabilitate.
Să mai avem în vedere că preşedintele Băsescu s-a plimbat prin fieful UDMR-ului, semănând sămânţa discordiei între maghiari şi secui, în speranţa că va distruge UDMR-ul şi nu va mai intra în Parlament. Nu i-a reuşit planul. Semn că forţa malefică a preşedintelui n-are efect asupra UDMR şi a iredentismului maghiar.
Ademeniţi de jocul de imagine al preşedintelui, convinşi că Vadim Tudor nu mai are forţa politică de a intra în Parlament şi nici de a se mai opune UDMR-ului, ardelenii au votat masiv PDL-ul, cu speranţa că salvarea lor de politica agresivă a ungurilor va veni de la acest partid.
Numai că, după alegeri, ardelenii au avut de trăit o mare dezamăgire. PDL-ul s-a asociat la guvernare chiar cu duşmanul lor de moarte. O mare amărăciune pentru ardeleni, văzându-se din nou abandonaţi chiar de către cei ce ar trebui să-i apere.
Pe acest fond al nemulţumirilor, liderii PSD din Transilvania au cerut luni, la întâlnirea pe ţară, ca în eventualitatea unei guvernări comune cu PDL, acest partid să renunţe la a mai introduce în formula de guvernare şi UDMR-ul. Este o cerinţă legitimă, iar preşedintele Băsescu şi PDL-ul au o mare problemă. Dacă nu vor renunţa la UDMR, adio voturi la alegerile europarlamentare şi prezidenţiale de la anul.
În ce priveşte poziţia agresivă de ieri a lui Marko Bela, nu trebuie să ne speriem. Şeful UDMR aplică arhicunoscutul truc „Hoţul strigă prindeţi hoţul”. Marko acuză PSD-ul de naţionalism, în vreme ce politica sa şi a formaţiunii ce-o conduce este utranaţionalistă, plină de şovinism şi vădit segregaţionistă.
Alta poate fi problema noastră. Avem pregătite mecanismele necesare prin care să contracarăm orice acţiune spre violenţă a maghiarilor din zona Harghita şi Covasna? Pentru că rămaşi pe din afara guvernării, liderii unguri vor încerca şantajul şi apoi mişcările violente. Dacă tot a preluat preşedintele Băsescu prerogativele naţionaliste ale lui Vadim Tudor, să demonstreze că este român curat şi nu coadă de topor pentru propriul său popor şi nu să-i pună pe liderii maghiari cu botul pe labe, ci să-i alinieze şir la poarta DNA pentru a răspunde de gravele ilegalităţi comise. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Comentariul comentariilor (CCLXI)
(Ioan Rotundu)
Horoscop
Ungurul păcălit de-o… raţă
De ce fără UDMR?
Vă propune un schimb care merită toată atenţia
Naţionaliştii noştri şi naţionaliştii lor
Apelul românilor din Harghita şi Covasna luat în seamă de liderii PSD
Am avut dreptate!
Oferta este mult prea scumpă, domnilor!
Strategia de dezvoltare economico-socială a judeţului Botoşani 2008-201 (IV)
Românul şi critica
Firmele agreate de Ţâbuleac pentru deszăpezire acuzate că n-au utilajele necesare
proaspătul director al DJDP umblă cu cucuri
Sinistraţii vor mai fi alintaţi de Prefectură până se ajunge la fundul sacului
Blestemul Tăriceanu loveşte în mod liberal
Botoşănenii certaţi cu curăţenia
Peste 60.000 botoşăneni vaccinaţi antigripal
Premiul Naţional „Nicolae Iorga” i-a revenit anul acesta Dorinei Rusu
Noi forme de ademenire a patronilor ca să angajeze şomeri
CAS se pregăteşte pentru încheierea contractelor pentru la anul
Tânărul căzut de pe schelă a murit
41 tineri medici sunt aşteptaţi la post
Se cere grabă la vaccinul împotriva gripei
Este tot mai evidentă despărţirea drumurilor PSD şi PDL în privinţa formării Guvernului
Horoscop
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog