Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Publicitate
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
19771
De la 07 Ianuarie 2003
122879838
Editorial

Fac ce-au învăţat de la bunici

  • Ioan Rotundu
  • 1 November 2011, 23:00
Victor Ponta i-a pus gând rău lui Mircea Geoană şi vrea să-l schimbe din funcţia de preşedinte al Senatului, adică numărul 2 în stat. Iar dorinţa lui Ponta a apărut exact când Geoană s-a urcat în avion şi a plecat într-o vizită oficială în SUA. Având grijă ca înainte de a pleca peste Ocean să anunţe că va candida iarăşi la preşedinţia României
. Nu este de mirare o astfel de dorinţă la Ponta. Ştim cu toţii că social-democraţii de astăzi, mai exact cei care formează generaţia lui Ponta, sunt nepoţii comuniştilor. Iar la comunişti era o practică să-ţi loveşti şeful, colegul sau chiar prietenul pe la spate. Era consacrată metoda de a scoate din şefie pe cineva căruia îi voiai locul.
Tehnica era să prinzi momentul potrivit. Iar acest moment îl oferea adunarea de partid la care venea, fie un şef mai mare de la partid, fie şeful ierarhic administrativ al celui care urma să fie stigmatizat. Te înscriai la cuvânt şi trăgeai o critică pe cinste, având grijă să lauzi şefii celui pe care-l puneai la stâlpul infamiei. Tehnica prindea de cele mai multe ori, iar cel care lua locul celui detronat devenea la rându-i ţinta altor poftitori de şefie.
Dacă analizăm evoluţia ultimilor ani din PSD, în ce priveşte conducerea, constatăm că regula instituită de comunişti este respectată cu sfinţenie. După ce Iliescu s-a retras de la conducere, bătrânul vulpoi simţind că dacă nu se retrage cu demnitate va fi sacrificat, Adrian Năstase s-a instalat la şefie. Imediat a început să fie lucrat de Mircea Geoană, care a fost lucrat cu succes de Victor Ponta, un tânăr extrem de sârguincios în a-şi însuţi tehnicile comuniste de a-ţi face loc spre vârfuri ierarhiei.
Se spune că unui dintre cei care l-au îndemnat pe Mircea Geoană de a se duce în miez de noapte la locuinţa lui Vântu, în chiar ajunul alegerilor prezidenţiale, a fost Victor Ponta. Tinerelul ştia că Geoană este bine urmărit în mişcări de oamenii lui Băsescu şi nutrea speranţa ca această vizită nocturnă să-l compromită. Intuiţia sa a fost corectă, iar Geoană a pierdut alegerile la Preşedinţia României.
Pasul doi al lui Ponta a fost să-l debarce pe Geoană de la conducerea partidului, ceea ce iarăşi i-a reuşit, sacrificând un alt lider al partidului. Mă refer la Cristian Diaconescu, cel care s-a întors în plin Congres, renunţând la a mai candida la preşedinţia PSD, netezind calea lui Ponta.
Să ne mai amintim că imediat ce a ajuns preşedintele PSD, Ponta a dorit să-l debarce pe Geoană de la preşedinţia Senatului. Ceva n-a funcţionat, iar Geoană a rezistat atacului.
Între timp, în PSD s-au produs o serie de mutaţii politice importante. Generaţia lui Iliescu şi Geoană a dispărut din atenţia publică. În schimb a reapărut în prim plan Adrian Năstase. La recenta Conferinţă Naţională PSD ne-am putut convinge că, de facto, preşedintele partidului este Adrian Năstase.
Anunţul lui Geoană de a candida la preşedinţia României şi plecarea într-o vizită oficială în SUA a lovit în orgoliul de preşedinte al lui Ponta, care se aştepta ca americanii pe el să-l bage în seamă şi să-l invite la un dialog. Dar americanii nu sunt naţia care să stea la taifas cu toţi mucoşii politici. Ştiu ei mai bine ca noi câte parale face Ponta şi cam cât de aproape îi este sfârşitul carierei politice.
Ponta şi-a dat seama că nu este important pentru americani dar, orgolios cum este, vrea să se răzbune pe Geoană. S-o facă, pentru că tare bine i-ar veni lui Băsescu.
În momentul de faţă PDL nu mai are controlul Senatului. O revocare a lui Geoană propusă de PSD va fi votată de PDL cu ambele mâini. După care, Băsescu va reface majoritatea în Senat şi va putea impune un preşedinte al coaliţiei aflată la putere, recuperând controlul asupra Senatului.
Nu cred că Iliescu şi Năstase îl vor lăsa pe Ponta să-l schimbe pe Geoană. Cei doi sunt prea versaţi să cadă într-o capcană a lui Băsescu. Dacă, totuşi, Geoană va fi sacrificat, înseamnă că în 2014 candidatul la preşedinţia României va fi Adrian Năstase şi nu Crin Antonescu, USL-ul urmând a dispare imediat după alegerile locale şi parlamentare de la anul.
Cum no astfel de variantă nu poate fi exclusă, cei din PSD vor continua să se sape unii pe alţii, aşa cum au învăţat de la bunicii lor. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: O familie fericită
Caricatura zilei
Reţeta zilei: Sos cu pătlăgele roşii
Modificarea întreruperii furnizării apei
Băncile vor solicita un avans de minim 25% la creditele imobiliare în euro
Judecătorul dosarului Rompetrol in care două fapte s-au prescris candidează la Înalta Curte
Care sunt primele dosare de mare corupţie care se prescriu in 2013
Un Boeing 767 a aterizat "pe burtă" la Varsovia
Cum să-i dai în gât lui Filat cu mâna lui Filat
Vizită de stat în Serbia a Preşedintelui României
se va mai lăsa păcălit Traian Băsescu de Boris Tadici?
Comunicat de pres㠖 Mircea Geoană
Cum îşi dau la gioale cei din USL
Ioan Rotundu
Educaţia non-formală
Botoşasni: Liniştea municipiului va fi asigurată de sistemele video
Jandarmii donează sânge pentru România
Actor botoşănean premiat la „Aplauzele de aur”
Botoşani: Recenzare cu succes
Anchetă internă la liceul din Ştefăneşti
Procesul intentat de Sanitas consilierilor judeţeni nu mai are obiect
Botoşani: Director de liceu în funcţie cu calificativul „Nesatisfăcător”
cu tupeu politic, Marilena Mardare nu se dă schimbată
Şcolile au la dispoziţie modelele de subiecte pentru opţionale
Salubrizare Urban Serv Botoşani
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog