Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Anunţuri
Economic
Editorial
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Pamflet
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
12607
De la 07 Ianuarie 2003
83677618
Editorial

Fără căpăstrul lui Băsescu

  • Ioan Rotundu
  • 15 June 2015, 23:00
Câtă vreme preşedintele României a fost Traian Băsescu, premierul Victor Ponta s-a comportat în limite acceptabile, oricât de ipocrit şi perfid i-au fost capacităţile trăsăturilor sale de caracter şi oricât l-a acuzat pe Traian Băsescu de apucături dictatoriale, discreţionare, autoritare şi părtinitoare politic de dimineaţa până seara.
Cu toate aceste acuzaţii, unele parţial justificate, premierul Ponta n-a putut zburda în planul politicii externe cum zburdă în momentul de faţă. Traian Băsescu i-a tăiat lui Ponta orice avânt sau încercare a se implica în politica externă, atribut exclusiv al preşedintelui dat prin Constituţia României.
În timpul lui Băsescu, premierul Ponta n-a putut părăsi ţara fără acordul acestuia, iar când s-a dus forţat la Bruxelles s-a făcut de râs pentru că n-a avut mandatul preşedintelui să reprezinte România. Când Ponta a încercat să facă declaraţii pe teme de politică externă, cum a fost cazul acelor declaraţii despre atacul Rusiei în estul Ucrainei, preşedintele Băsescu i-a tăiat-o scurt şi l-a pus la punct convocând imediat o şedinţă a Consiliului Superior de Apărare Teritorială a României şi beştelindu-l.
Chiar dacă la ministerul de Externe a fost ministru Titus Corlăţean, omul lui Ponta, preşedintele Băsescu n-a permis acestuia şi lui Ponta să aibă vreun ascendent asupra ambasadorilor acreditaţi în diferite capitale ale lumii sau la diferite organisme internaţionale la care România este afiliată. Când a constatat că unii ambasadori n-au ascultat de linia politicii sale externe, preşedintele i-a rechemat imediat de la post.
Cu totul alt comportament are acum premierul Victor Ponta de când preşedintele României este Klaus Iohannis. Ponta a plecat la Baku fără ca preşedintele să aibă habar şi în pofida boicotului concertat al liderilor europeni pentru că statul Azerbaidjan nu respectă drepturile şi libertăţile omului. . Acolo a stat în vecinătatea lui Putin, lucru care ridică multe semne de întrebare şi care te duce imediat cu gândul la acea dezvăluire a comentatorului politic mo0ldoivean Eenest Vardanian care afirma că premierul Ponta ar fi declarat că România va ataca militar Transnistria, ceea ce i-ar fi dat motiv lui Putini să intre militar nu numai în Transnistria ci şi în republica Moldova.
De la Baku, Ponta a plecat în Turcia cui avionul preşedintelui turc Erdogan, o altă personalitate politică contestată pentru că nu respectă libertăţile democraţiei. Din nou preşedintele n-a fost informat. Gestul de acum al lui Ponta este unul de recidivă. El a plecat în vizite oficiale ;i prin ţările arabe fără a-l informa pe preşedinte cu agenda de contacte şi probleme ce urma a le aborda şi nici nu l-a informat în detaliu la întoarcerea în ţară.
Ieri, l-am ascultat pe preşedintele Iohannis cum se plângea presei că premierul se vântură prin lume fără ca el să ştie pe unde umblă şi ce face. S-a plâns presei şi când Ponta a plecat hai-hui prin ţările arabe dar n-a luat nicio măsură faţă de atitudinea acestuia.
Interesant este faptul că nici ambasadorii nu l-au informat pe preşedinte, pe canelele diplomatice obişnuite şi speciale, cum nici de la ministerul de Externe ministrul Bogdan Aurescu nu i-a raportat despre ieşirile externe ale lui Ponta, deşi stă în obligaţia sa de ministru să-l informeze pe preşedinte înainte ca evenimentele să se producă.
Mai mult, cu tupeu-i cunoscut, cu perfidia şi ipocrizia ce-l caracterizează, cu minciunile ce-i ies din gură în şir indian, premierul Victor Ponta s-a plâns ambasadelor, celor de la Uniunea Europeană dispuşi să-l asculte şi cui i-a mai căzut în cale că preşedintele Iohannis şi-a încălcat neutralitatea p0olitică şi că a trecut făţiş de partea PNL, folosind DNA-ul ca armă de a-l distruge şi îndepărta de la putere.
La auzul acestor declaraţii care-l subminează rău de tot autoritatea ca preşedinte în ţară şi în exterior, preşedintele Iohannis n-a găsit altă cale de a se apăra şi a contracara declaraţiile lui Ponta decât a se plânge presei.
Premierul Ponta l-a simţit pe preşedintele Iohannis că este un politician slab, că este înconjurat la Cotroceni de consilieri lipsiţi de experienţă, incapabili să-l sfătuiască pe preşedinte să ia măsuri de readucere a sa în limitele competenţelor legale şi să nu-l mai sfideze pe preşedinte, sabotându-i prerogativele constituţionale în domeniul politicii externe.
Preşedintelui Băsescu prea puţin i-a păsat de acuzaţiile ce i le aducea Ponta pentru că el îşi făcuse în plan extern o imagine de politician hotărât şi care nu permite să fie călcat pe bătătură. Preşedintele Iohannis s-a dovedit a fi un politician slab iar Ponta l-a simţit şi şi-l domină sfidător.
Chiar că numai DNA-ul îl mai poate salva pe preşedintele Iohannis de impertinentul şi arogantul Ponta, altfel se va ajunge în situaţia ca preşedintele să-i ceară voie lui Ponta pentru a efectua vreo deplasare în exterior. Eventual să-l roage pe Băsescu să-i împrumute şi lui căpăstrul pe care l-a folosit lui Ponta. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


CSM a dat aviz negativ modificarilor Codului Penal, inclusiv dezincriminarea conflictului de interese
Avizul CSM este consultativ
Bloomberg, despre Victor Ponta: Un premier, un Mitsubishi de 300 cai putere si 46.000 de dolari
masina care i-ar putea frana cariera politica
Prognoza meteo pe doua saptamani
Guvernul promite evaluarea mai rapida a proiectelor pe fonduri europene
Vicepremierul Gabriel Oprea preia pana vineri atributiile de premier
Pretul gazelor din productia interna va creste cu 6,7 lei/Mwh de la 1 iulie
Premiera militara: Exercitii ale militarilor romani si NATO pe o platforma petroliera din Marea Neagra
Horoscopul zilei
Bancul zilei: Un altfel de plagiat
Reţeta zilei: Sos pri-pri
Va avea sursa gura aurită?
Ioan Rotundu
VIDEO Pamflet muzical cu dedicatie pentru Victor Ponta
Ansamblul
Botoşani: La IJP, controalele au venit şi-au plecat. Din urmă corupţia dă în floare (II)
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă