Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Editorial
Horoscop
Umor
Decese
Comentarii
Publicitate
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
7666
De la 07 Ianuarie 2003
78557223
Editorial

Fără urarea „La mulţi ani!”

  • Ioan Rotundu
  • 30 December 2012, 23:00
E greu să scrii un editorial pentru sfârşitul cel mai greu şi controversat an postdecembrist, când libertăţile democratice câştigate cu pierderi de vieţi omeneşti sunt acum în prag de a fi pierdute în favoarea unei clici de politicieni care n-au nimic comun cu sufletul şi spiritul poporului din rândul căruia s-a ridicat.
La peste 23 de ani de democraţie postdecembristă am ajuns la o răscruce de drumuri. Suntem în situaţia de a alege pe care drum să pornim pentru a ieşi din această răscruce încurcată. Avem în faţă mai multe indicatoare, dar, precum în teoria obscurului filozof francez Bouridan, teorie în care un măgar aflat între o şiră cu paie şi una cu fân nu se poate decide din care să mănânce şi moare de foame, şi noi citim indicatoarele care ne îndeamnă să păşim pe o cale şi riscăm să omorâm democraţia pentru că nu ne putem decide pe carte drum să ne înscriem asupra viitorului vieţii noastre şi a copiilor noştri, generaţiile viitorului. De la evenimentele din decembrie 1989, ca popor, ca naţiune, am avut un drum sinuos, cu puţine urcuşuri şi multe coborâşuri, unele periculoase pentru viitorul la care aspirăm pentru o viaţă mai bună.
La primele alegeri libere, nu şi democratice în adevăratul sens al cuvântului, pentru că eram cu mentalitatea tributari unei educaţii totalitariste, am votat masiv cu cei care am crezut că ne vor binele. Numai că aceştia erau adevărate beizadele ale regimului comunist şi ne-au jefuit averea adunată cu trudă şi lacrimi vreme de 45 de ani de comunism.
În 1996 ne-am întors cu faţa spre cei pe care la alegerile din 1992 i-am hulit, considerându-i forţa malefică a istoriei trecutului ce ne vrea răul. Ne-au dat speranţa că vor veni să ne conducă cu 15 mii de specialişti care să ne salveze de la resturile umane ale regimului comunist care au jefuit averea ţării, în fond averea noastră.
Le-am dat crezare spuselor, fără a ne întreba cum pot ei fi altfel decât cei care ne condusese, când şi ei aparţineau aceluiaşi regim de educaţie ca şi cei pe care tocmai voiam să-i îndepărtăm de la putere. Vreme de doi ani, după alegerile din 1996, am dus-o greu. După care au început să apară primele semne de îmbunătăţire a vieţii. Cei aleşi să ne conducă şi-au dat seama că mergeau pe un drum greşit şi au încercat, cu o ultimă suflare de spirit al dreptăţii, să revină pe drumul cel bun.
Numai că, orbiţi de greutăţile vieţii primilor doi ani de guvernare CDR, n-am mai văzut şi semnele de prosperitate care se arătau la orizont. Aşa că la alegerile din anul 2000 i-am înlăturat de la putere pe cei care abia se redresaseră pe drumul bun al dezvoltării economice şi i-am adus din nou la putere pe cei care ne jefuiseră în perioada 1992 – 1996. Am dat vrabia din mână pe cioara din par, fără să ne gândim că ambele zboară şi sunt, apoi, greu de prins.
Am trăit din nou patru ani de înşelătorie, de promisiuni deşarte, de jafuri asupra a ceea ce mai rămăsese nefurat. Cultul personalităţii lui Ceauşescu reînviase din nou întrupat în carne şi oase în spiritul lui Adrian Năstase.
Şi din nou ne-am juruit să nu mai votăm sentimental, ci în binele şi siguranţa unei vieţi prospere de viitor. Alianţa DA, votată masiv, ne-a adus după laptele şi mierea din campania electorală, patru ani de luptă pentru putere. Forţa destructivă şi autoritară a preşedintelui Băsescu a tulburat clasa politică şi aşa lipsită de etică şi morală de ordin naţional.
Deşi lupta politică pentru putere a fost una destructivă în plan intern şi extern, economic ţara s-a dezvoltat. Sub Guvernul Tăriceanu creşterea economică s-a accentuat şi semnele prosperităţii ne îmbujorau obrajii şi ne îngreunau buzunarele. Dar s-au apropiat alegerile anului 2008, iar Tăricenu, jumulit din umbră fără milă de interesele meschine ale PSD, a sacrificat viitorul economic al ţării, rezerva bugetară fiind fărâmiţată iresponsabil pe fonduri alocate primăriilor fără a se stabili şi o strategie a cheltuirii lor cu folos.
Liberalii au pierdut alegerile, iar cei care i-au escrocat, adică PSD, a intrat la putere alături de PDL, duşmanii de sânge frăţesc ai PNL. Din nou românii au cules furtună, după ce au crezut că au votat în pupa vântului prosperităţii. A venit şi vremea ca dinţii crizei economice să muşte adânc în buzunarul românilor. Maleficul Băsescu, hulitul premier Boc, au realizat că nu mai este loc de glumă. Luând exemplul Europei, au dispus măsurile de austeritate necesare. Românii au înjurat Guvernul Boc, PSD-ul s-a bucurat de măsurile antipopulare şi s-a folosit din plin de ele pentru a-şi netezi drumul spre putere. Linşaţi de la putere chiar de PSD, liberalii s-au aliat cu aceştia, sperând că vor fi iarăşi ce-au mai fost: guvernanţi.
Istoria s-a repetat. Redresarea economică din anii 1998 – 2000 din perioada guvernării CDR, s-a produs şi în perioada Guvernului Boc între anii 2010 – 2012. Măsurile economice de austeritate s-au dovedit corecte iar economia începuse să zburde din nou. Numai că poporul, atras de mirajul promisiunilor USL, a decis că o guvernare USL le va aduce laptele şi mierea viitorului. Din nou au dat vrabia din mână pe cioara din par.
Practic, eram la mal şi ne pregăteam să ieşim din apă. Dar Ştima apelor, în cazul de faţă USL, ne-a atras cu mirajul promisiunilor şi în loc să ieşim pe mal ne-am întors spre mijlocul mâlos al apelor să ne înecăm.
Acum înotăm bezmeteci prin mijlocul apelor fără să ştim care este direcţia ce ne va conduce la mal. De pe un mal, cei din Uniunea Europeană ne fac semne să venim spre ei. Pe acelaşi mal, cu cei din UE, se află un grup politic românesc ce pare să-şi asume responsabilitatea de a ne conduce pe drumul cel bun. Numai că acest grup, micuţ, nu pare să aibă prea multă putere de convingere faţă de Ştima apelor, USL, care continuă să-i ţină pe români la mijlocul unor ape tulburi, loc uşor de înecat.
Anul 2013 îl întâmpinăm la mijlocul acestor ape mâloase, urât mirositoare, controlate de „Ştima USL”. Iar noul an nu pare să ne aducă semne că vom găsi direcţia corectă spre care mal să înotăm ca să ne salvăm prezentul şi viitorul., Suntem robi propriei noastre mentalităţi, ancestral istorică, de care nu vrem să ne lepădăm cu nici un chip.
Aş fi vrut să închei acest editorial cu urarea „La mulţi ani!” dar nu pot pentru că anul care vine este unul şi mai prost decât cel care trece. Vă voi adresa această urare când viaţa noastră va reveni pe făgaşul normal, un făgaş al demnităţii umane, al respectului valorile istorice ale naţiei noastre, al respectului pentru semenii noştri şi al unui drum prosper creat de inteligenţa noastră şi nu de mirajul promisiunilor politice ale ticăloşilor care ne conduc şi pe care tocmai i-am votat.
Nu pot ura nimănui „La mulţi ani!” într-o viaţă mizeră, promiscuă politic, plină de ură şi egoism social, dominată de sărăcie materială şi intelectuală. În schimb vă doresc sănătate şi puterea înţelepciunii, a clarviziunii asupra viitorului.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Felicitare Primăria Ungureni
Horoscop
Felicitare Primăria Ibăneşti
Felicitare Primăria Bucecea
Felicitare Primăria Călăraşi
Felicitare societatea CONREC SA Botoşani
Felicitare Primăria Curteşti
Felicitare Primăria oraş Darabani
Felicitare societatea ELCO SA Botoşani
Felicitare societatea ELSACO SA Botoşani
Felicitare Direcţia Generală a Finanţelor Publice Botoşani
Felicitare Primăria Frumuşica
Felicitare Primăria Manoleasa
Felicitare societatea MERIDIAN SA Botoşani
Felicitare societatea MICROBUZUL SRL Botoşani
Felicitare PDL Botoşani
Felicitare PNL Dorohoi
Felicitare deputat Forţa Civică Cristian Roman
Felicitare Primăria oraş Săveni
Felicitare societatea SERCONF SA Botoşani
Felicitare Primăria Stăuceni
Felicitare societatea VICTOR CONSTRUCT SRL Botoşani
Bancul zilei: Măritiş în noaptea de Revelion
Botoşani: Tradiţii şi obiceiuri de pe valea Jijiei
Jos impostorii!
Ioan Rotundu
Un pompier a plecat pintre îngeri
La şezătoare în satul Mihai Viteazu - Ungureni
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă