Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Economic
Editorial
Învăţământ
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Publicitate
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.7440 lei
1 USD = 4.1547 lei


Număr accesări
Astăzi:
9508
De la 07 Ianuarie 2003
68839406
Editorial

Fenomenul Blându

  • Ioan Rotundu
  • 9 January 2014, 23:00
Ce la întâmplat la Şcoala nr. 10 din Bucureşti cu învăţătoarea Dana Blându nu este o noutate pentru niciun părinte care are copil la şcoală. Deosebirea este că prin modul său de a proceda, un mod autoritar şi dispreţuitor faţă de părinţi, învăţătoarea Blându a reuşit să dezvăluie fenomenul corupţiei din şcoli în toată splendoarea urâţeniei sale.
Îmi place să cred că învăţătoarea Blându a fost la începutul carierei sale acel dascăl Trandafir atât de frumos descris de Mihail Sadoveanu. Ea a fost transformată în „Domnul Vucea”, dascălul violent, hrăpăreţ şi profitor care-şi selecta elevii din clasă pentru corvada de acasă după cum era starea lor socială de către sistemul ticăloşit al clasei politice. Acest tip de dascăl descris de Delavrancea domină în momentul de faţă învăţământul românesc.
Învăţătoarea Blându este o victimă a sistemului politic postdecembrist. Văzând cum politicul îi dirijează viaţa profesională, cum politicul îi pune şef pe cel mai incompetent coleg de catedră, asistând la mita electorală şi chiar implicată în distribuirea ei prin elevii din clasă, cu o leafă tot mai mică de la un an la altul datorită ratei inflaţiei, ea a fost împinsă de nevoie sau poate prinzând gustul puterii şi al luxului, să practice prostituţia profesională dedulcindu-se la acte de corupţie.
Fondul clasei a fost întotdeauna o sursă financiară a celui de la catedră necontrolată de către nimeni, Nici măcar de părinţii contribuabili. Dascălii oneşti, au folosit banii în scop didactic şi pentru nevoile clasei. Însă a fost suficient să ciupească odată din aceşti bani ca s-o facă şi a doua, şi a treia oară. Apoi, a descoperit că fondul clasei poate fi şi o sursă de acumulări financiare personale. Numărul dascălilor corupţi a crescut repede sub mandatele ministrului Educaţiei Ecaterina Andronescu.
Femeia asta, cu o carieră profesională şi ştiinţifică umbrită de acuzaţiile de plagiat, a făcut cel mai mare rău dascălilor, politizând învăţământul prin numirea ca directori de unităţi şcolare a unor cadre didactice pe criteriul credinţei faţă de PSD şi nu cel profesional. Odată declanşată politizarea învăţământului de Andronescu, acţiunea a fost preluată şi aplicată eficient de toate partidele ajunse la guvernare.
Umiliţi prin a avea şefi colegii cei mai incompetenţi, umiliţi prin a avea colegi de catedră absolvenţi ai unor facultăţi impostoare, tot mai umiliţi prin lefurile ajunse sub nivelul unui agent de poliţie de comună, absolvent de gimnaziu şi a câtorva luni de şcoală de poliţist, sfidaţi de elevii cu stare materială prosperă în familie, lipsiţi de solidaritatea de breaslă şi laşi în utilizarea grevei ca instrument de îmbunătăţire va condiţiilor de viaţă marea majoritate a cadrelor didactice a alunecat spre acte de corupţie.
Aşţa au apărut notele pe bani, mediile mari pe şpagă, pretenţiile de a le fi făcute cadouri la ziua de naştere, ziua învăţătorului, sărbătorile de peste an, sfârşitul de an şcolar şi ori de câte ori au avut prilejul de a invoca un pretext. Cu cât corupţia din şcoli a luat amploare, cu atât absolvenţii de gimnaziu şi liceu erau tot mai slab pregătiţi.
Dana Blându se va număra printre puţinii dascăli sacrificaţi în numele salvării onoarei învăţământului românesc. O onoare pierdută demult timp, o onoare transformată într-o ruşine greu de spălat de pe faţa acestei instituţii cu rol de prin rang în educarea noilor generaţii. Există mari şanse ca Dana Blându să fie judecată şi condamnată. Nu şi părinţii acelor elevi care ani la rând au acceptat să fie umiliţi de această învăţătoare care cu cât se afunda mai mult în acte de corupţie se credea tot mai stăpână peste buzunarul celor trataţi cu dispreţ. Doar când au constatat că învăţătoarea este pe cale de a fi sacrificată, aceşti părinţi ce-au demonstrat laşitate ani la rând au avut curajul să spună adevărul şi să ceară îndepărtarea ei de la catedră.
Cazul Danei Blându nu va pune capăt fenomenului de corupţie din şcoli. Doar va atenua fenomenul pentru o lună, două de şcoală, după care va izbucni cu o şi mai mare recrudescenţă. Cel puţin, sub actuala guvernare a regimului Ponta fenomenul corupţiei este cel mai protejat de politicieni iar cine va avea curajul să-.l arate cu degetul va deveni în comunitatea sa un paria social.
Ministrul Funeriu începuse bine cu reforma sa. Mai trebuia doar umblat la salariile dascălilor. Din păcate, toată munca sa a fost demolată într-o clipită prin revenirea ca ministru al Educaţiei a Ecaterinei Andronescu. Iar după ea un ministru mai incompetent decât celălalt. Vor trece iarăşi ceva ani până când vom avea un Guvern capabil să gestioneze responsabil sistemul românesc de educaţie, să-l reformeze din rădăcini şi să redea demnitatea dascălilor, eliminând din şcoli relaţiile neprincipiale dintre dascăli şi elevi.
Învăţătoarea Dana Blându va rămâne ca un etalon al dimensiunii corupţiei care domină şcolile din România doar pentru pedagogii istorici. Pentru politicienii zilelor noastre Dana Blându nu-i decât o victimă a „regimului Băsescu” cu care premierul Ponta luptă din răsputeri să-l extermine ca să poată guverna liniştit.. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

[ Comentarii (3)]


Bancul zilei: Un motiv de divorţ
Horoscop
De ce ar cumpăra Ungaria pământ în România?
Stratfor: Rusia se întăreşte, UE slăbeşte, ţările din Europa Centrală şi de Est îşi schimbă strategia
Au mai rămas 1.182.617 bugetari
Sute de români ii scriu lui John Kerry
cerându-i să sprijine lupta anticorupţie şi statul de drept în România
Antonescu: PNL si PSD merg pe liste separate la alegerile europarlamentare
Guvernul Ponta i-a lăsat pe profesori fără lefuri
birocraţia nou introdusă de Ministerul Finanţelor face ravagii
Liderul protestatarilor de la Pungeşti, acuzat că a folosit un paşaport fals şi că a făcut închisoare în Belgia
Învăţătoarea Dana Blându îi trata pe părinţi cu dispreţ
Nu ştiu dacă sunteţi săraci sau sunteţi nesimţiţi! Asta este şcoala de fiţe, da?
Povestea unui deputat acuzat că şi-a dat soţia afară din casă
primul caz de politician care se prevalează de un articol din Codul Civil care pune în discuţie limitele libertăţii de expresie
Subsecretarul de stat american Victoria Nuland a venit la Bucureşti dar nu se va întâlni cu Ponta
Ca să-i facă pe plac lui Ponta, Gyorgy Frunda îi jigneşte pe americani
Uncle Sam ne priveşte cu superioritate. Nu suntem colonie.
Antonescu îl contrazice iarăşi pe Ponta
Năstase n-a fost condamnat politic
Ministrul economiei susţine că o noua lege a minelor va fi aprobată în luna februarie
Uvertura Mall - Filmele pentru 10 - 16 ianuarie 2014
Promo "Presa-n gura lu' Rotundu" - Tele'M Botoşani
Botoşani: Cum îi va popi împăratul Ţurcanu pe social-democraţi
Ioan Rotundu
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă