Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Infracţiuni
Anunţuri
Editorial
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Mondene
Gastronomie
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
39936
De la 07 Ianuarie 2003
92482079
Editorial

Fenomenul „Gheorghe Şincai”

  • Ioan Rotundu
  • 3 March 2015, 23:00
Ce s-a întâmplat la Liceul teoretic „Gheorghe Şincai” din Cluj este o ruşine pentru învăţământul românesc şi o descalificare profesională a corpului de profesori din întreg sistemul. Fenomenul de la Cluj scoate în evidenţă faptul că actual educaţional în România a suferit un regres în loc de progres şi de aliniere la metodele pedagogice europene.
Pentru cine nu cunoaşte, un grup de foşti absolvenţi şi actuali elevi de la Liceul teoretic „Gheorghe Şincai” din Cluj au pus bazele unui grup privat, schimbând între ei imagini prelucrate umoristic ale profesorilor. Unele imagini au fost realizate cu talent caricatural şi ironie reuşite, altele mai stângace şi cu texte nu tocmai adecvate. Dar fiind vorba de un club privat cu circuit închis, contul de pe Facebook nefiind posibil de accesat în afara membrilor clubului, era problema lor ce opinii au despre proprii profesori, dreptul la libera exprimare fiind un drept constituţiona valabil şi pentru eil.
Mai ales că totul s-a petrecut şi continuă să se petreacă în afara şcolii, adică în timpul liber al elevilor. Fiind informaţi, acriturile de profesori s-au revoltat şi au aplicat sancţiuni drastice elevilor descoperiţi ca membri ai clubului şi ca autori de caricaturi, mergându-se de la scăderea notei la purtare la exmatriculare.
Şi iar pentru cine nu cunoaşte, la acest liceu se primesc numai elevi care au medii la gimnaziu peste 9,50. Anul trecut, bacul a fost luat de către toţi elevii. Majoritatea sunt elevi olimpici şi care vor în viaţă o carieră profesională bazată pe cunoştinţe şi nu pe banii părinţilor.
Revenind la modul în care profesorii i-au tratat pe elevi sunt de făcut câteva precizări. Mai întâi trebuie să pornim de la rădăcina educaţiei lor profesionale şi pentru viaţă. Iar rădăcina formării lor pentru viaţă se găseşte în comunism. Astfel de cadre didactice n-au cum înţelege, accepta şi promova mecanismul democraţiei şi respectarea libertăţii de exprimare chiar şi atunci când nu-ţi convine ce se spune despre tine.
Mai constatăm că prin noul Regulament şcolar introdus de Ministerul Educaţiei, elevilor de şcoală li s-au impus o serie de restricţii care încalcă grav libertăţile democratice. De exemplu, ca să editeze o publicaţie şcolară le trebuie aprobarea directorului. Prin acest Regulament ,şcoala românească a fost întoarsă în urmă cu cel puţin un deceniu în loc să o propulseze printre fruntaşele Europei.
Elevii au fost sancţionaţi pentru nişte activităţi distractive consumate în afara şcolii. Nota la purtare nu se acordă pentru cum se comportă elevul în afara şcolii ci pentru cum respectă regulile stabilite pe timpul orelor din program. Scăderea notelor la purtare la nivel de 4 sau 5 a fost un abuz clar al conducerii liceului rămas încă nesancţionat deşi se impune.
Profesorii sunt persoane publice, plătite din banii publici, aşa că este dreptul oricărui contribuabil să-şi exprime o opinie personală despre modul în care ei îşi fac datoria la catedră. Elevii au acelaşi drept la libera exprimare ca şi orice alt român, mai ales dacă o fac în afara şcolii. Intoleranţa profesorilor la modul în care-i percep elevii este dovada intoleranţei lor la regulile democraţiei.
Eşlevii au răbufnit şi ei şi au postat în spaţiul public materiale din care rezultă c ă regimul de învăţământ de la acest liceu este asemănător regimului aplicat deţinuţilor din lagărul de la Auschwitz. Regimul cazon aplicat elevilor explică şi succesul lor în asimilarea materiei dar aceleaşi succese se puteau obţine şi respectându-se metodele pedagogice europene şi nu de tip rusesc aşa cum au fost educaţi profesorii formaţi în vechiul regim.
Fenomenul de la Cluj ne arată cât de degradate sunt relaţiile dintre profesori şi elevi, modul scorţos al profesorilor de a se comporta faţă de elevi atrăgând ura şi dispreţul acestora, motiv pentru care se răzbună şi ei cum pot. Profesorii de tipul celor de la „Gheorghe Şincai” sunt asemenea profesoarei Cucu din piesa de teatru a lui Mihail Sebastian „Steaua fără nume”, o acritură îmbătrânită şi rămasă fată bătrână care se răzbuna pe elevele tinere urmărindu-le pe stradă şi pe peronul gării dacă se comportă după regulile stabilite de ea la şcoală.
Prin sancţiunile aplicate elevilor profesorii de la „Gheorghe Şincai” s-au făcut de râsul ţării pentru că mijloacele de comunicare oferite de Interne u mai pot fci controlate de nişte profesori frustraţi că elevii îi sancţionează prin caricaturi, evidenţiind defectele lor profesionale şi morale.
Dar grav este lipsa de reacţie a celor din ministerul Educaţiei, a acelor acrituri de acolo care au conceput noul Regulament şcolar ce se dovedeşte a fi de fapt o îngrădire a libertăţilor democratice, a dreptului la libera exprimare în spaţiul privat din familie sau a unui colectiv la care se poate adera atras fiind de idei comune.
Însă cel mai ruşinos este faptul că acest fenomen a apărut la un liceu de elită din Cluj, Transilvania fiind considerată o provincie românească progresistă şi puternic influenţată civilizaţia occidentală. Dacă fenomenul apărea la Vaslui era de înţeles dar nu şi de acceptat. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Reţeta zilei: Orez aromat
Bancul zilei: În oglindă
Horoscopul zilei
Nedumeriri crestine despre ora de religie
Prognoza meteo pana pe 15 martie
Răzbunarea executorului judecătoresc Ionuţ Temneanu
Ioan Rotundu
Ce spunea Basescu despre denuntatorii lui Nastase si ce spune despre denuntatorii lui Udrea
Primarul Ploiestiului, Iulian Badescu, a fost retinut de procurorii DNA
Trei nume vehiculate pentru functia de procuror sef DIICOT
Cine i-ar putea lua locul Alinei Bica
Romania - ultima in UE la reciclarea gunoiului din orase
Bulgarii si ungurii, mult peste noi
Presa rusa il apara pe presedintele Putin in fata "campaniilor de defaimare" ale Occidentului
dupa asasinarea lui Boris Nemtov
Ion Iliescu, aniversat la Ateneul Roman
Ma simt bine mersi, ca de la trei ori 25
Botoşani: Şi PSD Botoşani are „faliţii” săi profesional
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă