Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Sport
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Pamflet
Mediu
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
38105
De la 07 Ianuarie 2003
89144228
Editorial

Fenomenul social-democraţiei româneşti

  • Ioan Rotundu
  • 14 April 2010, 23:00
Social-democraţia românească suferă transformări radicale. De când Victor Ponta a fost ales preşedintele PSD, partidul se află într-un stres continuu generat de migrarea parlamentarilor săi către grupul independenţilor sau direct la PDL. Ieri le-a mai plecat un parlamentar şi probabil că alţii stau cu bagajul la uşă.
Între timp, noul preşedinte caută mijloace de a reface credibilitatea partidului în faţa electoratului, mai ales a celui pe care l-a pierdut prin dezamăgirile produse de către fostul preşedinte Mircea Geoană. Iar schimbările dorite de Ponta se produc cu greu, pentru că în partid încă mai există o grupare destul de importantă tributară vechii mentalităţi. Iar vechea mentalitate constă în a avea un preşedinte gen Iliescu sub care grupările cu putere de influenţă să-şi promoveze interesele proprii.
Cu Ponta, aceste grupări nu vor mai avea cum să-şi impună punctul de vedere şi ele simt sau au început să-şi dea seama că privilegiile lor nu vor mai fi cele de până acum. Aşa se explică şi plecările care au loc. Nu pleacă cei care au intrat în PSD convinşi de doctrina social-democrată. Pleacă oportuniştii. Şi pleacă aşa cum au venit: în dispreţul public, căci nimeni nu-i felicită pentru evadarea din PSD. Nici măcar cei spre care migrează nu-i tratează cu respect.
Acum pleacă spre grupul independenţilor sau PDL pentru că acolo simt ei că se pot aşeza la masa cu bucate a puterii. Cei care pleacă sunt acele persoane care au intrat în PSD şi au cheltuit bani cu campaniile electorale pentru a accede în Parlament, cu gândul ascuns sau mai transparent, de a fi la putere. Faptul că PSD-ul s-a retras de la guvernare n-a fost pe placul lor, aşa că se duc acolo unde simt că vor putea să-şi împlinească dorinţele de parvenire, de înavuţire.
Aşa privite lucrurile, preşedintele Ponta n-are a se plânge că-i pleacă din parlamentari şi nici nu l-a auzit nimeni să se plângă. Epurarea partidului de elementele oportuniste se face în mod natural, şi asta trebuie să-l bucure pe Ponta, care în alte condiţii ar fi trebuit s-o facă el, ceea ce ar fi generat nemulţumiri şi antipatii.
Între timp, în PSD vin tinerii, simţind în tinereţea lui Ponta o atracţie şi un început de promisiune de a-şi regăsi şi ei rostul în viaţa politică a ţării. Trebuie să recunoaştem că până acum tinerii s-au apropiat mai mult de PDL, simţind în preşedintele Băsescu un protector al intereselor lor. Numai că Băsescu i-a dezamăgit. La liberali n-au ce căuta, pentru că în acest partid tinerii n-au avut niciodată uşa deschisă din suflet, ci doar selectiv şi determinat de anumite interese.
Cred că şi Ponta a simţit că poate deveni un reper moral pentru generaţia tânără şi acţionează în acest sens, deschizând larg porţile partidului. Numai că va mai trebui să le asigure pătrunderea şi în structurile puterii, să le ofere posibilitatea de afirmare, altfel îi va dezamăgi şi el ca şi Băsescu sau Emil Constantinescu.
Sub acest aspect, Ponta va mai avea de luptat în partid cu generaţia lui Iliescu şi Năstase, oameni care controlează miezul partidului şi care continuă să blocheze ascensiunea noii generaţii. Dar Ponta este o persoană persuasivă şi, important, ambiţioasă. Am încrederea că va demonstra repede că nu se află sub controlul şi influenţa politice ale lui Iliescu sau Năstase.
Schimbarea de strategie a partidului a început. Chiar ieri, la Râmnicu Vâlcea, a dat semnalul anunţând că PSD-ul nu va mai organiza celebrele chermeze cu mici şi bere de 1 Mai, care l-au consacrat pe Vanghelie politician de vârf în partid. Vor mai fi transmise şi alte semnale.
Important este ca Ponta să-şi păstreze echilibrul şi să nu cadă în greşeala de a se lăsa pradă cultului personalităţii, căci unele laturi ale caracterului său indică existenţa unui asemenea pericol.
Trăim o perioadă politică zbuciumată. PDL este un partid în plină prăbuşire. Nici că se putea menţine prea mult în vârf, pentru că este o adunătură de oportunişti, o haită de hiene care se adună repede când simt mirosul sângelui dar fug şi mai repede la prima împuşcătură. Independenţii nu contează, ei fiind dezertorii unei armate aflată în degringoladă. Liberalii au sclipit prin albeaţa florii de Crin, dar ca orice floare şi Crinul începe a se ofili.
Electoratul românesc este încă dominat de spiritul gregar. Dacă va simţi că PSD-ul devine o forţă politică în măsură să preia guvernarea ţării, va merge turmă la vot şi-l va vota ca până acum vreo zece ani. Totul depinde de Victor Ponta. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Olteanul şi Oltcit-ul
Pompieri pentru o zi
Găselniţa Guvernului Boc cu impozitul forfetar nu atacă evaziunea fiscală
Comerţ cu certificatele de emisii de dioxid de carbon prin negociere directă
Românul şi studiul intens
Ajutorul acordat Greciei ar putea ajunge la 90 miliarde euro
Omul care se luptă cu sistemul, fără să-l poată învinge
Lucian Bute promite un meci mare: Îmi voi păstra centura de campion
Un subiect de reflecţie: adopţiile internaţionale
Aproape 20.000 firme şi-au suspendat activitatea în primul trimestru al anului
Legea Educaţiei, promovează două trasee:
emigrare sau reîntoarcerea la activităţi agricole
Presa face mişto din Biserică sau invers?!
Un alt deputat PSD a fugit la independenţi
Angajaţii aflaţi în concediu medical vor putea fi verificaţi la domiciliu
numărul zilelor de concediu medical va fi redus de la 45 la 30
Omul care aduce laptele
Micuţii de pe Grădiniţa 4 învaţă ce este E.ON
Azi, judecătorii se pronunţă asupra deciziei de suspendare a firmei Sanomed
Primarul Cătălin Flutur încurajează acţiunea prefectului
în ce priveşte verificarea certificatelor de producător
Soră violată de fratele beat
Bolnavii întemniţaţi la domiciliu şi chestionaţi ca la fosta Securitate
angajatorii, în loc să se ocupe de afacere se vor ocupa de birocraţie certificatul medical va putea fi anulat fără vreo pisibilitate de contestare din partea bolnavului
Mai mulţi bani pentru învăţământul liceal vocaţional
Medicii se simt terorizaţi ca să nu mai elibereze certificate medicale
Dihonie în privinţa majorării salariilor la bugetari
Dihonie în privinţa majorării salariilor la bugetari
COMUNICAT de pres㠄Vivat Veselia” Botoşani
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă