Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Reportaje
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
12941
De la 07 Ianuarie 2003
122873008
Editorial

Festivalurile roşii au devenit portocalii

  • Ioan Rotundu
  • 28 August 2008, 23:00
Fără doar şi poate că cei care au lansat moda festivalurilor prin judeţ au fost social-democraţii. În mandatele cât s-au aflat la guvernare, dar şi în cele de opoziţie, PSD-ul a încurajat prin judeţ fel de fel de acţiuni culturale, pe care apoi le-a folosit din plin ca mijloc de campanie electorală. Maestrul Ioan Cobâlă, dirijorul Orchestrei de muzică populară „Rapsozii Botoşanilor” şti cât de greu i-a fost la un moment dat, când nu mai reuşea să facă faţă prezenţei la festivalurile „roşii” şi la adunările populare organizate de către PSD.
Se pare că această formă de propagandă politică n-a scăpat atenţiei celorlalte partide, aşa că şi ele au încercat să copieze metoda „roşilor”. În perioada premergătoare campaniei electorale a alegerilor locale liberalii, dar şi pe parcursul acesteia, „gălbiorii” cum sunt porecliţi mai nou, au folosit din plin metoda. Şi n-au greşit, pentru că au adunat ceva voturi.
Acum metoda pare să fi devenit apanajul celor din PDL, porecliţi şi „portocalii”, după culoarea eşarfelor atârnate de gât. În luna iulie şi august „portocalii” au ţinut-o dintr-un festival într-altul. Mai întâi a fost Festivalul mierii, organizat de primarul „portocaliu” al comunei Albeşti, Mihai Amarandei. Un festival fără impact deosebit, lipsa de experienţă a organizatorilor spunându-şi din plin cuvântul.
Mult mai de soi şi de anvergură s-a dovedit a fi Festivalului crapului, de la Suliţa Primarul Costinel Ciubotaru, după ce s-a refugiat de la social-democraţi în PDL; pentru a se pune la adăpost de dosarele deschise de DNA pe numele său, a schimbat şi culoarea festivalului din „roşu” în „portocaliu”. Festivalul a avut răsunet, iar primarul s-a bucurat de laudele şefilor din PDL.
Astăzi, un alt primar „portocaliu”, cel de la Lunca, a pus de un festival. Marcel Marcu, migrat din PNG la PDL, văzând că vecinul şi colegul său din Suliţa a crescut în ochii liderilor PDL cu ciorba de peşte şi crapul la grătar asortat cu mujdei de usturoi şi mămăligă ţărănească, el s-a gândit să pună în valoare harbuzul. Aşa că, astăzi, la Lunca are loc Festivalul harbuzului, eveniment ce se desfăşoară sub faldurile steguleţelor portocalii ale PDL.
Tot în aceste zile, în Botoşani, are loc Festivalul verii. Despre acest eveniment se merită să facem un scurt istoric. Festivalul a fost înfiinţat de către primarul social-democrat Florin Egner şi s-a numit Festivalul berii. Practic, inima şi sufletul festivalului a fost viceprimarul din acea vreme Ion Ilie. Când primar al Botoşanilor a fost ales Cătălin Flutur, şi festivalul şi-a schimbat culoarea din „roşu” în „galben”. Pentru că Flutur a părăsit PNL-ul, cele două culori de bază s-au contopit şi a rezultat culoarea complementară de astăzi a democrat -.liberalilor: „portocaliul”.
Însă cel mai de amploare eveniment de acest gen rămâne în continuare Festivalul pădurii, cum mai sunt numite „Serbările pădurii” de la Vorona, care are loc în ziua de 8 septembrie, de Sf. Maria. În această zi este hramul Mănăstirii Vorona, dar şi a localităţii. Primarul comunei, aflat la al doilea mandat, este social-democratul Aurel Ştefan, puternic ancorat în doctrina partidului şi fără vreo şansă să-i fie schimbată culoarea „roşie” cu cea „portocalie”. Ştefan este tipul omului devotat cauzei social-democraţiei pentru toată viaţa. Şi din mormânt el va radia în „infraroşu”.
Este de aşteptat ca pe măsură ce ne apropiem de campania electorală oficială a alegerilor parlamentare, astfel de evenimente, tip festival, să-şi îndesească prezenţa dar să se şi diversifice în culori. S-a pornit deja de la culorile primare, sau de bază, roşu şi galben, şi s-a ajuns la una complementară: portocaliul. Toate trei sunt culori calde, cele reci urmând a fi văzute la scoaterea buletinelor din urnele de vot. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Patronii sunt obligaţi să-şi trimită angajaţii în concediul de odihnă
„Ziua Porţilor Deschise”
Comentariul comentariilor (CLXXVII)
(Ioan Rotundu)
S-au înmulţit reclamaţiile la adresa E.ON
Deştepţii se v or învârti, nevolnicii vor plăti
nu toţi pacienţii vor avea gratuitate la tomograf
Ţurcănenii şi-au dat mâna şi i-au potcovit pe brutarii prinşi cu ocaua mai mică
Noi reglementări privind finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale
Drumul lui „Codin” s-a vălurit… sub indolenţă şi nepăsare
încă o dovadă ca cei de la firma ARCADA Galaţi să calce pragul DNA
Apeluri la 112 pentru recuperarea gâştelor rătăcite şi a bunurilor împrumutate
Încă 8 tone de ajutoare pentru sinistraţii de pe malul Prutului
Noi isprăvi ale aleşilor: Muntele Mic a fost închiriat pe 50 ani
Noi acţiuni ale Jandarmeriei
Sare pe o rana deschisa
România şi Ucraina ar putea face „meci nul“ la Haga
Medvedev pe umrele gloriosului Stalin
Ucraina nu are nici un drept să ceară aderarea la NATO
Ambasadorul Ciurilin trage România de urechi
el a folosit tonul mojicesc al lui Medvedev
Pe motiv că n-are reting, televiziunile au refuzat să spună adevărul
a furat lemne pentru a-şi încălzi copilul pe care sistemul i l-a ucis
Program Tele'M Botoşani vineri, 29 august
Replica nevestei a fost neiertătoare
Horoscop
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog