Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Social
Sindicate
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
27197
De la 07 Ianuarie 2003
122912846
Editorial

Flacăra culturii riscă să se stingă

  • Ioan Rotundu
  • 21 November 2006, 23:00
În ultimele zile viaţa culturală botoşăneană a fost marcată de un reviriment demn de consemnat. Concursuri şi spectacole teatrale în cinstirea memoriei dramaturgului Mihail Sorbul, de creaţii literare precum cel intitulat „Aripi deschise”, trecerea prin urbea noastră a formaţiei de muzică uşoar㠄Iris” sunt doar câteva din evenimentele culturale ale toamnei ce se grăbeşte deja să facă loc iernii ce-o împinge de la spate. Aglomerarea acestor evenimente culturale sunt semne că, în nemernicia noastră de a ne război unii cu alţii, n-am pierdut irecuperabil iubirea faţă de artă, de frumos, de satisfacere a plăcerilor spirituale.
Spaţiul geografic botoşănean este cel mai aglomerat spaţiu românesc în personalităţi ştiinţifice, literare şi culturale. De unde şi tradiţiile de peste două secole în a ne sărbători înaintaşii culturii şi civilizaţiei autohtone. Botoşanii, precum stupul, au atras de-a lungul existenţei sale mai toate personalităţile de marcă ale naţiunii române. Pornind de la domnitorii moldoveni, care au închinat Domnului lăcaşuri de credinţă şi de o ţinută spirituală remarcabilă, trecând prin familia regală ce-a vizitat în repetate rânduri oraşul, onorând cu prezenţa lor evenimentele culturale din epocă şi sfârşind cu şefii de stat, indiferent de culoarea lor politică. Avem o zestre culturală de invidiat. Nu multe sunt oraşele ţării, reşedinţă de judeţ, să se poată lăuda că au un teatru de stat, o filarmonică şi orchestre de muzică populară cu o reputaţie aleasă.
Însă este de observat ceva, acel ceva ce trebuie să ne trezească o anumită îngrijorare. Întreaga viaţă culturală a judeţului se sprijină pe umerii unor personalităţi ce vin, ca mulţi dintre noi, din alte timpuri, tributare unor anumite mentalităţi, neadaptate formelor moderne de expresie culturală spre care aspirăm şi care domină în prezent lumea culturală europeană. Tot respectul pentru efortul cultural ce l-au depus şi continuă să-l depună personalităţi ca Dana Petraru, Traian Apetrei, Ion Ilie, Ioan Cobâlă, Mihai Fediuc, Lucica Pârvan etc. dar efortul lor va deveni în curând istorie, pentru că vor sau nu vor, vârsta pensionării le stă prin preajmă, iar o nouă şi tânără generaţie de iubitori şi propovăduitori ai culturii botoşănene nu-şi face simţită prezenţa. Mai mult, de după 1990 încoace nu s-a remarcat nici o valoare ştiinţifică sau culturală din rândul tinerei generaţii. Cele despre care noi am scris, nu mai aparţin Botoşanilor. S-au născut aici, dar s-au consacrat sau sunt în curs de a se consacra ca valori culturale, undeva, prin ţările europei precum Franţa, Germania sau Italia. L-am putea revendica, eventual, pe filozoful Cristian Bădiliţă, format şi devenit cunoscut profesional după 1990, când cocheta şi cu Jurnalul, publicând eseuri filozofice. Bădiliţă este acum un nume în filozofie, dar în Franţa. S-a remarcat, în special, ca şi coordonator al impresionantei lucrări de nivel european, cu apariţie şi în limba română, intitulat㠄Septuaginta” un fel de nouă şi modernă traducere a Bibliei, filtrată prin forţa argumentului ştiinţific. La cei vreo 40 de ani ai săi, prin gândirea sa filozofică, Bădiliţă uimeşte şi va continua să uimească Franţa şi Europa, dar nu cred că va mai reveni să creeze la Botoşani.
Iată dar că există un anumit pericol ca în ce priveşte liantul cultural dintre vechea generaţie şi cea care s-a format în democraţie să nu existe. Ar fi păcat să nu avem o continuitate culturală menţinută prin evenimente care să întreţină aprinsă flacăra respectului pentru personalităţile ce-au dat identitate judeţului nostru în plan naţional şi chiar peste graniţă. Sub acest aspect, cred că este obligaţia de ordin moral a celor care ţin acum sus ştacheta culturii botoşănene, să mediteze şi să găsească soluţii ca munca lor să aibă continuitate şi pe viitor.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Ritual la tăiatul porcului
Fiul lu’ Şefu’
Horoscop
O delegaţie maghiară a venit cu mirosul forţei de muncă
„Drama Club” a dat lovitura
Sindicaliştii renunţă momentan la proteste
Concurs pentru directori şcolari
S-au găsit bani pentru cadrele de la Şcoala Specială
Grevă de avertisment în sistemul sanitar
Activitatea de maxi-taxi obligată să intre în legalitate
Municipalitatea se pregăteşte să scape de maşinile abandonate
Vânătorii îşi vor măsura forţele cu ciorile
Modernizarea iluminatului public din Săveni dă primele rezultate
Primarul Romaniuc îşi face planuri pentru 2007
S-au semnat repartiţiile la locuinţele ANL Cişmea
ANL interesat să construiască noi locuinţe în Botoşani
Secretarii primăriilor trag tare pentru a-şi completa studiile
Municipalitatea lucrează la bugetul pentru 2007
Vă oferim o şansă
Românul şi VÂNTUL PRIELNIC
Gogoloiul lui Hârtie
Cârcotaşul
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog