Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Fapt divers
Editorial
Sport
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Publicitate
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
44267
De la 07 Ianuarie 2003
93996281
Editorial

Florine, te-i fript!

  • Ioan Rotundu
  • 13 March 2014, 23:00
Ieri, la Judecătoria Botoşani, instanţă de fond, s-a dat pronunţarea în dosarul având ca inculpat pe Florin Ţurcanu, preşedintele PNL Botoşani. Judecătorii au considerat că pentru cele două infracţiuni comise: fals intelectual şi uz de fals, Florin Ţurcanu să fie pedepsit cu şase luni închisoare cu suspendare.
De precizat că soluţia nu este definitivă şi atât Ţurcanu cât şi procurorii, mai are o cale ordinară de atac şi una extraordinară. Ţurcanu poate face apel la Tribunalul Botoşani, unde soluţia care se va pronunţa va fi definitivă şi executorie dar va mai avea calea extraordinară de atac, recursul în anulare la Curtea de Apel Suceava, dacă instanţa îi va admite cererea.
Contrar unor zvonuri, Ţurcanu nu-şi pierde calitatea de preşedinte al Consiliului Judeţean Botoşani pentru că la pedeapsa cu închisoare nu i s-a aplicat şi pedeapsa complementară de interzicere a exercitării drepturilor civile precum dreptul de a alege şi a fi ales sau a deţine funcţii eligibile.
Să intrăm un pic în adâncimea evenimentelor care au dus la naşterea acestui dosar. După ce a fost ales preşedintele PNL-ului, Ţurcanu a declanşat o campanie de epurare a partidului de toţi membrii pe care i-a simţit că ar fi împotriva sa. În mod discreţionar, fără a respecta prevederile statutare şi cu întocmirea fictivă a unor procese verbale de şedinţă, Ţurcanu a exclus din PNL mai mulţi membri importanţi.
De exemplu, Cristina Bahrin, care ajunsese vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Botoşani când preşedinte era Mihai Ţâbuleac, nu s-a lăsat dominată de Ţurcanu şi n-a executat ordinele acestuia care erau în afara cadrului legal. Imediat Ţurcanu a exclus-o din partid şi Bahrin şi-a pierdut funcţia de vicepreşedinte.
Cornelia Aroşoaie, consilier judeţean din partea PNL, a intrat de asemenea în conflict cu Ţurcanu iar acesta a exclus-o din partid fără drept de apel. Cele două s-au adresat Parchetului de pe lândă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Ţurcanu fiind deputat în Parlamentul României. Pentru că infracţiunea comisă era de natură penală neprotejată prin imunitatea parlamentară, dosarul lui Ţurcanu a ajuns pe masa judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Ciudat, în acest dosar sau acordat peste 15 termene de judecată, fără se ajunge la judecata de fond. După alegerile locale din vara lui 2012, Florin Ţurcanu a obţinut mandatul de preşedinte al Consiliului Judeţean Botoşani şi a renunţat la cel de deputat.
Nemaifiind parlamentar, ÎCCJ şi-a declinat competenţa în favoarea Judecătoriei Botoşani. Din vara lui 2012, la Judecătoria Botoşani s-au tot acordat termene de judecată fără ca judecătorii să aibă curajul de a trece la judecata pe fond. Iată că, la nici două săptămâni de la ieşirea PNL-ului de la guvernare, dosarul lui Ţurcanu este soluţionat iar el condamnat la închisoare cu suspendare.
Firesc, ne putem întreba de ce judecătorii de la ÎCCJ n-au judecat dosarul şi de cei de la Judecătoria Botoşani l-au mai ţinut în termene aproape doi ani. Convingerea mea este că acest dosar a fost soluţionat prin prisma politicului. Iată care ar fi argumentele mele:
Ţurcanu a intrat în conflict cu liderii PSD Botoşani şi chiar cu premierul Ponta. Ştia o ţară întreagă că la Botoşani liberalul Ţurcanu nu respectă Alianţa USL şi că acţionează împotriva intereselor PSD. Dosarul lui Ţurcanu n-a intrat în raza de competenţă a DNA-ului, instituţie asupra căreia politicul n-are succes.
Procurorul general al României, Tiberiu Niţu, este produsul premierului Victor Ponta, a ajuns în această funcţie la propunerea lui Ponta, deci îi este dator acestuia.
Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, căsătorit cu verişoara lui Ponta, este iarăşi omul de încredere al premierului. La nivelul de jos, adică judecătorii, tribunale şi chiar Curte de apel, procurorii şi judecătorii sunt receptivi la semnalele şefilor de la Bucureşti. Nu acelaşi lucru se întâmplă la nivelul ÎCCJ, unde judecătorii chiar s-au dovedit a fi independenţi şi nu ascultă de ordinile procurorului general sau al ministrului justiţiei. Actuala atmosferă care domină în rândul judecătorilor de la ÎCCJ, cei doi nici n-ar îndrăzni să dea vreun telefon pentru a influenţa vreun dosar că s-ar afla imediat în presă.
A fost suficient un semnal dat de la şefii ierarhici şi judecătorii de la Botoşani au soluţionat imediat dosarul lui Ţurcanu. Depinde mai departe de atitudinea pe care o va adopta Ţurcanu. Ori va face pace cu cei din PSD Botoşani şi va colabora cu ei, punându-se astfel la adăpost de o surpriză la tribunal, unde în apel ar putea fi condamnat cu executare, ori va continua să se bată cu social-democraţii mizând pe corectitudinea judecătorilor de la Tribunal.
Să nu se înţeleagă că n-aş susţine vinovăţia lui Ţurcanu. Sunt singurul jurnalist din peisajul media botoşănean care am scris în mod consecvent că Ţurcanu a comis abuz de putere şi falsuri ca să-şi apere poziţia politică în PNL.
Chiar şi condamnarea aplicată este una blândă. Numai că această condamnare a apărut într-un context politic clar şi extrem de periculos în acelaşi timp. Cazul lui Ţurcanu ne arată că politicul a redeschis uşa justiţiei şi intervine în dosarele aflate în curs de judecată. Umbra fostului premier Năstase bântuie prin justiţia botoşăneană aşa cum bântuia şi în vremurile când şeful PNA era dorohoianul Ioan Amarie.
Ţurcanu s-a fript singur pentru că n-a avut respect faţă de colegii de partid, faţă de legislaţie, faţă de instituţiile statului şi s-a înconjurat de prieteni politici certaţi cu legea. Deputatul Verginel Gireadă a fost condamnat definitiv, senatorul Viorel Grigoraş are dosar de evaziune fiscală şi, deocamdată, se află la adăpostul imunităţii parlamentare. Când i se va expira mandatul, Dumnezeu cu mila! Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscopul zilei
Reţeta zilei: Pui la ceaun
Bancul zilei: Surpriza lui Vasile
Vauxhall cu documente false depistat la Darabani
Uvertura Mall: Filmele săptămânii
Republica Moldova e în pericol, de ce nu sună alarma?
se impune semnarea unui acord de asistenţă militară cu România
Zborul MH370: O nouă pistă falsă în a şasea zi de căutari, misterul se adânceşte
Gheorghe Ştefan "Pinalti' a demisionat din funcţia de preşedinte al PDL Neamţ
Conflict majhor între CSM şi Parlament legat de imunitatea parlamentarilor
SRI: Cazul privind "mafia cărnii", iniţiat de Serviciu la începutul lui 2013
Sute de intelectuali si jurnalişti au semnat un apel la solidaritate cu Andrei Pleşu
împotriva linşajului mediatic produs de Antena 3 de Mihai Gâdea
Victor Ponta se confruntă cu noi proteste legate de certificatele verzi
20 de situaţii de urgenţă în ultimele 24 de ore
Botoşani: Baronul PNL de Botoşani, Florin Ţurcanu, a fost condamnat
Vicepreşedintele PNL, Florin Ţurcanu, condamnat la 6 luni de închisoare cu suspendare
Preşedintele Bayern Munchen, condamnat la 3 ani şi şase luni de închisoare pentru evaziune fiscală
Liderul Jobbik către Băsescu si Ponta: Ori sunteţi dezinformaţi, ori faceţi un joc antimaghiar
Victor Ponta: Am discutat cu preşedintele Băsescu despre activiştii extremişti maghiari şi despre situaţia din energie
Începe Campionatul naţional de Qwan Ki Do, la juniori şi seniori, manifestare organizată la Botoșani
Trei miniştri – secretari de stat sosesc sâmbătă la Botoşani
Mutarea birourilor Nova Apaserv la Tratoria i-a stârnit pe liderii PMP
Botoşani: Riscurile condamnării lui Florin Ţurcanu
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă