Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Editorial
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Publicitate
Caricaturi
Remember
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
39115
De la 07 Ianuarie 2003
108575756
Editorial

Grupurile de presiune din PSD

  • Ioan Rotundu
  • 22 July 2011, 23:00
Dacă prin PNL apele par a se fi liniştit, prin PSD-ul ele se tulbură tot mai mult. Despre existenţa în interiorul PSD a unor grupuri de presiune, care vor să-l îndepărteze pe Conţac de la preşedinţie, am mai scris. Numai că după alegerile parlamentare, aceste grupuri şi-au radicalizat dorinţa de a prelua puterea în partid.
Un astfel de grup este reprezentat de către actualul senator Gheorghe Marcu. În jurul lui Marcu, ce a prins curaj mai mare după ce s-a văzut cu mandatul de senator în buzunar, s-au adunat Viorica Afrăsânei, Costică Macaleţi, Doina Dreţcanu şi deputatul dorohoian Andrei Dolineaschi. Mai sunt şi alţii, dar care deocamdată joacă rolul de chibiţi ai lui Marcu, neavând curajul să iasă la vedere. Marcu şi Dolineaschi sunt cumetri, Afrăsânei şi Macaleţi sunt amici politici din vremurile de dinainte ca în PSD să-şi facă intrarea Conţac, iar ambele cupluri politice sunt în afinitate prin dorinţa de a-l îndepărta pe Conţac din fruntea partidului. Îndepărtarea lui Conţac este dorită din mai multe motive.
În primul rând că având experienţa vieţii, Conţac a ştiut să primească informaţii compromiţătoare la adresa multor personaje de vază din partid, fără să se folosească public de ele. Dimpotrivă, le-a ascuns cât a putut mai bine de ochii altora şi, în special, al presei. Numai că prin acest fel de a se comporta, Conţac a creat o stare de inconfort celor vizaţi, care nu se pot desfăşura după cum le sunt dorinţele, pentru că se tem ca nu cumva Conţac să le divulge public secretele, care sunt fapte compromiţătoare, deloc onorabile cu poziţia lor actuală.
De exemplu, câţi ştiu cu adevărat de ce în consumata campanie electorală parlamentară Costică Macaleţi nu şi-a promovat o campanie susţinută. Se spune că cineva ar deţine un filmuleţ compromiţător din perioada când era prefect, sugerându-i să stea cumincior, dacă nu vrea să vizioneze filmul pe Internet. Norocul lui Macaleţi a fost decesul bucureşteanului pedelist Ionescu şi că Dumnezeu l-a fericit cu un alt contracandidat neiubit de botoşăneni, liberalul Gheorghe Ciubotaru. Practic, Macaleţi a câştigat mandatul de deputat pentru că n-a avut o concurenţă adevărată.
Nici Gheorghe Marcu n-a promovat o campanie cheltuitoare. Mandatul i-a fost adus de cumătrul său, Dolineaschi, care a câştigat detaşat în Colegiul Dorohoi, adunând voturi pentru PSD, implicit şi pentru Marcu. Se spune că acest grup Marcu s-ar bucura de sprijinul bucureşteanului Mihai Darie. Acesta are un dinte împotriva lui Conţac, pentru că i-a blocat candidatura la parlamentare într-un colegiu de la Botoşani.
De partea lui Conţac sunt doi activişti puternici, care controlează judeţul prin prezenţa lor aproape zilnică. Mircea Dănuţă, care deţine în partid funcţia de secretar şi Mihai Jitaraşu, ambii şi consilieri judeţeni, sunt cei care ţin legătura dintre primarii social-democraţi, viceprimarii, consilierii locali şi preşedintele Conţac. Cât timp cei doi îl vor străjui pe Conţac, gruparea Marcu nu va putea trece de la vorbe la fapte, lipsindu-le partea esenţială: votul delegaţilor din judeţ.
Să mai adăugăm faptul că cei din gruparea Marcu vorbesc, dar nu cheltuiesc şi bani pentru a suporta financiar o eventuală răzmeriţă împotriva lui Conţac. În schimb, Conţac şi Dănuţă, ori de câte ori situaţia o cere, bagă mâna în buzunar şi scot banul, fie pentru a ajuta un primar, un preot, un om ajuns la necaz. Marcu îşi mănâncă de sub unghii!
Mult mai periculoasă pentru Conţac este o altă grupare ce pare să se fi format în interiorul partidului. Este vorba de Manuela Zarug, consilieră judeţeană, director general la Serconf. Zarug este o politiciană în plină ascensiune şi, în plus, bogată. Dacă Zarug se înţelege cu Marcu, într-o viitoare formulă de preluare a puterii în PSD, atunci preşedintele Conţac ar putea avea o mare problemă. Secretul supravieţuirii sale de până acum trebuie căutat la Bucureşti. Preşedintele Conţac încă se bucură de sprijin puternic în conducerea centrală a PSD, având oricând uşa deschisă la Mircea Geoană.
Nici Gheorghe Marcu, nici Manuela Zarug n-au, cel puţin deocamdată, legături puternice cu Bucureştiul, ca să-l poată pune în inferioritate pe Conţac. Dar asta nu înseamnă că nu şi le pot face. Părerea mea!
JD 27.01.2009

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei
Caricatura zilei
Fabrica de zahar Bucecea - video
Probleme cu numirea şefului la Finanţe
Ioan Rotundu
Pătlăgele tocate
Bătăuşul satului - video
Respect pe roţi
Scormonitorii pământului
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă