Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Editorial
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
6274
De la 07 Ianuarie 2003
97332672
Editorial

Gunoiul ministrului Daniel Constantin ne usucă buzunarul

  • Ioan Rotundu
  • 22 January 2017, 23:00
Duminică, la Radio Europa FM, s-a difuzat un interviu cu ministrul Mediului, Daniel Constantin, interviu realizat de Anca Grădinaru. Problema pusă în dezbatere de realizatorul emisiunii a fost modul în care România va reuşi să convingă Comisia Europeană că ne respectăm angajamentul de a valorifica deşeurile într-o proporţie de peste 560%, ţinându-se cont că în momentul de faţă se valorifică doar în proporţie de 5%, ceea ce ne situează pe ultimul loc în Uniunea Europeană.
Ministrul a vorbit precum pe vremuri activiştii de partid ai PCR. A răspuns la întrebări evaziv, neangajat, ipocrit şi manipulator. De exemplu, pentru nimic în lume ministrul n-a vrut să recunoască că actuala taxă de 80 lei/tona de gunoi aplicată de Mediu de la 1 ianuarie a.c. este o taxă stabilită de Guvernul PSD condus de Victor Ponta, guvern în care ministrul a deţinut portofoliul la Agricultură.
Una întreba realizatorul emisiunii, cu totul altul era răspunsul său, evitând să recunoască că de fapt actualul Guvern PSD condus de Grindeanu, în loc să rezolve prin soluţii concrete modul de colectare şi selectare a gunoiului, continuă politica premierului Ponta, aceea de a sancţiona prin taxe operatorii economici şi populaţia. Întrebat cine va suporta taxa de 80 lei/tona de gunoi, ministrul a răspuns că firmele colectoare. O minciună grosolană şi manipulatorie. Chiar dacă Daniel Constantin n-a vrut să recunoască public că această taxă va fdi plătită de populaţie, realitatea ne arată cine este adevăratul plătitor.
Iar plătitorul suntem, noi toţi. La Botoşani, dacă anul. trecut taxa de salubrizare a fost majorată de consilierii locali de la 8,50 lei la 10.50 lei, de la începutul acestui an taxa na fost majorată la 13 lei/persoană/lună. Am plătit taxa de salubrizare pentru acest an şi aşa am fost încasat.
Ministrul Daniel Constantin, ca şi colegul lui de la Justiţie, Florin Iordache, îi crede pe români nişte proşti. Oricât de ignorant ar fi un cetăţean, când scoate banul din buzunar şi-l dă la stat întreabă şi pentru ce-l dă şi, astfel, află că i s-a pus o nouă taxă.
Probabil că ministrul Daniel Constantin trăieşte într-o altă lume decât a realităţii când susţine că această taxă va fi suportată de către firmele colectoare. Aceste firme sunt societăţi comerciale, în marea lor majoritate cu capital privat. Care ar fi acel patron dispus să accepte să-şi micşoreze veniturile ca să plătească statului o taxă? Niciunul nu va suporta taxa, O va include în preţul de colectare, preţ care se suportă de către cetăţean.
Dar această taxă nu este singura care s-a aplicat. Ministrul a recunoscut că se lucrează şi la alte forme de sancţionare care să ducă la creşterea gradului de selectare a gunoiului. Spunea că nu este vizată populaţia, ci tot firmele colectoare şi de selecţie.
Şi Daniel Constantin, şi ceilalţi miniştri din Guvernul Grindeanu, sunt atât de laşi încât atunci când pun o nouă taxă care în final se reflectă în buzunarul cetăţeanului nu recunosc acest lucru, susţinând că taxa vizează doar firmele mari, mijlocii, mici şi întreprinzătorii. Cred ei că cetăţeanul nu ştie că aceste firme nu suportă din venitul lor astfel de taxe ci majorează preţul produsului sau a serviciilor, practică înrădăcinată în România.
Dar cum la televiziunile controlate de PSD prin mogulii penali nu se aduc în discuţie astfel de probleme, nici populaţia nu este informată cu procedurile de colectare a acestor taxe, Mulţi cetăţeni iau de bune ce le spun miniştrii şi propagandiştii PSD-ului, căutând vinovăţia la companiile multinaţionale şi investitorii străini pentru că asta li se spune pe la televizoare zi şi noapte.
Oricâte taxe ar aplica cei de la Mediu pe seama selectării gunoiului, fondul problemei nu se va rezolva. Este nevoie de o strategie mult mai amplă de educare a populaţiei ca selecţia gunoiului să se facă din momentul în care cetăţeanul îl scoate din casă şi-l duce la buncăr. De la buncăr se va putea începe reciclarea principalelor deşeuri de hârtie, plastic, sticlă etc.
Desigur, românul nostru este neglijent şi de cele mai multe ori nu face cei se i se cere decât numai dacă stă cineva cu băţul la spatele lui. Mi-a povestit un botoşănean ce-a păţit în Olanda când a dus la buncăr o cutie de conservă nespălată şi nepusă în pubela care trebuia. La nici cinci minute s-a prezentat la uşa sa un poliţist comunitar care n-a plecat decât numai după ce a încasat o amendă de 10 euro.
Şi la noi se poate pune, prin rotaţie, la buncăr un poliţist comunitar care să-i urmărească pe cetăţeni dacă respectă regulile de selectare a gunoiului. La prima greşeală un avertisment, la a doua o amendă de 10 lei, apoi tot mai mare până ce îndărătnicul va ajunge singur la concluzia că trebuie să respecte legea.
Dacă de la bun început îl amendezi cu 500 sau 1.000 lei, cum se practică de consilierii locali şi parlamentari, n-ai făcut nimic. Îl înrăieşti, amenda nu o vei încasa pentru că n-ai de unde iar indignarea populaţiei va creşte.
O amendă mică, încasată pe loc, este mai educativă şi mai dureroasă pentru vinovatul care vede cum pierde banii pentru pâinea pe două, trei zile.
De respectat normele europene în domeniul Mediului trebuie s-o facem că nu avem încotro. De nu o vom face vom plăti amendă zilnică de peste 100 mii euro şi nu vom mai primi finanţare pentru programele de Mediu. Dar acest angajament nu-l vom putea respecta aplicând taxe populaţiei prin proceduri indirecte, ascunse, ci printr-o organizare eficientă şi realistă de colectare a gunoiului pornind de la responsabilizarea instituţiilor de Mediu.
Dacă cei de la Mediu vor ţine cont de culoarea politică a unui primar, a unui patron, de firmă sau a unei comunităţi, aşa cum se întâmplă acum, problema gunoiului ne va crea mari necazuri. Cei de la Comisia Europeană nu ne vor păsui la infinit şi nici nu ne vor ierta de sancţiunile prevăzute pentru cei indisciplinaţi. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscopul zilei de 23.01.2017
Bancul zilei: Mnemotehnică modernă
Theresa May, primul lider strain care se va intalni cu Donald Trump
Israelul reia colonizarea teritoriilor palestiniene, la doua zile dupa investirea lui Trump:
A aprobat construirea a 566 de case in Ierusalimul de est si intentioneaza sa autorizeze alte 11.000 de constructii
Parlamentul rus ar putea elimina din Codul Penal infractiune de lovire in cazul membrilor familiei
Raluca Turcan: Intentionez sa merg la protestul impotriva modificarii legislatiei penale;
PNL ia in calcul o motiune de cenzura
Guvernul britanic, acuzat ca a acoperit esecul inregistrat la un test din programul de descurajare nucleara Trident.
O racheta lansata in directia tarmului african s-ar fi indreptat spre SUA. Theresa May refuza sa raspunda
Liviu Dragnea: Iohannis a fost in fruntea unei noi mineriade, e un inceput de lovitura de stat.
Liderul PSD nu vorbeste despre suspendare
Nişte „proşti” şi „animale”,
L-au băgat pe Dragnea-n boli!
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă