Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Religie
Pamflet
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
6865
De la 07 Ianuarie 2003
123195802
pnl
Editorial

Haos şi incompetenţă în conducerea judeţului

  • Ioan Rotundu
  • 1 July 2010, 23:00
Inundaţiile din aceste zile, care au afectat aproape o treime din suprafaţa judeţului, soldate cu cele şapte victime omeneşti şi importante pagube materiale au evidenţiat grave carenţe în administraţia judeţului. Stihiile naturii s-au dezlănţuit cu o furie greu de anticipat, au luat pe nepregătite atât autorităţile judeţului, pe cele locale dar şi populaţia.
Spre exemplu, la Dorohoi, imediat ce baierele cerului s-au dezlegat deasupra oraşului, nimeni din primăria oraşului n-a prevăzut că după aşa o ploaie torenţială vor urma inundaţii. Nimeni nu s-a gândit să dea alarma celor aflaţi în zonele joase ale oraşului, pentru a se salva şi a-şi salva agoniseala.
Dar nu mă mir de cum s-au derulat evenimentele la Dorohoi, de vreme ce de la nivelul judeţului s-a manifestat o dezorganizare totală. Prefectul fiind plecat în concediu, subprefectul Daniel Moruzi, total lipsit de experienţă în munca de administraţie, a fost copleşit de evenimente. Preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani, Mihai Ţâbuleac, a considerat că nu este de datoria sa să se afle în miezul evenimentelor, lăsând totul în seama Prefecturii.
Singurii care au acţionat organizat şi cu o anumită rapiditate au fost pompierii. Dar abundenţa evenimentelor, aria geografică largă în care s-au produs inundaţiile, nu le-a permis nici lor să facă faţă tuturor problemelor din teren. Drama acestor inundaţii a evidenţiat faptul că avem o conducere administrativă incompetentă şi incapabilă să gestioneze astfel de evenimente.
Marea dramă este că incompetenţa lor are drept consecinţă pierderea de vieţi omeneşti, aşa cum s-a întâmplat şi de această dată. În momentul în care au năvălit puhoaiele de apă, oamenii s-au panicat şi n-au ştiut cum să reacţioneze. La Dorohoi au murit înecaţi în casă, la ceas de noapte. Din momentul în care ploaia a trecut şi primele semne ale inundaţiilor au apărut, trebuia să fie prezenţi în zonele fierbinţi oameni instruiţi care să explice populaţiei cum trebuie procedat. Nimic din toate acestea. Abia după ce morţii au devenit cifre statistice s-au alarmat şi autorităţile locale şi judeţene.
Cheltuim bani pe tot felul de şedinţe, de programe de instruire, pe cursuri de specializare atât cu primarii cât şi cu viceprimarii de comune. Numai că cei doi sunt acolo vremelnic, ajunşi pe căi politice. Când ei nu mai sunt aleşi, toată cheltuiala cu instruirea lor devine inutilă. Trebuie instruiţi şi acei funcţionari de la primării care au atribuţiuni pe linie de incendii, inundaţii şi alte calamităţi naturale. Ei trebuie să fie firul roşu al unor astfel de evenimente şi tot ei trebuie să fie cei care să ţină legătura cu omologii lor de la judeţ
S-a mai constatat că populaţia nu este instruită şi pentru situaţii de inundaţii imprevizibile, greu sau imposibil de anticipat. Dacă erau cât de cât informaţi, nu rămâneau peste noapte în casă, când apa venea şuvoaie. Îşi luau buletinul, banii dacă aveau şi eventualele lucruri de preţ, fugind din calea pericolului. Nimeni n-a procedat aşa. Nici măcar informarea primitivă, medievală, cu trasul clopotului în dungă nu s-a folosit.
Recomand autorităţilor judeţului să ia lecţii de organizare de la primarii de pe valea Jijiei. Primarii comunelor Corlăteni, Ungureni, Dângen, Truşeşti, Albeşti au fost tot timpul în legătură telefonică şi s-au informat reciproc asupra nivelului apei şi ce mai trebuie de făcut.. Aceşti primari n-au dormit câteva nopţi, dar şi-au informat sătenii cu ce măsuri trebuie luate, s-au implicat direct în evacuări, au luat măsuri de ajutorare a sinistraţilor. Totul fără ajutor de la „deştepţii” de la judeţ.
Dar şi pe baricada populaţiei s-au petrecut lucruri nefireşti. Marţi, de-a lungul Siretului, multă lume beată privea la apele râului ca la o curiozitate, fără a se gândi cum vor acţiona dacă apele cresc brusc. La Dorohoi, în timp ce pompierii trăgeau la greu de furtunurilor motopompelor, mutându-le de la o casă la alta, liota de oameni inundaţi priveau pasiv la ei, fără a pune mâna. Mai mult, cei cu o ţuică la cap mai dădeau şi ordine unde anume să fie scoasă apa. Nici aşa nu este corect. Nu pompierii şi jandarmii trebuie să ducă greul unor astfel de nenorociri. În primul rând noi trebuie să ne apărăm munca, ei doar să ne ajute.
Neajunsurile semnalate sunt multe. Mai ales în curtea administraţiei judeţului. Măcar de ne-ar fi de învăţătură pentru viitor. Dar nu cred! Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Program Tv SOMAX, miercuri, 2 iulie
Horoscop
Bancul zilei: Prea obosit… să mai aibă chef de sex
Eva Iova: “Lingăul şi pupincuristul”
Religia va fi introdusă ca obiect de studiu în şcolile din Basarabia
Ion Iliescu: Conlucrarea PSD-PNL este obligatorie
poate pune bazele viitoarei guvernari
Poliţia redeschide ancheta în dosarul în care Al Gore este acuzat de agresiune sexuală
Cerşetori români de inundaţii bat din uşă în uşă în sudul Germaniei
Finlanda este prima ţară în care Internetul de mare viteză devine drept de bază garantat prin lege
Ministrul Muncii: Nu există probleme cu plata pensiilor în acest an
Un baraj de pe Siret a cedat. Populaţia din Tămăşeni -Neamţ a fost evacuată
Guvernul ar putea cere FMI creşterea deficitului
invocând forţa majoră din cauza inundaţiilor
Românul şi străinii
Salvată de sub dărâmături de pompieri
Efectele inundaţiilor produse in judeţ în perioada 22 – 30 iunie 2010
La Botoşani, Elena Udrea l-a concurat pe Boc în vizite pe la inundaţi
Reţele electrice avariate de ploi
De astăzi avem apă caldă
Maşină neînmatriculată condusă pe drumurile publice
Au scăpat de emoţiile admiterii la liceu
Derută în rândul bugetarilor
Rămâne la şefia Protecţiei Consumatorului
Consilierii locali i-a obligat pe botoşăneni să stea branşaţi la Termica
N-au scos mirosul istoric de ţigan
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog