Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Administraţie
Social
Sindicate
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Gastronomie
Comentarii
Remember
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
5049
De la 07 Ianuarie 2003
75005529
Editorial

Iliescu nu poate fi copiat

  • Ioan Rotundu
  • 16 December 2007, 23:00
Visul preşedintelui Băsescu de a avea un partid al său, care să-l susţină în obţinerea celui de-al doilea mandat prezidenţial la care Constituţia României îi dă voie este pe cale a se împlini. Încălcând neutralitatea politică la care Constituţia îl obligă, preşedintele, numit de către liderii PD şi „Zeus”, a acţionat pe faţă în formarea noului partid. Era cât pe ce, din grabă şi nechibzuinţă, ca naşterea noii formaţiuni politice să eşueze. Adică PD-ul dispărând ca denumire, să piardă privilegiile pe care le are în Parlamentul României: grup parlamentar, acces la conducerea Senatului şi Camerei, preşedinţii la comisii, chestori. S-a găsit un compromis juridic, total nedemn pentru cei veniţi din PLD. Pentru că fuziunea prin absorbţie este o formulă înjositoare, dar ordinul lui Băsescu trebuia executat. Aşa a apărut denumirea hilară de Partid Democrat – Liberal (PD-L), cu cratimă, ca să dea niţică satisfacţie şi celor absorbiţi.
De ce atâta grabă în formarea noului partid şi de ce nu s-a aşteptat ca această strategie politică, dacă o putem numi aşa, să se înfăptuiască după alegerile locale, nu-i greu să ne explicăm. Pur şi simplu, într-una din dimineţi, preşedintele Băsescu a simţit nevoia de a face ceva care să-l readucă din nou în prim planul atenţiei naţiunii române, dar şi peste graniţă, unde stă extrem de prost cu imaginea şi relaţiile. Aşa că i-a chemat la el pe Boc şi Stolojan şi le-a ordonat să-şi unească forţele. Fără a studia prea mult şi care va fi viitorul noului partid, ce impact va avea el în rândul electoratului.
Practic, preşedintele Băsescu n-a făcut altceva decât să-l copie, politic, pe tătucul Iliescu. Băsescu crede că poate repeta istoria de după 1990, când Iliescu, ca emanat al Revoluţiei, a creat un partid mare şi puternic, care l-a susţinut în toate demersurile sale. Dar naşterea PDSR-ului s-a făcut în nişte condiţii istorice care nu se mai pot repeta. Iliescu s-a bucurat de sprijinul celor peste 3,5 milioane de comunişti, care, după executarea soţilor Ceauşescu, s-au văzut ca puii fără cloşcă. Aceşti orfani politici aveau nevoie de un Iliescu, cum şi iliescu avea nevoie de susţinerea lor. S-a creat o simbioză, o coabitare politică determinată de o anume mentalitate socială.
Când gruparea lui Roman s-a rupt de PDSR, puţini au fost cei care au părăsit PDSR-ul pentru a forma PD-ul. Practic, cei care s-au dus cu Roman n-au făcut-o din nevoia înfăptuirii unei reforme politice, economice şi sociale de care ţara avea nevoie. Roman a reprezentat grupul nemulţumiţilor, îndepărtaţi de la putere de către cei loiali lui Iliescu. Ştim ce-a urmat. Nici Roman n-a excelat politic şi nici PD-ul. Electoratul i-a mirosit care le este vrerea şi nu i-a răsfăţat în voturi.
Băsescu vrea acum să formeze un partid asemenea PDSR-ului lui Iliescu. Un partid credibil în faţa electoratului, pe care la anul să-l aducă la guvernare, pentru ca în 2009 el să candideze pentru al doilea mandat fără teama că va avea vreo surpriză. Dacă visul lui Băsescu se va împlini, ceea ce eu nu cred, în 2009 contracandidaţii lui Băsescu la preşedinţie vor fi simpli figuranţi. Cu un guvern al său, Băsescu nu va mai putea fi stăpânit în setea pentru putere. Îşi va îndeplini orice vis politic, chiar şi cu nuanţă erotică.
Nu cred că PD-L-ul va deveni un al doilea PDSR pentru că românii au învăţat multe din păcălelile care li s-au tras. Apoi, cultura politică a electoratului nu mai este cea din 1990. Lucrurile s-au aşezat. Mulţi au plecat în afară şi au văzut şi altceva decât vedeau în ţara lor. Clasele sociale s-au înfiripat şi ele. Noile generaţii de tineri s-au format acceptând ca firească existenţa celor bogaţi, nepunându-şi problema şi cum s-au îmbogăţit. Iar PD-ul este perceput ca un partid generator de scandaluri, călăuzit de principiul machiavelic „divide et impera”. Împerecherea politică cu PLD-ul lui Stolojan nu-i va schimba percepţia. Dimpotrivă, nemulţumirile care mocnesc pe seama acestei „căsătorii” politice din interes pot izbucni oricând, accentuând eticheta de partid scandalos.
Nici bine n-a avut loc acest mariaj politic, că instituţiile de sondaje au şi trâmbiţat creşterea preşedintelui Băsescu în ochii electoratului, dar şi a PD-L, de a cărui existenţă mă îndoiesc că ştie mai mult de 20% din alegători. Şi înaintea alegerilor europarlamentare PD-ul rupea gura târgului, dar s-a dovedit ulterior că sondajele au minţit cu neruşinare.
Iată de ce cred că preşedintele Băsescu nu va reuşi să-l copieze pe Iliescu, în privinţa creării unui partid gen PDSR şi care să joace rolul acestuia. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Politica de gaşcă
Cum a ajuns ex-deputatul Eugen Hilote turnător la fosta Securitate
Comentariul comentariilor (XIII)
(Ioan Rotundu)
Horoscop
Isteria directorului
Nu rataţi şansa unui revelion pe cinste
Spitalul judeţean deţine tristul record la îmbolnăviri nozocomiale
IŞJ face cadouri profesorilor pe banii primăriilor
Sindicatele vor spor de mediu nociv pentru Învăţământ
Cursurile de perfecţionare se fac pe meserii cerute în străinătate
Analizele de laborator au ieşit bune
Social democraţii nu vor candidaţi de Centru
Cariera militară, un drum anevoios pentru botoşăneni
Licitaţii prin Bursa Română de mărfuri scoate din calcul suspiciunile
Primarul Flutur începe să laude prestaţia E.ON
Masă mai săracă de sărbători la Cantina de ajutor social
Prime de Crăciun şi de vacanţă pentru angajaţii Urban Serv
Urban Serv încheie anul cu profit mic
Alexandrescu a fost numit Director Operational al grupului de firme MediaPro
Ce fel de porc tăiem
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă