Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Editorial
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Religie
Anchete
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
16586
De la 07 Ianuarie 2003
83888780
Editorial

Imoralitatea legii sau a şefului de instituţie?

  • Ioan Rotundu
  • 1 October 2018, 20:31
Întâlnim frecvent în ultima perioadă când persoane ce deţin funcţii importante în instituţiile statului, deşi sunt urmăriţi penal, continuă să fie menţinuţi pe funcţie. Avem astfel de exemple începând cu Guvernul. Consilierul premierului Dăncilă pe probleme economice, David Vâlcov, este deja condamnat la 8 ani de închisoare şi cu judecata în recurs. Cu toate acestea este menţinut în post, spre mirarea întregii Europe şi a lumii civilizate. Ba, în plus, sunt angajaţi noi înalţi funcţionari certaţi cu legea precum Toni Greblă.
Nu există minister aflat în componenţa Guvernului Dăncilă să nu aibă ministru, ministru adj, sau secretari de stat care să nu fi trecut pe la organele de anchetă sau, mai grav, sunt în curs de cercetare penală ori judecată. Sub aspectul de a angaja sau menţine în funcţie persoane certate cu legea suntem unici în lume. Nici statele bananiere nu s-au coborât atât de jos încât să accepte la guvernare persoane atât de compromise faţă de lege.
Dar cel mai grav mi se poare să menţii în funcţie un poliţist, procuror sau judecător în vreme ce el este cercetat penal de colegii săi. Aşa ceva nu s-a mai consemnat în istoria Principatelor Române nici la nivel de evul mediu. Chiar dacă sistemul social era dominat de corupţie, în principalele funcţii în stat, în sfatul domnesc, erau numite persoane care se bucurau de o oarecare credibilitate şi respect.
O astfel de situaţie întâlnim şi în cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Botoşani. Comisarul Mihai Cliveţ, deşi era cercetat penal şi cu dosare aflate pe rolul instanţei de judecată, a fost promovat de către fostul comisar şef al IJP Botoşani, Mihai Bunduc, ofiţer judiciar, calitate în care e4fectuează cercetări penale.
Comisarul şef Dumitru Aioanei, care conducea Serviciul de Investigaţii şi Criminalitate Economică, a fost dovedit de procurorii DNA că efectua dosare de evaziune fiscală la comandă. Anterior a fost descoperit că nu putea justifica din averea personală suma de 700 mii lei. Dacă în cazul cu dosarele fabricate procurorii DNA l-au tratat ca martor nu însemna că n-a încălcat legea într-un mod extrem de periculos pentru aplicarea corectă a legii penale. Nici măcar nu i s-a clintit un fir de păr de pe cap. Este şef şi astăzi, dar mai mare, pentru că a fost promovat adj. Şefului IJP Botoşani., numărul doi la comanda instituţiei .
Referitor la averea nejustificată, a justificat-o cu acte de împrumut de la nişte patroni botoşăneni, acte despre care surse din IJP susţin că au fost fabricate în înţelegere cu nişte poliţişti de la Suceava din cadrul Direcţiei de Spălare a Banilor. Mână pe mână se spală şi împreună obrajii corupţiei.
Bogdan Buliga, fost şef al Direcţiei Generale Anticorupţie din IJP Botoşani este trimis în judecată pentru fapte de corupţie. Cu toate acestea se află la dispoziţia şefului IJP şi primeşte leafa fără a desfăşura vreo activitate concretă. De ce nu a fost scos din sistem? Pentru că se bucură de protecţia noilor legi făcute de PSD la indicaţia expresă a lui Liviu Dragnea.
Ajung asum la agentul şef de poliţie din comuna Vf. Câmpului Romică Gorgan. Acest agent de poliţie are calitatea de suspect în Dosarul nr. 391/P/2014, fiind cercetat pentru acte de corupţie, nu numai că este menţinut în funcţie dar continuă să-i controleze pe alţii şi chiar să întocmească referate de cercetare penală. Recent, Gorgan a fost delegat de către Poliţia Rurală Mihăileni să exercite controlul circulaţiei rutiere pe raza comunei Dersca. Se ridică o întrebare legitimă: Ce text de lege conferă competenţe unui agent de poliţie comunală să-şi exercite competenţele pe raza unei alte unităţi administrative?
Ajuns pe uliţele satului Dersca, Gorgan a făcut ceea ce face din vremurile pe când era doar simplu miliţian. A aplicat legea după cât de cinstit a fost şi în împrejurările pentru care acum este cercetat că ar fi comis acte de corupţie. Maricel Zetu venea de la muncă din pădure călare pe motoretă. L-a oprit Gorgan, l-a controlat şi i-a luat carnetul. Constantin Ailoaie, şi el călare pe motoretă, a fost lăsat fără carnet şi ca bonus a primit o amendă pentru că a încercat să se apere susţinând că faptele pentru care era acuzat nu sunt reale. Mitu Chiţan circula cu autoturismul pe uliţă. Nu avea actele la el, aşa că s-a dus pe jos până acasă să aducă documentele. Omul avea treabă, dar a pierdut peste două ore ca să dovedească că maşina nu este furată şi că-i aparţine.
Tractoristul Dumitru Aungurencei venea cu tractorul din câmp. Ghinionul i l-a scos în cale pe Gorgan. A rămas fără carnet. Nici Stelică Bădrăgan n-a scăpat de „corectitudinea” lui Gorgan în aplicarea legii. Toţi cei sancţionaţi circulă de ani de zile prin localitate şi n-au fost găsiţi în neregulă de agenţii de poliţie comunală. Probabil că aceştia n-au abilităţile de fost miliţian ale lui Gorgan, fiind mai tineri.
Problema care se ridică este una de moralitate şi de legalitate. Este corect ca nişte funcţionari publici certaţi cu legea să fie în măsură să-i verifice pe alţii dacă respectă legile statului? Avem de-a face cu o imoralitate a şefului de instituţie sau cu o imoralitate a legii? Cred că imoralitatea legii împletită cu imoralitatea şefului sunt adevăratele cauze care creează astfel de stări care se situează în afara statului de drept, a adevăratei democraţii. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Puterea de a descoperi adevărul cu ochii minţii
Ioan Rotundu
Comisia LIBE discută despre independența justiției în România, într-o ședință extraordinară
Horoscopul săptămânii 1 – 7.octombrie 2018
Bancul săptămânii: Curiozitate surpriză
Epigrama săptămânii
Ioan Mamaische
Lumea lu' Rotundu: Centenarul Unirii - Dersca
LLumea lu' Rotundu: Centenarul Unirii - Ştiubieni
Presa-n gura lu' Rotundu: Emisiunea din 28.09.2018
Dragnea calcă apăsat pe urmele lui Ceauşescu
Ioan Rotundu
Presa-n gura lu ' Rotundu: Emisiunea din 5.10.2018
Clip anti-referendum inspirat din serialul Povestea Slujitoarei,
Cine şi de ce blochează dosarele privind devalizarea Staţiunii Popăuţi
Ioan Rotundu
La Tudora, incompatibilul primar Petria va deveni administrator public
Ioan Rotundu
Coaliţia pentru Familie invocă boicotul neputinţei
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă