Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Administraţie
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Mediu
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
31672
De la 07 Ianuarie 2003
87471923
Editorial

Împovăraţi de biruri, preoţii părăsesc parohiile

  • Ioan Rotundu
  • 16 March 2016, 23:00
În presa locală, numai de la începutul acestui an, protopopiatele din judeţ au anunţat că au libere mai multe parohii şi caută să angajeze preoţi prin concurs. Organizarea concursului este de fapt un moft, pentru că parohia o primeşte acel preot care achită suma cerută de protopop şi cei de la Mitropolie. De vreme ce seminaristul sau absolventul de Teologie a fost hirotonit preot, la ce examen să mai fie supus? Este un nonsens!
Ştiu de la unii preoţi că în momentul de faţă cea mai săracă parohie costă cinci mii de euro şi urcă spre zece mii în raport de cât de gospodari sunt creştinii din parohie. Odată cumpărată parohia, preotul are de achitat lunar mai multe sume atât către părintele protopop cât şi la ierarhii de la Mitropolie. Şi aceste sume variază de la parohie la parohie dar în general diferenţele sunt minore. Protopopul şi Mitropolia are cotă parte din toate veniturile bisericii.
Cum preoţii îşi cumpără parohia, primul lucru pe care-l fac este să-şi recupereze banii daţi după care să adune alţii pentru interesele sale personale. Ierarhii Bisericii cunosc aceste îndeletniciri popeşti aşa că de la Patriarhie s-a decis ca toţi angajaţii Bisericii, de la clopotar la preot, să jure cu mâna pe Biblie că nu vor mai sustrage bani din veniturile realizate şi că nu vor dezvălui lumii mrene dispoziţiile primite şi planul financiar de contribuţie lunară către ierarhi.
Această ultimă decizie i-a supărat pe mulţi dintre preoţi, aşa că încep să renunţe la haina preoţească şi să-şi îndrepte atenţia către alte joburi. Preotul de la parohia Lişna – Suharău a plecat în Anglia. L-a urmat cel de la parohia Ciornohal din Călăraşi şi mai cunosc trei care sunt în aşteptare pentru a primi chemarea în Anglia de la cei cu care au tratat plecarea.
Nevoiţi să realizeze planul de venituri lunare şi să achite cota parte mai sus, preoţii au ridicat tarifele la cununii, botezuri, înmormântări şi celelalte servicii religioase. Mulţi au înfiinţat magazine de pompe funebre sau sunt în combinaţie de afacere cu firmele de catering care asigură organizarea praznicelor.
Tarifele ridicare au dus la un alt fenomen pe care preoţii nu l-au prevăzut. Tinerii din mediul rural au ales să trăiască în concubinaj şi să nu-şi mai ia starea civilă şi cununia religioasă pentru că este greu de găsit naş din cauza cheltuielilor extrem de ridicate iar nunta nu mai este aducătoare de venituri.
Disperaţi şi presaţi de ierarhi să aducă cât mai mulţi bani la Biserică, preoţii s-au lipit pe la şcoli cu ora de Religie sau fac politica partidului care îi finanţează cu bani de la Guvern sau prin primării. Anual, din bugetele primăriilor iau drumul spre Biserică multe milioane de lei, bani care sunt rupţi de la bugetele şi aşa sărace destinate funcţionării grădiniţelor şi şcolilor.
În momentul de faţă preoţii au găsit o altă cale de a face bani. Ei ştiu cam ce candidat la funcţia de primar are şanse de reuşită şi cer acestora, contra campaniei electorale făcută la slujbele din biserică, să-i pună pe lista de consilieri locali pe un loc eligibil. Dacă nu el măcar preoteasa. Având un cap de pod în primărie, preotului îi va fi mult mai uşor să obţină finanţare de la bugetul local.
O cauză a scăderii veniturilor la biserică o constituie şi politica lacomă a protopopiatelor de a accepta formare de parohii şi prin satele şi cătunele cu număr redus de gospodării iar la oraşe prin fragmentarea parohiilor de cartier în altele mai mici. Înmulţindu-se numărul parohiilor a scăzut veniturile bisericii iar acum această politică nesăbuită se răzbună prin aceea că apar parohii libere şi lipsite de atracţie sub aspect financiar ca să fie ocupate.
Este ruşinos pentru Biserica Ortodoxă Română, pentru patriarhul Daniel că s-a ajuns în situaţia ca slujitorii Bisericii să jure că nu mai fură din veniturile colectate în numele credinţei. Dar şi mai ruşinos este situaţia creată ca preoţii să transforme biserica într-o societate comercială aducătoare de venituri, promovarea credinţei şi a moralei creştine trecând în planul doi. Mănăstirile au devenit pensiuni hoteliere sau ferme zootehnice iar acolo unde bisericile au terenuri agricole şi păduri au dezvoltat activităţi de producţie.
Este limpede că trăim vremurile când credinţa a devenit prizoniera lăcomiei financiare, a luxului şi opulenţei slujitorilor Bisericii. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Victor Ponta, campion la absente din Camera Deputatilor in lunile noiembrie si decembrie ale anului trecut
Pe locul doi - Sebastian Ghita
Fosta nora a lui Virgil Magureanu a fost la DNA Ploiesti
si a spus ca va depune la politie dovezi ca a fost amenintata
Dosarul RCS&RDS: Avocatii Antena Group cer inlaturarea interceptarilor efectuate de SRI
Kovesi: Mai multe dosare ANRP erau la DNA cand am preluat sefia Directiei, nu umblase nimeni la ele timp de multi ani
Crescatorii de animale vor primi ajutoare de peste 11 milioane de euro
Profesor de la Oxford, premiat cu 500.000 de lire pentru ca a rezolvat o problema de matematica veche de trei secole
Noi reglementari privind cresterea accesului la serviciile medicale
La Dobârceni prea ieftin, la Suharău prea scump
Horoscopul zilei de 17.03.2016
Bancul zilei: Răzbunare
Reţeta zilei: Salată de pui
Skoda va lansa in 2020 sau 2021 prima sa masina 100% electrica
Taxa de poluare platita intre 2007 si 2013 va fi returnata integral de stat.
Ce trebuie sa faci ca sa iti iei banii inapoi
Botoşani: Cum au fost pedepsiţi poliţiştii care au vorbit despre corupţia din IJP
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă