Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
65940
De la 07 Ianuarie 2003
77815931
Editorial

În căutarea vinovatului

  • Ioan Rotundu
  • 9 July 2012, 23:00
Ieri, cititorii comentatori s-au înfierbântat pe site-ul Jurnalului legat publicarea rezultatelor la examenul de Bac la nivelul judeţului Botoşani. Sintetizând, am putea împărţi opiniile comentatorilor în câteva grupe.
Majoritatea au găsit în publicarea rezultatelor un prilej de a se răfui cu Mihaela Huncă, noul inspector general al IŞJ Botoşani. De acord că aceasta suferă grav la capitolul competenţă profesională dar a o găsi vinovată pentru cei căzuţi la Bac este o aberaţie.
Mai aproape de adevăr s-au situat cei care au indicat drept cauză lipsa de preocupare a elevilor de a învăţa. O dovadă că aşa este vine şi din partea celor care au trecut Bacul, unii chiar cu note extrem de mari.
A mai fost o grupare care s-a limitat să-l găsească vinovat pe fostul ministru Funeriu şi pe preşedintele suspendat Traian Băsescu. Iarăşi o aberaţie. Cei doi au susţinut reformarea sistemului şi nu i-au oprit pe elevi de la învăţătură.
Motivul cu emoţiile generate de către camerele de supraveghere sunt hazlii. Este o motivaţie demnă de actualul ministru Ecaterina Andronescu, ea fiind specialistă în constatări populiste şi nu în a localiza adevăratele cauze. Dacă anul trecut la Botoşani n-au fost montate camere în sălile de examene, rezultatele au fost fruntaşe pe ţară. Anul acesta, fiind camere, rezultatele au fost dezastruoase, dovadă că anul trecut s-a copiat la greu.
Cauzele degenerării învăţământului românesc şi scăderea nivelului de însuşire a cunoştinţelor la un prag ruşinos de jos sunt câteva şi au rădăcini mai vechi. Cea mai mare bulversare a învăţământului nostru a fost acea nebunie cu manualele alternative, când nici profesorii şi nici elevii nu mai ştiau care manuale vor fi valabile la evaluarea cunoştinţelor sau la examenul de Bac.
A fost o perioadă tristă a învăţământului românesc când banii ministerului au fost spoliaţi de către editorii de manuale şcolare şi de către echipe de profesori creatori de manuale care au intrat în lanţul mafiot format la nivel de minister. Atunci a început şi deruta pentru elevi dar şi degradarea conţinutului manualelor care s-a soldat cu lehamitea elevilor de a mai învăţa.
O altă cauză este lipsa de adaptare a profesorilor la noile relaţii cu elevii. Atitudinea lor de profesor sobru, scorţos, intolerant, cu ton didactic şi în afara orelor de curs i-a făcut pe elevi să-i bage undeva şi să nu le mai pese de învăţătură, ca mijloc de protest sau răzbunare.
În schimb, generaţia tânără de profesori a dorit să fie cât mai prietenoasă cu elevii, pierzându-şi demnitatea de om la catedră şi respectul celui din bancă. Intrarea în sistem a profesorilor absolvenţi de facultăţi gen Spiru Haret a degradat şi mai mult metodele pedagogice de predare şi ascultare.
Schimbarea în fiecare an a sistemului de evaluare şi examinare a dus iarăşi la bulversarea elevilor, care n-au mai ştiut încă din clasa a IX-a pe ce trebuie să se axeze la examenul de Bac.
Să mai adăugăm şi lăcomia majorităţii profesorilor de a-i determina pe părinţi prin diferite mijloace să-şi dea copilul la meditaţie în particular. Cum majoritatea părinţilor sunt săraci, odraslele lor n-au beneficiat de meditaţii iar la ore profesorii nu şi-au mai bătut capul cu ei.
Moda regulamentelor şcolare, cu drepturi pentru elevi şi obligaţii pentru profesori de asemenea a dus la deteriorarea relaţiei profesor-elev prin creşterea gradului de impertinenţă şi insolenţă a elevului faţă de profesor atât la oră cât şi în afara ei, bătăile reciproce făcând nu de puţine ori deliciul românilor.
Până când nu se va asigura o cursivitate a conţinutului manualelor de la un an la altul, o stabilitate a sistemului de examinare, o reaşezare a relaţiei profesor – elev pe baze de colaborare şi nu de părţi beligerante nu se va schimba nimic în învăţământul românesc.
Cu măsuri de genul că se va putea intra la facultate şi fără Bac sau la postliceale nu încurajăm elevii să înveţe, dimpotrivă, le distrugem viitorul. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Week-end fericit
Horoscop
Guvernul canadian urmăreşte îndeaproape procedura destituirii preşedintelui român
Contribuţiile la sănătate plătite de angajatori vor creste
prevede noul proiect al legii sănătăţii
România, în unghiul mort al UE (Financial Times)
Departamentul de Stat al SUA preocupat de evenimentele din Romania
şi Comisia Europeana este ingrijorata
Victor Ponta: Nu Angela Merkel o să voteze pe 29 iulie
Angela Merkel consideră "inacceptabilă" procedura de destituire a lui Traian Băsescu,
Ţurcanu vrea să transforme centrele de plasament în ferme zootehnice
Liberalul Viorel Grigoraş: „Dictatura USL nu există”
Ţurcanu îl pune la punct pe duşmanul florilor Portariuc
el vrea flori la toate instituţiile subordonate CJ
O botoşăneancă a dispărut fără urmă
după ce a fugit de acasă pentru că voia să se mărite
Nu-l ajută mintea!
Ioan Rotundu
Sănătate: Salariile nu mai sunt plafonate dar vor suferi pacienţii
Botoşani: Peste 1000 de contestaţii la Bac
IŞJ Botoşani: Generala Huncă face planuri de Bac pentru la anul
Majorare la plata contribuţiei la sănătate, ascunsă într-un proiect de act normativ
CCR taie din avântul luat de Ponta şi Antonescu în demiterea lui Băsescu
Decizie in unanimitate favorabila lui Traian Basescu:
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă