Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Horoscop
Umor
Comentarii
Important
Publicitate
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
21765
De la 07 Ianuarie 2003
122881832
Editorial

Întâi să se producă nenorocirea, şi apoi realizăm catastrofa

  • Ioan Rotundu
  • 3 November 2008, 23:00
Cadrele din învăţământ au început grevele. Nu contează că pe la graniţe criza economică mondială a făcut mai multe breşe în economia ţării şi deja primele 4000 de români s-au trezit în şomaj în prag de iarnă. Le vor urma alte mii, zeci de mii, dar cei care pretind că sunt baza progresului societăţii fac tot ce le stă în putinţă să demonstreze cât de mare le este ignoranţa de care suferă şi cât de mult s-a degradat statutul lor de educatori. Că fac grevă, pagubă-n ciuperci! Dar prin modul lor de a protesta afectează programul de lucru al copiilor. Pentru că ei, educatorii, vor dori, după ce se vor plictisi de atâta grevă, să recupereze materiile pierdute. Şi o vor face chemând elevii la şcoală în zilele de sâmbătă şi duminică. Se va ajunge la o suprasolicitare intelectuală a elevilor, cum s-a mai întâmplat. În numele cui îşi permit ei să creeze astfel de situaţii?!
Să aducem în actualitate câteva evenimente greviste din sistemul de învăţământ din anii anteriori. A devenit o practică a liderilor din învăţământ să scoată în stradă cadrele didactice în anii electorali- Au făcut-o în preajma alegerilor din 2000 şi au obţinut creşteri salariale. Au făcut-o în 2004 şi 2005 şi au obţinut creşteri salariale. O fac şi acum! Numai că momentul ales nu este unul similar celui din 2000 şi 2004. Suntem în plină crizo economică. Viaţa ne-a demonstrat că în astfel de împrejurări nu desfaci punga cu bani şi împarţi salarii la bugetari. Dimpotrivă, strângi bine sacul şi nu-l dezlegi decât dacă ai oportunităţi sigure de investiţii, care să asigure locuri de muncă şi creşteri de producţie. Altfel împingi poporul spre o sinucidere certă. Îl omori prin inaniţie.
Nu suntem, o ţară bogată, aşa cum ne spun politicienii sau cum vor unii dintre ei să ne facă să credem, pentru a majora salariile celor din învăţământ numai pentru a le obţine votul. Avem datorii externe de zeci de miliarde de euro, iar la anul avem de plătit împrumuturi la scadenţă de peste 25 miliarde euro, cu mult peste rezerva monetară naţională. Dar Boc, când afirma ieri în conferinţa de presă a PDL că sunt bani pentru majorarea salariilor celor din învăţământ n-a spus nimic despre datoriile scadente, angajate chiar de Băsescu în perioada anilor 1996 – 2000 a guvernării CDR. N-a pomenit de faptul că Banca Naţională a majorat rata inflaţiei de la 4,2 la 4,6, iar acesta este abia începutul crizei economice. Rânjetul ei! Boc tot perorează că sunt bani, dar nu spune unde stau aceşti bani. Nu spune că aceşti bani trebuie luaţi din buget şi că nu-i aduce PDL-ul din cotizaţia membrilor săi de partid.
Revenind la liderii de sindicat din învăţământ, premierul Tăriceanu are dreptate când a afirmat că aceştia sunt politizaţi, că în spatele lor sunt nişte forţe politice care îi „motivează” la grevă. Numai că este şi vina guvernelor de până acum. Profesorii au stat în greve şi câte trei săptămâni, dar leafa au primit-o întreagă. Cum spuneam, au epuizat elevii aducându-i la şcoală sâmbăta şi duminica, fără ca cineva să pună piciorul în prag şi să le fi tăiat leafa pe timpul cât n-au lucrat. Vor grevă, să facă, dar leafa s-o primească de la sindicate şi nu de la buget. Iar restanţele la predare să fie recuperate eşalonat până la sfârşit de an şcolar, în cadrul aceloraşi ore de programă şcolară rămase şi nu să oblige elevii să vină la ore în timpul lor liber.
Mă bucur că premierul Tăriceanu rezistă presiunilor sindicale şi politice şi nu cedează în a accepta majorarea de salarii legiferată. Chiar dacă este o lege, este una defavorabilă poporului, este una discriminatorie. Cozi lede topor de la Curtea Constituţională au acceptat influenţa politicului şi au judecat altfel decât ar fi fost logic. Nu poţi majora salariile unei categorii de bugetari, în defavoarea altora, pentru că încalci principiul constituţional „nimeni nu-i mai presus de lege”. Nu poţi da bani unui segment de salariaţi, producând o situaţie economico-socială defavorabilă unui întreg popor. Parlamentarii, prin votul dat acestei legi, s-au umplut de ruşine. Dacă mai au aşa ceva! Istoria îi va judeca, dar guvernul are datoria de a repara ce-au stricat netrebnicii. Nu trebuie să acceptăm această majorare, urmată de alte revendicări, ca să constatăm că ne-am aruncat singuri în prăpastie. Avem obiceiul ca mai întâi să producem nenorocirea, şi apoi realizăm dimensiunea catastrofei. De astă dată trebuie să triumfe raţiunea. Nu ne putem juca cu soarta unui întreg popor pentru a satisface moftul unor lideri de sindicat inconştienţi şi manipulaţi politic. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Topul judeţean al publicaţiilor online pe luna octombrie 2008
datele au fost preluate din clasamentul portalului naţional trafic ranking secţiunea Ştiri/massmedia
Vorbă de ardelean
Horoscop
Comentariul comentariilor (CCXXXI)
(Ioan Rotundu)
Comunicat de presă
Comunicat de presă
Interviu cu doctorul Emilian Dobrea
“Această invenţie este oportunitatea de-a investi în viitor, pentru că aceasta este medicina viitorului.” - Dr. Emilian Dobrea
Băncile stau cu spaima ca nu cumva să fie dezvăluite atacurile lor asupra leului
ele cer Consiliului Concurenţei să nu facă publice concluziile anchetei
Insistă pentru Senat!
Şi, uite-aşa a ajuns să fie "Omul tău!"
Are un singur ţel: deputat în Colegiul Darabani
Crezul său: deputat în Colegiul Botoşani Est
Şefii din sistemul sanitar vor ca judecătorii să interzică „dreptul la opinie”
ei nu acceptă libertăţile democratice decât numai dacă le sunt favorabile
Flutur îşi menţine declaraţia: sistemul sanitar botoşănean este unul criminal
Ghiorghiţă i-a lipit din nou lui Câmpanu eticheta de turnător
Cătălin Buhăianu reflectat în oglinda PSD
Incendierea sediului de campanie a lui Ciubotaru a fost ceva premeditat
Peste 8.000 de botoşăneni au făcut cerere pentru subvenţii la căldură
SIDA nu l-a salvat de două amenzi
chiar dacă a ameninţat că se aruncă în gol de pe clădirea veche a Primăriei
A început jupitul de afişe!
35 de cupluri botoşănene au sărbătorit nunta de aur
Poliţiştii şi-au unit forţele, dar infractorii nu par a fi speriaţi
Peste 100 elemente de muniţie descoperite pe tarlaua Chişculiţa
Bolnavii psihici vor vota ca oamenii normali
Alocaţiile europene pentru copii sunt extrem de atrăgătoare
Dacă-i rost de grevă, vor şi cei de la Ambulanţa
Cei de la Colegiul „Eminescu” au îngropat securea războiului
Generalul Rusu a coborât armata din pod
cadrele didactice vor fi pândite cum îşi fac datoria
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog