Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.7785 lei
1 USD = 4.3069 lei


Număr accesări
Astăzi:
4771
De la 07 Ianuarie 2003
72457056
Editorial

Inteligent, a prins mâţa de coadă şi…

  • Ioan Rotundu
  • 10 November 2010, 23:00
Alaltăieri, în Parlamentul României, prin discursul său referitor la politica internă, preşedintele Traian Băsescu a aruncat mâţa în curtea partidelor parlamentare de opoziţie, în sensul că dacă nu vor coopera în plan legislativ cu puterea şi cu Guvernul Boc, vina pentru insuccesul în lupta cu criza economică şi eventualele sancţiuni ale FMI le aparţine.
Inteligent, liderul PNL Crin Antonescu a prins mâţa de coadă încă din zbor şi a returnat-o în curtea Palatului Cotroceni şi a partidelor parlamentare aflate la putere. Pentru că ieri a fost rândul liderului Crin Antonescu să lanseze o chemare pentru partidele parlamentare din opoziţie şi la putere pentru a se aşeza la masa negocierilor şi a debloca lucrările Parlamentului, lucrări blocate prin lipsa la discuţiile în plen ale parlamentarilor din opoziţie.
Prtin această mişcare politică Crin Antonescu a punctat în favoarea sa de două ori. Prima dată că, prin iniţiativa sa, l-a pus la respect pe preşedintele Băsescu şi în vădită încurcătură partidele aflate la putere şi în al doilea rând că s-a ridicat deasupra concurentului său din opoziţie: PSD-ul.
La ce ne putem aştepta de pe urma invitaţiei lansate de Crin Antonescu? În primul rând, pentru a debloca starea tensionată putere-opoziţie şi pentru a demonstra românilor că vor cu adevărat să le apere interesele, preşedintele Băsescu şi preşedintele PDL Emil Boc ar trebui să-i retragă sprijinul politic Robertei Anăstase din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor.
O astfel de decizie ar fi dovada sincerităţii celor aflaţi la putere că vor o colaborare principială cu opoziţia. Ar fi o decizie simplă şi extrem de eficace pentru cei aflaţi la putere, dacă vor să mai salveze câte ceva din imaginea lor dezastruoasă.
Mai complicate par a fi lucrurile în sânul opoziţiei. Deşi PSD a salutat iniţiativa liderului liberal, n-a făcut-o din toată inima şi nici cu sinceritate. În ultima perioadă, între PNL şi PSD există o competiţie de imagine. PSD a salutat iniţiativa liberalilor dar şi-a luat o măsură de manevră. Vor răspunde dacă primesc sau nu loc la masa negocierilor numai după ce vor analiza apelul liberalilor în Biroul Permanent al PSD.
Dacă liderul PSD Victor Ponta n-ar avea gânduri ascunse şi ar dori cu adevărat o colaborare sinceră cu puterea pentru rezolvarea intereselor naţionale, ar fi răspuns într-un alt mod apelului liberal. L-ar fi apreciat ca fiind o cale reală şi demnă de susţinut politic pentru a se ajunge la o înţelegere putere-opoziţie şi l-ar fi felicitat pe Crin Antonescu pentru clarviziunea sa de om politic.
Social-democraţii n-au procedat aşa, au preferat să se pitească în spatele Biroului lor Permanent, de unde vor ieşi cu ceva pretenţii, de această dată nu numai faţă de putere, ci şi faţă de liberali, ca să încerce să-şi refacă imaginea pierdură prin iniţiativa cu care Antonescu le-a luat-o înainte.
Şi, apoi, scandalul şi disensiunile dintre PNL şi PSD vot porni de la revendicarea funcţiei de preşedinte în locul Robertei Anastase, aceasta în condiţiile în care admitem că PDL-ul o sacrifică.
Să nu uităm UDMR-ul. Cum îi ştim, dacă unguraşii vor simţi că-i rost să mai tragă ceva pentru etnia lor pe seama luptei dintre omâni, vor veni şi ei cu anumite condiţii. Mai ales că prin decizia Curţii Constituţionale la Legea educaţiei au primit o lovitură neaşteptată. Aşa că îşi vor formula şi ei ceva pretenţii prin care să mai facă un pas spre autonomia de li9mbă şi administrativă.
Mi-aş dori sincer să nu se întâmple cum am creionat în scenariul de faţă, dar după cum acţionează clasa noastră politică şi la cât este de ticăloşită, nu mă pot aştepta la altceva. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

[ Comentarii (0)]


Ministrul Funeriu îi face pe profesori părtaşi la actele de violenţă din şcoli
Laboratoarele de analize medicale au terminat banii
adio analize gratuite
Antonescu sună şi el adunarea politică pentru deblocarea situaţiei din Parlament
Partidele parlamentare salută initiaţiva lui Crin Antonescu
orice propunere de pace trebuie privita cu receptivitate
Statele membre trimit instituţiilor UE raportări mincinoase
declară la Botoşani europarlamentarul PSD Cătălin Ivan
Volin Costin se gândeşte la şefia Teatrului Mihai Eminescu
„Scuzaţi, doamnă profesoară”
Onomastică cu VIP-uri la Boema
Investiţii de 1.000 de miliarde de euro în infrastructura energetică
în următorii 10 ani
Potenţialul de creştere economică pe termen scurt e de până la 1%
Economia se va contracta în acest an cu 2,2%
iar anul viitor vom avea o creştere de 1,2%
Un câine se joacă cu un delfin într-un port din Irlanda
L-a băgat în spital pe vecinul pe care dorea să-l ajute
Bolnav de 150 kg dus la ambulanţă cu ajutorul pompierilor
7 tone de furaje distruse în două incendii
Spitalul de Copii nu a confirmat intoxicarea etilică
a elevului care a vrut să sară de pe acoperiş
Programa de învăţământ tot stufoasă rămâne
Spitalele înregistrează din nou datorii importante
Hidroconstrucţia lucrează la flux continuu pe străzile din municipiu
Poliţia nu va mai bate la uşa bolnavilor
Trimis în judecată pentru vătămare corporală gravă
Traian Băsescu n-a aprobat stimulentele acordate bugetarilor
O stradă din Chişinău va purta numele poetului Adrian Păunescu
TVR este dat în Basarabia pe mâna lui Plahotniuc, adică a ruşilor
Cine se culca cu deputatul Negoiţă era aleasă miss PSD
Franţa se opune aderării României şi Bulgariei la Schengen
Horoscop
Bancul zilei: Când Vasile nu-i acasă…
După comunism, jurnalism…
Vom căuta sistemul centralizat de termoficare precum Diogene „omul”
adică cu lumânarea, crede vicele Ghiorghiţă
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă