Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Editorial
Horoscop
Umor
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.7440 lei
1 USD = 4.1547 lei


Număr accesări
Astăzi:
6545
De la 07 Ianuarie 2003
68952856
Editorial

Interese meschine

  • 28 August 2014, 23:00
Gabriel Oprişanu, de profesie interimar la conducerea Autorităţii Publice de Sănătate Botoşani, şi-a dezvăluit public o nouă aptitudine managerială. El este hotărât să asaneze judeţul de medicii stomatologi moldoveni şi ucraineni care, în viziunea sa sunt nişte şamani netrebnici, subcalificaţi profesional, ce nu merită să se atingă de dantura cariată a ţăranului. Pentru că aceşti medici, venetici după gândirea progresistă a lui Oprişanu, practică serviciile stomatologice în mediul rural, locuri pe unde odraslele de avuţi crescute pe asfaltul urban nu calcă, că ţăranul miroase a transpiraţie, a grajd, este necioplit şi-i miroase gura.
Hăituiala pornită de Oprişanu asupra medicilor stomatologi veniţi de peste Prut şi Nistru ascunde, în fond, alte interese. Nişte interese meschine, incalificabile pentru etica profesională a unui medic. În fond, medicii veniţi din Est practică tarife cu până la 50% mai mici decât medicii autohtoni. Şi culmea, lucrărilor lor dentare sunt de cele mai multe ori superioare a lor noştri.
Ori, stricându-le tarifele, oprindu-i pe ţărani în sat, ca să nu-şi mai facă lucrări dentare la oraş, scumpe şi de proastă calitate, cheltuind bani grei cu deplasările, stomatologii moldoveni şi ucraineni au devenit un fel de persoane non grata. Invazia lor trebuie stopată, pentru ca stomatologii autohtoni să nu-şi piardă privilegiile, câştigurile nemeritate în cele mai multe cazuri, să nu le afecteze tarifele practicate la unison, ca nu cumva pacientul să se prindă care-i bun şi care-i catastrofă profesională.
Nu puţini dintre noi am fost batjocura vreunui medic stomatolog cu cabinet în buricul târgului Botoşanilor, pe la vreun parter de bloc.
Serviciile de urgenţă aproape că au devenit inexistente, iar aria serviciilor gratuite s-a redus la dimensiunea punctului invizibil. Nu puţini au fost cei care, plângând la uşa cabinetului, au trebuit să suporte mofturile medicului sau ale tehnicianului dentar, cum nu puţini au fost şi vor mai fi cei la care lucrarea a ţinut de joi până mai apoi. O lucrare dentară costă acum un purcoi de bani. De unde şi imposibilitatea, pentru mulţi dintre noi, de a ne întreţine şi repara dantura.
Iată de ce Oprişanu, pozând în justiţiar al lui Hipocrate, moare de grija ţăranilor care-şi dau dantura pe mâna medicilor veniţi de peste ape. Ruşinos este şi faptul că Oprişanu a asmuţit asupra acestor medici poliţia, care să-i hăituiască, să-i descurajeze şi să-i arunce din nou peste apa Prutului. În opinia lui Oprişanu, un medic care învaţă toată viaţa, dacă nu-i din breasla favoriţilor săi, poate fi dat pe mâna unui poliţist cu câteva luni de şcoală peste liceu.
Priceput la toate, cum încearcă să ne convingă zilnic prin declaraţii de presă, Oprişanu susţine că aceşti medici practică medicina în casa lor, unde Oprişanu sau inspectorii de specialitate n-au acces. Fals! Orice activitate de interes public, practicată într-un spaţiu privat, nu împiedică organul de control să aibă acces liber.
Aşa cum inspectorii OJPC intră în spaţiile de producţie, prestări servicii sau comerţ private ale agenţilor economici, fără obligativitatea unui mandat de acces sau percheziţie emis de procuror ori judecător, aşa pot intra în cabinetele medicale dentare rurale ale medicilor străini inspectorii medicali de specialitate.
Dar, se pare, lui Oprişanu, în grandomania puterii sale, îi place să fluture sub nasul stomatologului moldovean mandatul de percheziţie, pentru a-l umili, pentru a-i da de înţeles că el este stăpânul, că de mărinimia sa depinde ca el să-şi poată continua sau nu activitatea.
Iată de ce cred că interesele lui Oprişanu sunt meschine, nu numai faţă de aceşti medici, ci mai ales faţă de pacienţii pe care-i obligă, astfel, să dea bani mulţi pentru lucrările proaste ale stomatologilor de la oraş. Dacă nu este aşa, atunci să demonstreze Oprişanu contrariul.
Adică să-i oblige pe medicii stomatologi autohtoni să reducă tarifele cu 50%, să asigure urgenţele necesare, să execute lucrările ce intră la gratuităţi fără alte presiuni, să răspundă pentru lucrările de proastă calitate. De asemenea, potrivit normelor europene, să asigure prezenţa stomatologilor la sate, cu program stabil şi nu de călător ocazional. După care, voinic cum este, să-i umfle în spate pe stomatologii moldoveni şi ucraineni şi să-i arunce în apele canalului Bâstroie. Părerea mea!
JD 21.11.2007

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

[ Comentarii (0)]


„Săracii” protestatari din Botoşani!
Bancul zilei: Plutonerul Luţă
Horoscop
Medicii Beleca şi Alexandru
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă