Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
16670
De la 07 Ianuarie 2003
77675497
Editorial

Învins, dar nu definitiv

  • Ioan Rotundu
  • 2 June 2008, 23:00
Constantin Conţac a pierdut preşedinţia Consiliului Judeţean Botoşani în favoarea senatorului liberal-democrat Mihai Ţâbuleac. Diferenţa dintre cei doi a fost de doar trei mii de voturi, suficient însă pentru ca Ţâbuleac să câştige cea mai râvnită funcţie la nivel de judeţ.
Pe seama acestui eveniment se pot scrie multe. Voi încerca să sintetizez doar câteva aspecte, ce au consecinţe imediate. În primul rând că preşedinţia fiind câştigată prin vot uninominal, avem dovada că românii ştiu să se folosească de acest puternic instrument politic în favoarea lor, deşi politicienii aveau mari îndoieli în capacitatea noastră de a înţelege rostul acestui sistem de vot. Iată că botoşănenii, care au dorit un vot negativ pentru candidatul Conţac, au găsit calea de a-şi îndeplini dorinţa. Ei l-au votat masiv pe Ţâbuleac, sancţionându-l în aceiaşi măsură pe Conţac. Sunt mulţi factorii negativi care s-au adunat împotriva preşedintelui Conţac, de când el a devenit preşedintele CJ, dar cred că cel mai mult l-a costat scandalurile nesfârşite cu fostul prefect Cristian Roman. Nu mai contează cine a fost vinovatul, de vreme ce toată poliţa a fost plătită de Conţac.
Un alt aspect este moralul cu care intră candidaţii PSD în turul doi la alegerea primarilor. Dacă Conţac era câştigătorul preşedinţiei CJ, candidaţii PSD-ului ar fi căutat să convingă electoratul să-i voteze pentru că vor avea sprijin financiar de la nivel de judeţ. Acum, candidaţii PSD vor intra în turul doi ca puii fără cloşcă. La fel şi cei ai PNL. Ei vor fi decimaţi de către candidaţii PD-L, partid care deja se şi vede câştigător la peste 50% din primăriile existente în judeţ. Dacă cei din PSD nu vor avea prea multe argumente cu care să convingă electoratul să-i voteze, candidaţii PD-L vin cu argumentul puterii câştigate.
Candidaţii PSD şi PNL au o singură portiţă. PD-L a câştigat zece mandate de consilieri judeţeni ca şi PSD. PNL şi-a tras nouă mandate, trei revenind PRM şi unul nu reţin cui. Dacă alianţa PSD – PNL, de care s-a vorbit în campania electorală, va continua să funcţioneze, atunci PD-L va rămâne numai cu preşedinţia CJ. Pentru că PNL şi PSD au împreună 19 mandate de consilieri, cu mult peste jumătate plus unul din cele 31 de mandate, ceea ce le permite să-şi aloce, prin vot, cele două funcţii de vicepreşedinte CJ. Este de aşteptat ca un post de vicepreşedinte să fie revendicat de deputatul liberal Liviu Câmpanu iar celălalt de către social-democratul Constantin Conţac. Ţâbuleac riscă să ajungă un preşedinte CJ legat de mâini şi picioare. Dacă PNL şi PSD îşi dau mâna, cele două partide vor controla votul în consiliul judeţean şi-l vor bloca pe preşedintele Ţâbuleac ori de câte ori vor crede de cuviinţă.
Iată-ne, aşadar, cum în urma acestui vot uninominal se conturează un nou scandal politic la vârf de judeţ. Va fi un scandal între preşedintele CJ şi partidele aflate, până la alegerile din toamnă, în opoziţie faţă de el. Să dea Dumnezeu să nu fie aşa, dar după cum îi cunosc eu pe aceşti politicieni, marcaţi adânc de orgolii personale, nu-şi vor da mâna în interesul rezolvării problemelor judeţului. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Ai carte, ai parte de salarii atractive
Buget mai mare pentru protecţia plantelor
“RABLA”pentru tractoare
Şi-a descoperit talentul în Italia
Austriecii reintroduc controlul la frontieră
Cum se pot căsători românii în Italia
Romanii din Italia, îndemnaţi să anunţe dacă sunt victimele rasismului
Frontul Popular după 20 ani
Comentariul comentariilor (CXXVII)
(Ioan Rotundu)
Horoscop
Supărarea veterinarului
Program Tele'M Botoşani marţi, 3 iunie
Primarul karatist se întoarce la dispensarul veterinar
Anunţuri mică publicitate
Ioan Cobâlă mai tare ca Goran Bregovic
Conservatorii dezamăgiţi de rezultatul alegerilor
Conţac a pierdut la scor în municipiul Botoşani
Flutur este declarat oficial primar
Conţac s-a dat greu învins
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă