Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Cultură
Economic
Editorial
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
6823
De la 07 Ianuarie 2003
122578762
Editorial

Ipocrizie şi duplicitate la liderii USL

  • Ioan Rotundu
  • 1 September 2013, 23:00
Luna septembrie a debutat cu un val de scumpiri despre care românii ştiu foarte puţine lucruri. Vor afla cu cât le-a crescut costul vieţii când vor primi facturile sau când vor apela la diferiţi prestatori de servicii.
Ca să acopere impactul scumpirilor şi românii să nu realizeze prea curând cu cât le-au scăzut veniturile lunare au scos de la naftalină dosarul Roşia Montana şi-l flutură pe la mai toate televiziunile. Iar românii au intrat în jocul diversiunii şi s-au împărţit între susţinătorii exploatării aurului moţilor sau să-l lase în piatra muntelui că de se va atinge de el se va întâmpla o nenorocire naţională.
Numai cine a fost la Roşia Montana poate şti cu adevărat situaţia şi care ar fi consecinţele exploatării aurului. Puzderia de organizaţii non-guvernamentale care primesc bani grei de la unguraşul miliardar Soroş, politicienii cozi de topor pentru cei care-i plătesc anunţă catastrofe greu de imaginat de pe urma cianurilor folosite la exploatare. Chir şi românii din străinătate cer acum oprirea exploatării. O parte dintre ei, nu toţi.
În realitate, cine are cunoştinţele necesare, este familiarizat cu folosirea cianurilor în exploatările miniere (noi le folosim de mulţi ani în zona Baia Mare), cine a trecut pe la Roşia Montana şi a văzut regiunea îşi va da seama că totul este o luptă de tip economic. Aurul înseamnă bani, banii bogăţie iar bogăţia putere. Ungaria este dispusă la multe sacrificii, numai ca România să nu devină mai puternică economic şi politic.
Dar să analizăm la rece comportamentul politicienilor de top. În opoziţie fiind, Ponta şi Antonescu s-au opus cu înverşunare exploatării de la Roşia Montana aşa cum s-au opus şi la exploatările gazelor de şist.
Intraţi la guvernare, liderii USL şi-au schimbat atitudinea, au devenit mai binevoitori, mai interesaţi de banii pe care Guvernul i-ar putea încasa ca venituri de pe urma acestei exploatări.
Victor Ponta, soţia sa Daciana Sârbu, erau înverşunaţi duşmani ai exploatării. Acum, premierul Ponta a iniţiat un proiect de lege pe care parlamentarii îl vor dezbate în această toamnă pentru a-l aproba. Proiectul este favorabil exploatării. Numai că Ponta, ca să nu-şi piardă capitalul politic s-a declarat împotriva exploatării şi a anunţat că în calitate de deputat va vota împotrivă.
Curată ipocrizie! Dacă este împotrivă, de ce a mai iniţiat proiectul de lege? Dacă va vota împotrivă, ca lider al PSD ce este, ar însemna ca şi parlamentarii partidului să voteze ca liderul lor, adică împotrivă. Dar Ponta le-a spus să voteze cum le dictează conştiinţa. Curată duplicitate politică! În ce priveşte conştiinţa parlamentarilor, aceasta va depinde de banii primiţi de fiecare.
Celălalt lider, Crin Antonescu, n-a avut nici curajul să spună cum va vota. El ne va explica poziţia sa după votul din Parlament. Altfel spus, se va declara viteaz după vot, după războiul politic care se poartă acum.
Şi ca totul să poarte marca regiei inconfundabile a scenariilor USL, duminică seară s-a pus şi de un protest public în mai multe oraşe din ţară. Protestele n-au fost autorizate dar Jandarmeria nu a sancţionat pe nimeni. Dacă era un miting al opoziţiei era un scandal de pomină. Nefiind implicată opoziţia, că-i prea anemică, ca românii să nu sufere de circ, că pâine le-a dat prin reducerea TVA, USL le-a oferit şi un circ.
Când printre participanţii la proteste au intrat reporterii şi i-au întrebat ce ştiu de Roşia Monata, niciunul nu fusese pe acolo şi nici n-a fost în stare să precizeze zona geografică. Alţii îşi ascundeau faţa să nu fie filmaţi. Vom afla în aceste zile cine a stat în spatele protestelor şi cu cât au fost plătiţi protestatarii. Cert este că şi aceste proteste sunt o dovadă a duplicităţii cu care liderii USL tratează aspectul Roşia Montana. Vor aviza exploatarea dar nu vor să piardă simpatiile electorale. Vor şi pe jos şi-n teleguţă.
Dar Ponta se joacă cu focul aşa cum s-a jucat şi Ceauşescu. Nu cumva aceste proteste să se întoarcă asupra sa că va fi vai şi amar de USL.
Scumpirile vor băga adânc mâna în buzunarul românilor dar românii au o treabă: Roşia Montana. Când se vor dezmeteci şi-şi vor da seama că Roşia Montana nu le bagă lor nimic în buzunar, va fi prea târziu să mai protesteze la scumpiri. Şi, uite aşa, caravana scumpirii preţurilor va trece fără ca măcar câinii s-o mai latre. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Darurile lui Dumnezeu către Adam şi Eva
ANSVSA: România poate relua exporturile de carne de porc către China
Kelemen Hunor ii propune premierului o relaxare fiscală pentru 2014
O substanţă chimică misterioasă apărută pe plajele Marii Negre bulgăreşti
Victor Ponta grăbeşte adoptarea legii referendumului
Ponta va vota împotriva proiectului Roşia Montana
Nu mai alergaţi după diplome, nu vă folosesc la nimic. Însuşiţi-vă noţiunile
Lista modificărilor de preţuri valabile de la 1 septembrie
ce scumpiri aduce toamna în portofelele românilor
Ministrul pitic s-a tâmpit
Ioan Rotundu
Botoşani: Panarama numită Summer Fest s-a încheiat
Voluntariat cultural şi la Botoşani
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog