Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Religie
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
10498
De la 07 Ianuarie 2003
81705828
Editorial

Judecătorii găinari

  • Ioan Rotundu
  • 22 June 2014, 23:00
Acţiunile din ultima perioadă a procurorilor DNA au devenit tot mai spectaculoase. Arestările în rândul judecătorilor corupţi, a procurorilor dispuşi să măsluiască anchetele pentru a scoate basma curată pe politicienii corupţi sau membri din lumea interlopă s-au cam ţinut lanţ.
Din păcate, pentru imaginea justiţiei şi a României care este considerată o ţară cu grad ridicat de corupţie, acţiunile procurorilor DNA vin să confirme faptul că în ţara noastră corupţia a pătruns şi în rândul magistraţilor până la cel mai înalt nivel.
Judecătorii arestaţi în ultima perioadă de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi din cadrul Tribunalului Bucureşti sunt dovezi certe că fenomenul corupţiei care a cuprins şi justiţia română este departe de a fi eradicat.
Dacă procurorii şi judecătorii de la vârful justiţiei s-au lăsat corupţi ispitiţi de sumele substanţiale oferite de cei anchetaţi sau judecaţi, sume ce variază de la sute de mii la milioane de euro, dacă s-au lăsat corupţi pentru excursii costisitoare în ţări exotice sau mese la restaurantele de lux din Paris, magistraţii de la baza sistemului judiciar s-au prostituat profesional, adică s-au lăsat corupţi pentru o mită greu de crezut pentru un om normal că ar putea fi acceptată.
Ieri, procurorii DNA au efectuat mai multe percheziţii la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava iar şeful Secţiei penale a Parchetului, procurorul Dumitru Dâmbu, a fost reţinut şi dus la Bucureşti pentru a fi anchetat. El pare să fie acuzat pentru infracţiunea de favorizare a infractorului, favorizare pe care, desigur, n-a făcut-o gratuit.
Dar incredibil apare cazul a doi judecători de la Judecătoria Rădăuţi. Bogdan Bărbuţă şi Daniela Prandea au fost reţinuţi de procurorii DNA pentru restituiri ilegale de bunuri şi terenuri, mita în cazul lor constând în ouă şi găini. Cum poţi să crezi că un judecător a cărui leafă cu tot cu sporuri ajunge lunar la suma de 10 mii lei, poate accepta mită nişte ouă sau o găină! Şi, totuşi, ieri procurorii DNA au confirmat că cei doi judecători au acceptat mită ouă şi găini.
În cazul retrocedărilor ilegale de bunuri şi terenuri de la Suceava şu Rădăuţi sunt implicaţi oameni de afaceri, funcţionari publici, procurori şi judecători. Aşadar, suntem în faţa unei grupări organizată în stil mafiot.
De vreo trei ani încoace am tot afirmat că la Curtea de Apel Suceava se petrec lucruri ciudate. Tot mai des se şopteşte printre cei care se judecă la acest nivel că dacă ai prin cine intra pe filiera formată din avocaţi, procurori şi judecători, câştigi procesul la sigur. Sper ca procurorii DNA, pornind de la această anchetă să pr4indă vreun fir care să-i conducă şi la nivelul Curţii de Apel Suceava. Ar cam fi timpul să se curme cu aranjarea de soluţii în anumite dosare iar judecătorii, procurorii şi avocaţii înnărăviţi la acte de corupţie să dea socoteală.
Ancheta procurorilor DNA la Suceava şi Rădăuţi este abia la început. Cu siguranţă că în zilele următoare vom afla lucruri de care ne vom cruci.
Numai că procurorii de la DNA se confruntă cu tot mai multe şi mai dese atacuri menite să-i discrediteze moral şi profesional. Recentele acuzaţii ţipate de interlopul Bercea Mondial prin geamul dubei cum că a mituit cu două milioane de euro pe procurorul şef al DNA, Codruţa Koveşi şi pe preşedintele ICCJ, judecătorul Livia Stanciu nu sunt deloc întâmplătoare.
Cu cât acţiunile procurorilor DNA devin mai incisive, cu cât cei descoperiţi a fi corupţi sunt de rang tot mai înalt., cu atât mai mult sporeşte ura politicienilor, a parlamentarilor, a guvernanţilor asupra acestei instituţii iar dorinţa desfiinţării DNA-ului devine tot mai arzătoare, mai presantă.
Să sperăm că procurorii DNA-ului vor rezista tuturor acestor presiuni şi îşi vor continua munca cu aceiaşi onestitate şi probitate profesională, echidistant politic şi eficient. Va veni şi vremea când efortul lor de acum va fi recunoscut şi apreciat public. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Secretul măcelarului
Horoscopul zilei
De ce Băsescu nu trebuie să demisioneze
Ioan Rotundu
NASA identifica o potentiala tinta pentru misiunea de relocare a unui asteroid
Papa Francisc excomunica mafia calabreza, 'Ndrangheta, si ii indeamna pe catolici sa lupte impotriva ei
Doinita Basescu, despre arestarea sotului ei
Regret ca nu ne-am putut ridica la nivelul demnnitatii si rangului la care am ajuns
Perchezitii DNA in Suceava si Radauti la institutii judiciare, firme si domicilii, intr-un dosar de coruptie
Trei magistrati, adusi la audieri la Bucuresti
Traian Basescu: Nu am primit niciun ban si niciun bun de la sau in numele lui Sandu Anghel
FMI analizeaza schimbarea regulilor pentru acordarea de imprumuturi mari tarilor cu probleme financiare
Marti: Cod galben de ploi si vijelii in 29 de judete
Botoşani: Constantin Conţac şi „Drumul buclucaş”
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă