Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Important
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
2147
De la 07 Ianuarie 2003
75073282
Editorial

Justiţiarul Marica bravează fals

  • Ioan Rotundu
  • 13 May 2010, 23:00
Vasile Marica, liderul salariaţilor bugetari adunaţi sub denumirea generică de „SED LEX”, bravează pe la televiziunile naţionale şi-şi dă aere de mare erou al luptei sindicale. Mai ales de când preşedintele Băsescu l-a criticat în lipsă, acuzându-l de manevre sindicale nu tocmai corecte faţă de restul românilor, Marica se cucurigă pe la Antenele lui Voiculescu că va face praf guvernul.
Despre actele sale de bravură sindicală am mai vorbit, numai că nici Marica, ca şi ceilalţi lideri sindicali naţionali, n-a trecut de la vorbe la fapte. Adică de la ameninţări la grevă. Mai mult, din cauza indeciziei sale suferă acum salariaţii bugetari, aşa cum şi profesorii suferă din cauza indeciziei liderilor lor de sindicat de a declanşa o grevă generală care să nu mai fie oprită decât cu garanţii certe din partea Guvernului Boc că revendicările lor vor fi satisfăcute.
Pentru că liderii de sindicat ai bugetarilor de toate felurile n-au avut tăria şi curajul de a porni lupta cea mare cu Guvernul Boc, au dat curaj preşedintelui Băsescu şi premierului Boc de a trece la măsuri şi mai radicale. Acum bugetarii nu mai sunt în situaţia de a cere majorări salariale şi alte drepturi băneşti. Nici măcar în situaţia de a-şi putea apăra drepturile salariale câştigate nu mai sunt. Pur şi simplu ei luptă acum ca reducerile lor salariale să fie cât mai mici cu putinţă.
Iar la o astfel de situaţie s-a ajuns datorită unor lideri de sindicat ca Vasile Marica. Atunci când Guvernul Tăpriceanu a dublat practic numărul bugetarilor prin angajarea a zeci de mii de funcţionari, în special prin administraţia centrală a statului, Marica n-a luat atitudine şi să atragă atenţia premierului Tăriceanu că grevează bugetul ţării şi va veni ziua când plata salariilor nu va mai fi posibilă. Nu, Marica s-a împăunat cu aceste angajări de tip balast pentru buget, considerându-le un succes al abilităţii sale de lider de sindicat.
Acum ţipă că disponibilizările şi reducerile salariale anunţate nu sunt cu putinţă de aplicat, pentru că va crea mari nenorociri şi drame sociale. Aşa este, dar autorul moral al tuturor acestor drame este chiar el. Nici măcar în al 12.lea ceas Marica nu vrea să recunoască anumite realităţi din sistemul bugetar, realităţi pe care continuă să le susţină şi care ne costă pe noi toţi.
Chiar ieri s-a pus problema că dacă Guvernul Boc ar tăia stimulentele financiare acordate unor bugetari, s-ar crea o economie de 1,8 miliarde lei, ceea ce ar anula nevoia reducerilor salariale din sistemul bugetar. Dar Marica a sărit ca fript. Cică aceste stimulente aduc bani mulţi la buget. Iar stimulentele sunt plătite din aceşti bani suplimentari atraşi la buget. Despre ce este vorba? Toţi inspectorii financiari, comisarii financiari, poliţiştii de frontieră şi alţi funcţionari bugetari cu atribuţiuni de control care atrag venituri la stat primesc o parte din aceste venituri ca stimulente.
De exemplu, dacă un inspector financiar încasează la buget de la un agent economic o datorie fiscală mai veche, el va primi o cotă parte din suma încasată. Aşa s-a ajuns ca anumiţi agenţi economici să cadă la înţelegere cu inspectorii fiscali şi să plătească anumite datorii la date calendaristice stabilite de comun acord. Aceste stimulente sunt o nouă formă de jumulite a veniturilor bugetare, iar sumele astfel încasate de anumiţi bugetari sunt enorme şi ajung chiar la miliarde de lei într-un an.
În fond, cei astfel stimulaţi nu fac decât să-şi ducă la îndeplinire sarcinile de serviciu şi pentru asta n-ar trebui să primească bani în plus, pentru că primesc salariu. Este de datoria lor să caute a încasa sume suplimentare la buget, intră în fişa postului o astfel de obligaţie. Medicul chirurg care a salvat viaţa unui om nu primeşte un stimulent financiar în plus la salariu. Profesorul care a obţinut cu elevii premii olimpice nu primesc nimic la leafă. Funcţionarii din spatele ghişeelor, care lucrează peste program în anumite perioade ale anului, nu primesc nici un stimulent financiar.
Dar liderul Vasile Marica i-a apărat ieri cu cerbicie pe cei care sunt astfel stimulaţi. Însă partea ascunsă a acestor stimulente este una pur politică. Stimulentele sunt surse de venit pentru partidele aflate la putere. Pentru că o parte din aceste stimulente se întorc în visteria partidelor şi a unor politicieni. Iată de ce Guvernul Boc nu vrea să taie aceste stimulente. Marica ştie de acest lucru, dar îl apără complice. De ce? Pentru că şi el are păcatele sale, păcate de care are cunoştinţă şi preşedintele Băsescu.
Iată de ce şi Marica este un lider sindical care latră fără să muşte, care bravează falsând. Dacă ar muşca, DNA-ul lui Băsescu i-ar pune imediat botniţă. De cumva Guvernul Boc va fi măturat de la putere de către români, aceasta nu se va întâmpla prin lupte sindicale. Pur şi simplu românii vor lua cu asalt Palatul Cotroceni şi Victoria şi-i vor mătura din funcţie pe aceşti ticăloşi politici.
Nu m-aş mira ca după o astfel de acţiune să iasă în faţă aceeaşi lideri de sindicat şi să-confişte victoria românilor aşa cum a făcut-o şi Iliescu în decembrie 1989 când a confiscat revoluţia tinerilor.
La altceva mă gândesc eu în aceste momente. Ce anume mai pune la cale preşedintele Băsescu ca să abată atenţia românilor de la supliciile la care i supune?

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Intenţia prefectului este bună, calea aleasă este proastă
Bancul zilei: …în toate direcţiile
Aşa cum era de aşteptat Merkel vrea să întârzie integrarea Basarabiei în UE
Dramă naţională, provocată de un artificiu contabil
Grecia: Zeci de mii de rezervări turistice anulate, autorităţile înfiinţează un comitet de criză
Mihai Gâdea preia conducerea Antena 3
Peste 8.300 de persoane încasează pensii speciale de serviciu
cuprinse, in medie, între 1.776 si 9.182 lei
Angajaţii aflaţi în concediu medical pot fi verificaţi la domiciliuîintre orele 8-11, 12-17, 18-20
Indemnizaţia pentru creşterea copilului se va reduce cu 25%
mamele vor primi 63,75% din media veniturilor din ultimul an
Bugetarii au primit, în 2009, stimulente de 1,1 miliarde de lei
Traian Băsescu: a trecut la ameninţări
Topul judeţelor cu cel mai mare număr de pensii de invaliditate
în Bihor, unul din trei pensionari are pensie de invaliditate
Teatrul pentru Copii şi Tineret “Vasilache”
Comunicat de presa - AJOFM
NOAPTEA MUZEELOR, EDIŢIA a VI-a
Termica vă informează
L-a înjurat de mamă, bătut şi umilit în faţa altarului şi a sătenilor
autorul, nimeni altul decât preotul paroh din Dobârceni
Confiscare de băuturi alcoolice la Vlădeni
Jandarmii au comemorat eroii
Investiţiile străine – şansa Botoşani-ului de a scăpa cu bine de criză
este de părere senatorul Daniel Humelnicu
Şefia Şcolii Populare de Artă a fost câştigată de o angajată a instituţiei
jocurile politice se vor face în turul II de concurs, adică pe 17 mai
Deputatul Florin Ţurcanu, mai sărac de când e parlamentar
Micii matematicieni la start
Guvernul Boc nu mai acordă lapte praf gratuit
Ministerul Educaţiei i-acuză pe profesori de dezbinare socială
Plantele etnobotanice continuă să facă victime
Funcţionarii din DSP nu se dau disponibiliţi
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă