Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Sport
Ştiri agenţii
Umor
Gastronomie
Comentarii
Remember
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
11754
De la 07 Ianuarie 2003
120807027
Editorial

Klaus, preşedintele ce va fi mereu contestat

  • Ioan Rotundu
  • 16 December 2014, 23:00
eri, Curtea Constituţională a României a decis că articolul din lege care-i declara incompatibili pe aleşii în funcţia de primar, preşedinte de Consiliu judeţean etc. este constituţional. În consecinţă, toţi primarii şi preşedinţii de Consiliu judeţean declaraţi incompatibili de către Agenţia Naţională de Integritate în baza respectivului articol îşi pierd postul deţinut şi vreme de 3 ni nu mai pot candida pentru vreo altă funcţie publică eligibilă.
Actualul preşedinte ales al României, Klaus Iohannis, ca primar al Sibiului, s-a aflat într-o stare de incompatibilitate constatată de ANI. Klaus a contestat Raportul ANI la Curtea de Apel Alba Iulia şi a câştigat procesul, dar ANI a declarat recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Acest proces de află pe rolul instanţelor de judecată de o perioadă mai mare de timp şi judecarea lui la ÎCCJ s-a tot tergiversat.
Nici când Klaus şi-a anunţat candidatura pentru Preşedinţia României judecătorii de la ÎCCJ şi au considerat oportun să judece dosarul acestuia pentru a da o soluţie definitivă, favorabilă sau nu primarului de Sibiu.
Evitarea judecării dosarului s-a suprapus cu un alt dosr aflat pe rolul Curţii Constituţionale prin care un primar aflat în stare de incompatibilitate a contestat buclucaşul articol de care a uzat ANI, considerându-l neconstituţional. Firesc ar fi fost ca şi la Curtea Constituţională să fi fost judecată cererea de neconstituţionalitate ca să nu fie vreo îndoială asupra candidaturii lui Klaus, aflat şi el în aceeaşi situaţie cu primarul contestatar.
Înainte de alegerile prezidenţiale au fost voci care au clamat că ar fi fost bine ca dosarul lui Klaus aflat pe rolul ÎCCJ să fi fost soluţionat până la turul I al alegerilor. Vocile respective, nici n-are rost să mai amintim cui au aparţinut, au fost considerate de către Consiliul Superior al Magistraturii ca imixtiuni în independenţa Justiţiei. Poate că au fost imixtiuni, dar pe fond acele voci aveau dreptate.
La funcţia supremă în stat se afla un candidat care avea probleme juridice de incompatibilitate nesoluţionate definitiv, ceea ce lăsa loc la speculaţii asupra corectei sale candidaturi şi mai ales asupra onestităţii sale de a fi un preşedinte curat în raport cu legile statului.
Duminică, preşedintele ales Klaus va depune jurământul şi va deveni preşedintele legal al României. Într-o astfel de situaţie, avându-se în vedere imunitatea de care se bucură prin Constituţia României, dosarul său aflat pe rolul ÎCCJ se va suspenda şi vreme de 5 ani de acum înainte nu va mai putea fi judecat.
Decizia de ieri a curţii Constituţionale prin a declara constituţional articolul ce a adus aleşilor locali incompatibilitatea în funcţie deţinute ar fi determinat judecătorii ÎCCJ să desfiinţeze soluţia Curţii de Apel Alba Iulia prin care Klaus a avut câştig de cauză, să admită recursul ANI şi să-l declare pe Klaus incompatibil şi cu interdicţia de a nu mai putea candida timp de 3 ani.
În condiţiile în care Klşaus va deveni duminică preşedintele legal al României, aşa cum am afirmat, dosarul său nu va mai fi judecat. Dar adversarii săi politici îi vor putea contesta legalitatea funcţiei de preşedinte ori de câte ori vor avea prilejul şi, culmea, vor avea şi dreptate.
Nu ştiu cine a tras sforile ca dosarul lui Klaus să nu fie soluţionat până la alegerile prezidenţiale, cine a tras sforile ca dosarul aflat pe rolul Curţii Constituţionale să nu fie soluţionat până la alegeri dar nu i-a făcut acestuia, şi în mod special românilor, nici un serviciu.
Efluviul ce s-a creat în rândul tinerilor de a merge la vot şi a-l vota pe Klaus preşedinte, efluviul care io-a mobilizat pe românii din diaspora în acelaşi scop este acum umbrit de nişte jocuri politice care au adus în fruntea României un preşedinte a cărui credibilitate şi corectitudine vor fi mereu puse sub semnul întrebării şi umbrite de contextul în care a candidat şi a fost ales. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Anunţ urgent SC MICROBUZUL
Anunţ URBAN SERV
Bancul zilei: Păţania lui Vasile
Caltaboşi după o reţetă specială
Dispozitiile referitoare la incompatibilitatea alesilor locali, in baza carora sunt judecati Klaus Iohannis si mai multi primari, constitutionale
Daca ar fi castigat alegerile prezidentiale, Victor Ponta ar mai fi facut anuntul ca renunta la titlul de doctor?
Barilul de petrol se ieftineste in continuare si deschide sub 55 de dolari la New York
Ovidiu Tender, condamnat la 11 ani si 4 luni de inchisoare in dosarul RAFO-Carom
Marian Iancu - la 13 ani si 8 luni; decizia nu e definitiva
UDMR a cerut scaderea bugetelor SRI si ANI cu 71,5 milioane de lei in total
Cum va fi vremea miercuri si joi
Nu se poate renunta la titlul de doctor. Anuntul lui Ponta nu are niciun efect
Simona Halep, desemnata cea mai buna tanara jucatoare de tenis din
Rubla s-a devalorizat cu peste 20% fata de euro
Numarul doi al bancii centrale a Rusiei: Situatia e critica. Nu ne-am fi putut inchipui nici in cele mai negre cosmaruri
Mitul Arafat incepe sa se crape
De ce ar trebui sa plece din functie, alaturi de ministrul Gabriel Oprea
Peste 3200 de S.R.L.-D.-uri îşi pierd calitatea de microîntreprindere debutantă
Curtea Constitutionala: Legea de aprobare a Ordonantei "traseistilor" este neconstitutionala
Botoşani: Dezastrul preconizat la Staţiunea Popăuţi s-a produs
staţiunea a fost dată pe mâna unui intrus
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă