Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Comentarii
Mediu
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
14096
De la 07 Ianuarie 2003
76869176
Editorial

Lauda de sine nu miroase a bine

  • Ioan Rotundu
  • 10 February 2008, 23:00
Sâmbătă, în prezenţa celui mai logoreic ministru din 1990 încoace, mă refer la Varujan Vosganian, liberalii botoşăneni s-au lăudat acestuia că vor obţine în urma alegerilor locale cel puţin 30% din opţiunile electoratului. Este o cifră himerică, pentru că la Botoşani liberalii nu vor obţine niciodată un astfel de scor electoral. Cred că şeful liberalilor botoşăneni, deputatul Liviu Câmpanu, ar trebui să-şi aducă aminte de ce s-a întâmplat în alegerile locale din primăvara anului 2000, iar dacă a uitat, îmi permit să-i aduc aminte.
Alegerile locale din 2000 veneau după patru ani de guvernare CDR, guvernare din care a făcut parte şi PNL-ul. Dinu Secrieru, la acea vreme senator şi preşedinte al PNL, se arăta foarte optimist. Eram consilierul său pe probleme politice şi căutam să-l trezesc la realitate. N-am reuşit, iar dezastrul n-a întârziat să apară.
La una din şedinţele de Birou Judeţean Permanent al PNL, au participat ca membri sau invitaţi Dumitru Monacu, Vladimir Rizac, Dumitru Guşu, Ioan Ciotâr, Rodica Bontaş, Gheorghe Ciubotaru, Marius Rogojinschi, Mircea Dănuţă, Gelu Ţigănucă, Horia Negrescu, Mihai Ţâbuleac, iar undeva într-un colţ, timid şi nebăgat în seamă, Liviu Câmpanu.
În acea şedinţă Dinu Secrieru a decis că PNL-ul va ocupa, în urma alegerilor, 12 posturi de consilieri judeţeni. S-a stabilit şi contribuţia financiară pentru cei aflaţi pe primele 12 locuri, adică pentru viitori consilieri judeţeni, la suma de 15 milioane lei, la acea vreme o sumă semnificativă. Nu vreau să-mi aduc aminte cum au fost rost de bani doi dintre cei aflaţi pe liste. Şi mă refer aici la Dumitru Monacu şi Dumitru Guşu.
L-am atenţionat atunci pe Dinu Secrieru că ce-a hotărât el nu este şi în asentimentul electoratului, adică cele 12 locuri de consilier judeţean sunt un vis irealizabil. Am fost persiflat. După alegeri au ieşit trei consilieri judeţeni, iar al patrulea, prof. Mircea Dănuţă, la resturi. Electoratul s-a răzbunat pe proasta guvernare a CDR-ului, dezgustat de scandalurile care i-au marcat cei patru ani de mandat, dezamăgit de neputinţa Convenţiei de a reforma economia şi clasa politică.
Cred că Liviu Câmpanu ar trebui să ia în calcul şi în mod serios consecinţele ce Guvernul Tăriceanu şi PNL-ul le va suporta în urma acestei guvernări extrem de dezastruoasă. Este o prostie să crezi că electoratul te va credita cu 30% din voturi, când tu l-ai dezamăgit vreme de patru ani şi n-ai realizat nimic semnificativ, care să-i îmbunătăţească viaţa.
Liviu Câmpanu mai trebuie să aibă în vedere că electoratul botoşănean încă este majoritar social-democrat. Iar Guvernul Tăriceanu i-a întors pe mulţi dintre cei care au votat cu Alianţa DA în 2004, cu faţa la social-democraţie.
Faptul că la alegerile Europarlamentare PNL Botoşani s-a situat pe locul doi (23.539 voturi), după PSD (33.297 voturi), nu-i înseamnă că situaţia e va repeta şi la alegerile locale. Sunt componente politice total diferite. La Europarlamentare PNL a dus o campanie agresivă, iar la secţiile de votare a avut oamenii săi de bază. Celelalte partide n-au fost interesate, n-au avut miză în acele alegeri. În schimb, la alegerile locale vor avea delegaţi la secţiile de votare aproape toate partidele care-şi vor desemna candidaţi, vigilenţa asupra modului de votare va fi alta, iar furturile vor fi mult diminuate. Primarii liberali nu vor mai dirija modul de votare în secţie, pentru că vor fi atent monitorizaţi de către contracandidaţii lor.
În opinia mea, cred că liberalii ar trebui să fie mult mai ponderaţi şi îngrijoraţi faţă de alegerile care bat la uşă. Îmi permit să le recomand ca în deplasările lor prin judeţ să nu culeagă informaţii numai de la membrii organizaţiilor lor, să mai stea de vorbă şi cu oamenii simpli, cu ţăranii dezamăgiţi, cu intelectualii satului nemulţumiţi şi cu pensionarii care percep majorarea pensiei drept un efort al PSD şi nu al PNL. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Protecţie pentru afacerile firmei Victor Construct
Tatarcan joacă la cacealma, cu puterea legii (IV)
O bancă şi un notar şi-au unit forţele pentru a lăsa fără casă o femeie oarbă
Aluzie cavalerească
Horoscop
Noua prezentatoare a emisiunii „De Suflet”
Program TELE’M Botoşani, luni, 11 februarie
Comentariul comentariilor (XLVII)
(Ioan Rotundu)
Muzeul Judeţean speră să reia şantierul de la Vorniceni
O nouă dimensionare a numărului de paturi în spitale
ASP-ul cu banii, consiliile locale responsabile cu munca
Viitor luminos pentru Muzeul de Etnografie
Laurianul va primi o importantă sumă de bani pentru finalizarea lucrărilor
Liberalii îşi propun ca la alegerile locale să obţină un scor autoritar
Botoşănenii codaşi la realizarea de campusuri şcolare
I-a recomandat lui Flutur să caute în cotloanele conştiinţei sale
Poliţia Comunitară continuă să mai stea la „incubat”
Gornea se laudă că are profit, dar îl contrazic utilităţile
Zice că lucrează de calitate şi acordă garanţii
Mai mult răsfăţ pentru deţinuţi
Îngrăşarea naturală a pământului a devenit contravenţie
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă