Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Sindicate
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Gastronomie
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
4268
De la 07 Ianuarie 2003
122889917
Editorial

Lazea ştie ceva!

  • Ioan Rotundu
  • 3 June 2009, 23:00
Preşedintele Băsescu, premierul Emil Boc au aruncat şi ieri praf în ochii românilor privind Programul „Prima casă”. Conceput iniţial drept un program destinat tinerilor fără casă, dar şi cu scop de relansare a creditelor bancare şi totodată a pieţei imobiliare, din nevoi electorale, aria programului a fost extinsă, ajungându-se la posibilitatea ca orice familie care nu dispune de o casă să poată primi credite bancare în limita a 60 mii de euro garantate de stat. Mai mult, s-a extins şi gama posibilităţilor de cumpărare. Cu aceste credite se vor putea cumpăra locuinţe gata construite, apartamente mai vechi sau se vor putea construi de la zero. Iată că, tot din nevoi de partid, prin program au fost satisfăcute nevoile firmelor care au apartamente gata construite şi nevândute dar şi nevoile firmelor care vor să construiască. Avem, aşadar, certitudinea neîndoielnică a scopului politic promovat de către preşedintele Băsescu prin partidul său PDL.
Este clar pentru orice minte limpede că întreg programul este conceput numai în scop electoral şi numai pentru imaginea preşedintelui Băsescu şi a PDL, social-democraţii fiind excluşi de a se înfrupta electoral pe seama acestuia
Ieri, preşedintele Băsescu a avut o nouă rundă de discuţii cu bancherii, pentru a se ajunge la un compromis în ce privesc dobânzile care se vor practica asupra creditelor acordate. Se pare că discuţia, a cărei conţinut n-a fost dezvăluit public, a fost generată de faptul că băncile n-au oferit dobânzi prea atractive. Ele au mers la dobânzi pentru credite în euro de până la 14% iar în lei până la 23%, ceea ce nu va fi deloc avantajos pentru viitorii împrumutaţi.
Dacă acest program va fi pus în practică, de el nu vor beneficia românii de rând. Asta să fie clar pentru toţi acei creduli care se hrănesc cu iluzia că-şi vor cumpăra case cu garanţii de la stat. Dacă Guvernul Boc va reuşi să-l implementeze la nivelul garanţiilor de un miliard de euro, de program vor beneficia clienţii de bază ai PDL şi acel segment de escroci care roieşte în jurul partidului cel mai puternic. Iar numărul acestora nici nu pare a fi extrem de mare, fiind apreciat chiar de premierul Boc cam la 15 mii de beneficiari..
Bineînţeles că mulţi beneficiari ai programului nu vor achita ratele, ştiind sigur că nimeni nu-i va da afară din casă. Banca se va îndestula din banii statului, iar guvernele care vor urma guvernului Boc nu-i va evacua din raţiuni sociale şi totodată electorale, voturile lor mutându-se de la PDL la partidul care va câştiga alegerile viitoare. În final, totul va fi decontat de către fraierii de contribuabili, aşa cum s-a mai întâmplat şi cu băncile falimentate de către „băieţii deştepţi”.
Însă, până a ajunge să devină viabil, programul are nişte hibe despre care nu vrea să vorbească nici preşedintele Băsescu, nici premierul Boc şi, ce este surprinzător, nici economistul şef al băncii naţionale Valentin Lazea. Tot ieri, lazrea s-a limitat la a afirma că programul scârţâie în ce priveşte o serie de aspecte de natură tehnică. Puţini au înţeles ce se ascunde în spatele acestor vorbe.
În primul rând, Lazea s-a ferit să vorbească despre nivelul dobânzii, care, dacă va fi acceptat cel propus de bănci, este cu mult peste nivelul european. Apoi, nici preşedintele Băsescu, nici premierul Boc şi nici băncile n-au afirmat cu claritate dacă dobânda va fi fixă sau variabilă.
Este o practică la români ca să oferi la licitaţie un preţ mult subdimensionat ca, după ce ai câştigat licitaţia, să începi să măreşti preţul folosind fel de fel de pretexte. Orice bancă poate oferi o dobândă mică, mai ales dacă este constrânsă s-o facă, iar după ce va câştiga gestionarea programului, să crească dobânda după cum îi vor dicta interesele. Este un aspecte despre care Lazea s-a ferit ieri să sufle vreo vorbă, dar a lăsat să se înţeleagă că poate fi „o problemă tehnică”. Mai sunt şi alte probleme neclarificate, cum ar fi perioada de rambursare a creditului şi dacă locuinţa poate fi sau nu înstrăinată în interiorul termenului de rambursare a creditului.
Este limpede că avem în faţă o strategie electorală pusă la punct pe seama banului public menită să servească interese pur politice. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Utilajele aduse la Primăria Flămânzi sunt supuse probelor
Comentariul comentariilor LXXXIX
(Ioan Rotundu)
Festival de teatru ratat din cauza orgoliului liberal al organizatorilor
Întâlnire cu celebrele siameze ale anilor ’80, Lina şi Gherghina
Horoscop
Perle la examene
Supă de ciuperci
Repară orice, sunt profesionişti şi accesibili
COMUNICAT DE PRESĂ - Important
Vicele Ghiorghiţă a dat liber la vânătoarea de câini maidanezi
până la finele acestui an, străzile municipiului vor fi curăţate de circa 3.000 de maidanezi
Un elveţian în vizită la poliţiştii comunitari
Peste o mie de tineri botoşăneni aşteaptă locuinţă de la stat
Peste 50% din primării au depus cerere de închidere a depozitelor de gunoi
Spray-uri pe plită!
Trotuarul şi gaura!
Agenţii de poliţie rutieră cu ochii pe automobilişti
PROGRAM TELE'M BOTOŞANI JOI 4 Iunie
Ultima tentativă a regimului Voronin de a alege preşedintele Moldovei a eşuat
Comercianţii de medicamente învinşi de către ministrul Sănătăţii
Legea salarizării unice se conturează tot mai greu
Inspectorul şef al IŞJ a înjumătăţit numărul elevilor cu acces la Programul Euro 200
În comuna lui Eminescu elevii stau prost cu limba română
Macovei vrea camere video în sălile de clasă
inspectorul şef crede că numai aşa nu se va mai copia
Comunicat de Presă - Ipoteşti
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog