Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Anunţuri
Editorial
Horoscop
Umor
Gastronomie
Religie
Pamflet
Anchete
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
6682
De la 07 Ianuarie 2003
122578621
Editorial

Legaţi la ochii minţii

  • Ioan Rotundu
  • 21 August 2015, 23:00
Un sondaj RES dat publicităţii a pus în evidenţă faptul că poporul român este unul adânc religios, captiv al Bisericii Ortodoxe într-o proporţie covârşitoare. Dacă este să comparăm procentul de 96% al celor care cred în Dumnezeu cu rezultate ale unor sondaje similare efectuate la alte popoare europene, vom constata că la români credinţa este scopul vieţii lor şi că nimic nu fac, nu întreprind, decât având credinţa că tot ce realizează se datorează exclusiv ajutorului dat de Dumnezeu.
La această concluzie am ajuns luând de bune, adică reale, rezultatele sondajului. Numai că eu am credinţa că acest sondaj nu exprimă o realitate ci doar o dorinţă a Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Române de a pune în primul plan al vieţii românilor credinţa ortodoxă. Sondajului îi lipsesc o serie de elemente, ceea ce mă face să cred că este de fapt unul manipulatori, izvorât din nevoia Patriarhiei de a mai atenua din valul de proteste care au apărut la adresa preoţilor ce au transformat serviciile religioase în surse de îmbogăţire a lor şi a Bisericii.
Apoi, prea au apărut întrebări legate de pelerinajul religios fiind introduse în sondaj nume de mănăstiri precum Prislop, Nicula, mănăstirile din Moldova, ceea ce conduce la concluzia că s-a urmărit aspectul comercial, financiar al pelerinajului şi mai puţin, sau poate deloc, nevoia de credinţă.
Cred că acest sondaj, deşi nu se precizează, a fost comandat de Patriarhia Română în vederea definitivării noii strategii de dezvoltare în plan financiar a Bisericii, strategie care aparţine patriarhului Daniel şi despre care preoţii vorbesc de ceva timp dar cu multă fereală.
Dar să analizăm cu puterea minţii nealterată de dogmele Bisericii Ortodoxe, cum de sunt aşa de credincioşi românii, mai ales că toată credinţa lor este contrazisă statistic de numărul alarmant al infracţiunilor cu violenţă în familie şi societate, creşterea abandonului de copii nou născuţi sau maltratarea acestora în familiile nevoiaşe. Iar cel mai ciudat apare cerinţa românilor, 63%, ca politicienii care le cer votul să aibă credinţă în Dumnezeu.
Legat de impactul moralei creştine în viaţa de zi cu zi a românilor, dacă este să-l analizăm prin prisma statisticilor referitoare la infracţiuni, românii pot fi acuzaţi de oportunism religios. Se declară credincioşi dar prin fapte demonstrează exact contrariul. Cer ca politicienii să fie credincioşi dar nu le cer să nu mai fure când ajung să gestioneze banul public. Le cer credinţă dar nu şi moralitate, cinste şi devotament social. Toţi politicienii se declară credincioşi, merg la biserică să fie văzuţi de alegători, dar când pun mâna pe funcţii bănoase uită total de credinţă şi fură la greu din munca celorlalţi.
Dar să luăm de bune rezultatele sondajului. Atunci ne confruntăm cu o situaţie alarmantă. Ignoranţa şi lipsa de educaţie afectează grav viaţa socială sub mai multe aspecte. În primul rând că în capul românilor este o întreagă confuzie ce înseamnă credinţa în Dumnezeu şi ce înseamnă religia ortodoxă care s-a format pe seama credinţei în Dumnezeu.
Sondajul n-a inclus nicio întrebare despre cum percep românii modul în care se manifestă preoţii, cum asigură serviciile religioase şi cât de mare este autoritatea lor morală asupra comunităţii păstorite. Sondajul face referire doar la faptul că fiecare credincios dă la biserică între 50 şi 200 lei anual, dovadă că s-a urmărit partea comercial-financiară şi nu actul credinţei în sine.
Stau frecvent de vorbă cu cei care se pretind credincioşi dar de fapt sunt victime ale religiei ortodoxe, mai corect a preoţilor care le manipulează conştiinţele în mod abil profitând tocmai de nivelul lor scăzut de educaţie. N-am găsit printre ei unul capabil să-mi explice de ce îl trădează pe Dumnezeu în credinţă şi se roagă şa moaşte, morminte de preoţi consideraţi sfinţi, icoane făcătoare de minuni când Dumnezeu este Creatorul, inclusiv a celor la care se roagă cu speranţa că va da năvală peste ei fericirea şi prosperitatea.
Niciunul n-a fost în măsură să-mi explice ce caută Vechiul Testament alăturat Noului Testament, formând Biblia creştină, când de fapt avem de-a face cu două religii. Prima fondată de Moise cu 800 de ani înaintea celei fondată de Iisus din Nazaret. Cât despre conţinutul Bibliei, toţi se opresc la Crez şi ceva pilde, principalele învăţături biblice fiindu-le necunoscute.
Iată de ce afirm că majoritatea covârşitoare a românilor nu sunt credincioşi cu adevărat ci doar victime ale religiei ortodoxe propovăduită de preoţi. Trebuie să avem în vedere că impresionantul mecanism de procesiuni religioase începând cu naşterea şi terminând cu moartea s-a pus la punct în mod special de la Marea Schismă încoace, adică din 1054 .
Cum să-i explici unui credincios de rând că Biserica Ortodoxă, puternic influenţată de cea greacă, a organizat viaţa din Ceruri după modelul zeilor din Olimp. Că Iisus din Nazaret a devenit fiul lui Dumnezeu în urma Conciliului de la Niceea din anul 325 când împăratul Constantin cel Mare i-a ameninţat pe episcopii prezenţi că dacă nu-l declară pe Iisus de origine divină vor muri cu toţii decapitaţi. Trebuia desfiinţată dogma episcopului Arius din Alexandria care susţinea că Iisus din Nazaret este pământean ca toţi ceilalţi oameni de rând.
Ce au construit preoţii vreme de o mie de ani şi au înrădăcinat în conştiinţa credinciosului lipsit de educaţie nu poate fi contracarat peste noapte. Avem ca exemple lumea civilizată, unde religia a devenit tot mai ignorată în favoarea credinţei directe a omului în Dumnezeu. Le-au trebuit peste o sută de ani de proteste asupra puterii religioase ca să-şi elibereze puterea raţiunii de tiparele impuse de dogmele religioase.
În opinia mea, poporul român trece printr-o criză de ordin moral. Biserica ortodoxă are un ascendent asupra conştiinţei sale şi-l manipulează după cum îi este interesul. Dar cei ieşiţi în afară vin cu alte obiceiuri de credinţă, percep altfel rolul preotului într-o comunitate şi vrând-nevrând se vor produce anumite schimbări şi în comportamentul religios alcelor de acasă încă prizonieri al propriei lor ignoranţe. Părerea mea!
17.08.2015

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Amanta şi nevasta în oglindă
Reţeta săptămânii: Grătar mixt
Horoscop săptămânal 17-23 august 2015
România credincioasă
Meteorologii anunta ploi in toata tara pana marti seara
Botoşani: Hore, sârbe şi băute ale social-democraţilor prin întreg judeţul
Ioan Rotundu
Botoşani: Administrator judiciar care a părăduit contul unei societăţi cercetat penal
Creierul operaţiunii pare a fi doctorul Gabriel Oprişanu
Legaţi-l pe nebun!
Ioan Rotundu
Tupeu de miliţian
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog