Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Economic
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Comentarii
Proverbe şi...
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
3522
De la 07 Ianuarie 2003
122575461
Editorial

Legea lustraţiei – un moft politic inutil

  • Ioan Rotundu
  • 10 June 2007, 23:00
Întors la Cotroceni, Traian Băsescu a devenit o sursă inepuizabilă de scandal. A invitat partidele la Cotroceni, cică la consultări asupra viitorului politic al României. Băsescu a mimat interesul pentru ţărişoara lui, România, liderii politici au mimat că-i înţeleg grija şi că se solidarizează, dar în realitate toţi ştiau că vrerea cea mare a şefului de stat este îndepărtarea lui Tăriceanu din fruntea guvernului. Voinţă ce nu i s-a împlinit. Dar, pentru că este un preşedinte jucător, s-a prezentat în faţa parlamentarilor pentru a le arăta că Pasărea fenix s-a întrupat în el, şi că viaţa lor va fi destul de grea dacă nu acceptă alegerile anticipate. Nu i-au ieşit pasienţele. Aşa că, a invitat partidele la o nouă rundă de consultări. Partidele au venit, l-au văzut şi-au plecat fără a lua în considerare dorinţa ardentă a preşedintelui.
Pentru că zi şi noapte nu vede nimic altceva în faţa ochilor decât chipul zâmbăreţ al premierului Tăriceanu, preşedintele Băsescu nu mai are somn. Aţipeşte doar când şi când. Recent a aţipit la o întrunire cu caracter internaţional, pe scaunul din prezidiu. L-a văzut ţărişoara, lumea întreagă, dar şi parlamentarii români. Bucurie mare printre ei. Să mai aibă Băsescu tupeul de-a le reproşa că dorm în Parlament!
Îi compătimesc pe bieţii parlamentari. Preşedintele nu le va mai reproşa că dorm, dar îi va coşcovi cu alte găselniţe mult mai periculoase pentru ei. Până una, alta legea lustraţiei este ultima armă încărcată, pe care preşedintele o ţine în poziţie de tragere. Mort-copt, preşedintele vrea ca parlamentul să adopte această lege. Până mai ieri, Băsescu era un înverşunat opozant al lustraţiei. Brusc a constatat că treburile în România nu merg bine pentru că parlamentul este plin de foşti activişti de frunte ai PCR, Guvernul Tăriceanu nu-i dă ascultare pentru că se sprijină pe foşti mahări comunişti, românii nu pot respecta ordinul preşedinţial „Să trăiţi bine!” pentru că sunt împiedicaţi de comuniştii retraşi în ilegalitate şi care-l sabotează în tot ce face.
În opinia mea, legea lustraţiei este cea mai mare idioţenie politică ce mai poate fi vânturată într-un moment în care România are nevoie de linişte, de un guvern capabil să absoarbă fondurile europene, de un parlament care să adopte legile vitale integrării depline în Uniunea Europeană.
Această lege ar fi fost propice de adoptat în 1990, când încă demnitarii comunişti deţineau decizia politică şi economică a ţării, când securiştii cei mai feroce se deghizaseră în agenţi SRI, când conducători de instituţii comuniste se transformaseră peste noapte în cei mai înfocaţi democraţi.
Acum, când foştii demnitari comunişti s-au rostuit tot din averea publică, când şi-au chivernisit odraslele, care învaţă în străinătate pentru că învăţământul românesc nu-i de nasul lor, când securiştii şi-au luat partea, devenind proprietari pe unităţile economice de import-export şi peste societăţile cheie ale economiei, când foşti comunişti ca Dinu Patriciu, Dan Voiculescu, Viorel Cataramă, Octav Cozmâncă, Viorel Hrebenciuc, Adrian Păunescu, Vadim Tudor, Nicolae Văcăroiu, Ion Iliescu etc. au acumulat averi ce le permit să trăiască cu toată familia mulţi ani de acum înainte, la ce va mai folosi o lege a lustraţiei? Cei care vor fi vizaţi prin această lege sunt deja deasupra ei.
Dorinţa preşedintelui Băsescu de a se adopta legea lustraţiei este o dorinţă morbidă, un moft politic inutil. Prin această lege nu se va realiza altceva decât o nouă dezbinare între români. Tot cei mici vor avea de suferit. Badea Gheorghe de la ţară, aflat la o cinzeacă în barul privatizatului Costică, se va încăiera cu Ion, fost secretar PCR, dacă nu cumva şi acesta este deja bogatul satului, după două, trei mandate consecutive de primar. Se vor înjura politicienii de duzină, contrazicându-se dacă au sau nu mai au voie să candideze, pentru că o astfel de lege va lăsa loc la multe interpretări, ca să nu le numesc portiţe. Va fi o luptă între bracurile politice, că mahării, rechinii nu mai pot fi atinşi.
Poate că de teamă ca preşedintele să nu-i discrediteze definitiv în ochii electoratului, parlamentarii vor adopta legea. Dar va fi o lege a instigării la ură, la răzbunare adică exact pâinea şi circul de care nu ducem lipsă de vreo doi ani încoace. În ce ne priveşte, stă în firea noastră să turnăm gaz pe foc şi apoi să privim mulţumiţi la vâlvătăi. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


În locul declaraţiilor din birou, ar fi binevenite faptele în teren
Lucrări blocate din cauza altor lucrări
Programul „Cornul şi laptele” între a fi uns cu miere, sau a nu mai fi deloc
Tradiţiile etniilor din judeţ promovate printr-un program naţional
Vasilescu vrea să se pună bine cu Liceul Sportiv
Semiramida îşi trimite etnia la liceu şi facultate
Clocotici va fi stăpânul ştrandului, ajutat din plin de Egner
Comentariu la comentarii (CXVIII)
(Ioan Rotundu)
Horoscop
Operaţie
Cugetări şi maxime din literatura spaniolă
Fasole verde cu pui
Ofertă de salariu incredibilă
Anunţ de execuţie la comandă
Dracul şi-a băgat coada în mail-ul preotului Diaconu
(Cârcotaşul)
Ţiprigan l-a învins, fără drept de apel, pe Constantinescu
A doua şansă de a deveni licean
Engleza este o piedică în angajare, nu şi pentru cei buni în profesie
Respectarea normelor de mediu blochează dezvoltarea afacerilor
Actorii-deţinuţi coboară de pe o scenă pentru a urca pe alta
S-a stabilit şoferul accidentului mortal de la Vorona
Moldovean beat la volan, hălăduind pe drumurile judeţului
Buhăianu rosteşte vorbe grele înspre PSD Botoşani
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog