Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Cultură
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Pamflet
Remember
Caricaturi
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
18917
De la 07 Ianuarie 2003
93512967
Editorial

Liber la înjurături

  • Ioan Rotundu
  • 21 December 2008, 23:00
Guvernul Boc va obţine astăzi investirea în funcţie de către Parlamentul României, după care, in corpore, va pleca la Cotroceni, pentru a jura credinţă veşnică preşedintelui Băsescu. Iar acesta le va răsplăti actul de fidelitate cu un pahar cu şampanie, după care le va da semnalul de liber la guvernare. Îmi aduc aminte de un pasaj din cartea Ciocoii vechi şi noi a scriitorului Nicolae Filimon, când domnitorul Caragea îi înmânează lui Dinu Păturică huzmetul de ban al Olteniei, cu recomandarea să aibă grijă de sărmani şi să nu-i jumulească prea aspru, deşi în gândul său domnitorul era convins de lăcomia ciocoiului şi i se făcuse milă de bieţii opincari ştiind cam ce-i aşteaptă.
Şi preşedintele Băsescu îi va da Boc şi întregii sale şlehte de ciocoi postdecembrişti huzmetul de guvernare. Morţi de foamea îndurată în cei patru ani de opoziţie, vor avea liber la părăduială prin ţară. Deşi între aceste două episoade istorice au trecut peste două sute de ani, similitudinea de concepţie şi acţiune a rămas aceeaşi.
Tot astăzi, odată cu investirea în funcţie a Guvernului Boc, se va legifera şi programul de guvernare. Program din care au dispărut promisiunile din campania electorală. Nu se va mai reduce TVA-ul la produsele alimentare de bază, nu se va mai majora cu 1 ianuarie 2009 pensiile celor care au muncit în grupa I şi a II-a de muncă, taxa de poluare nu va mai fi anulată, ci doar pişcată un pic la cuantum, salariile profesorilor nu vor mai fi majorate cu 50%, ci deloc.
Când în luna octombrie şi noiembrie, în plină campanie electorală, scriam că profesorii îşi fa iluzii cu majorarea salariilor, pentru că nu sunt bani, eram înjurat. Boc şi Geoană ţipau că majorarea salariilor la profesori trebuie făcută, pentru că legea este lege, iar bani sunt. Acum, că sunt la guvernare, legea nu mai este lege şi nici bani nu mai sunt. În schimb, i-au fraierit pe profesori şi le-au obţinut votul. Deşi au pretenţia că sunt intelectualii ţării, că sunt formatori de caractere, n-au fost alegeri parlamentare din 1990 încoace ca profesorii să nu se lase păcăliţi de promisiuni populiste şi să voteze cu partidul care s-a dovedit mai abil în a-i ameţi de cap cu laptele şi mierea ce le va curge prin cancelarii.
Ce-mi place în toată această nesimţită luptă pentru putere, este faptul că micuţul Boc l-a fraierit pe înaltul Geoană. Nu degeaba se mai spune prin popor că decât să fii înalt şi prost, mai bine mic şi tâmpit Boc l-a încălţat pe Geoană cu ministerele Muncii şi Educaţiei. Toate revoltele sociale care se anunţă a fi vor trebui să negocieze conflictul social cu ministerul Muncii. Nu vor primi satisfacţie asupra revendicărilor, va fi huiduit PSD-ul.
Ecaterina Andronescu a revenit în fruntea ministerului Educaţiei. Ea a fost cea care a iniţiat în Parlament legea majorării salariilor profesorilor cu 50%, ea striga peste tot că Guvernul Tăriceanu sfidează legile ţării şi nu le aplică. Acum, că PSD-ul este la guvernare, iar ea ministru, ar trebui să nu mai fie nici o piedică în majorarea salariilor. Dar sunt mai multe piedici, iar Androneascu a şi făcut un pas înapoi, în sensul că din majorarea de 50% trebuie scăzute procentele de majorare din octombrie a.c., aducând majorarea de la 50% la doar 37%. Şi aceşti 37% i-a pus sub rezerva găsirii banilor, uitând că în campanie susţinea că banii există şi sunt incluşi în cei 6% din PIB acordaţi Educaţiei .
Prin revenirea Andoneascăi în fruntea Educaţiei, reforma din învăţământul românesc nu numai că va stagna, dar va face un pas înapoi, confirmând vechea teză a lui V.I. Lenin „Un pas înainte, doi paşi înapoi”. Dar aceasta nu-i singura şi cea mai gravă anomalie a Guvernului Boc. Presa din întreaga ţară scrie de vreo săptămână de anomalii mult mai grave. Dar cui îi mai pasă? Vine Crăciunul, Anul Nou, iar românii scot din buzunar şi ultima para, pentru a avea pe masa de sărbători o bucăţică de carne sau câte ceva din produsele tradiţionale de porc.
În tot acest timp vom avea libertatea de a înjura Guvernul Boc cât ne va pofti inima. Căci tot nu vom avea altceva mai bun de făcut. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Românul şi burta plină
Personalităţile botoşănene ale anului 2008
Săniuţa lui Băsescu
Actorii s-au burzuluit împotriva directorului Bordeianu
40 de ani de activitate culturală continuă
Ignorat de electorat, Codreanu continuă să-şi dea cu părerea
Teatrul „Mihai Eminescu” va participa la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu
40 de familii sinistrate se vor muta de Crăciun în case noi
„Să-l ajutăm pe Moş Crăciun!”
Ajun de Crăciun în flăcări
Drepturi băneşti nesolicitate din necunoaşterea legii
Probleme financiare la Psihiatrie
Constată pe pielea lor ce înseamnă birocraţia
Studenţii sunt ademeniţi la muncă în străinătate
Sibianul selenar
Horoscop
V-ar plăcea să lucraţi în Sussex?
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă