Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8086 lei
1 USD = 4.3072 lei


Număr accesări
Astăzi:
16716
De la 07 Ianuarie 2003
74900978
Editorial

Liberalii au o mare problemă

  • Ioan Rotundu
  • 26 November 2008, 23:00
De ceva timp s-a observat că preşedintele Băsescu nu mai atacă cu atâta ferocitate Guvernul Tăriceanu şi nici PNL-ul în ansamblul său. Nici Emil Boc, ecoul vorbelor prezidenţiale, nu mai incriminează deciziile de ultimă oră ale guvernului liberal. M-am întrebat ce anume poate determina acest comportament politic al celor doi. M-am dumirit alaltăieri, când am avut o discuţie mai pe îndelete cu un liberal care cunoaşte bine în ce atmosferă se scaldă PNL-ul la nivel naţional.
În sânul PNL s-a format un curent pro-Băsescu, naşul acestui curent fiind chiar preşedintele. Intenţia sa, rămasă nedeclarată public, este ca după alegerile din 30 noiembrie, cu ce va obţine PDL-ul şi cu ce va rupe din PNL să creeze o majoritate pe care s-o aducă la guvernare sub umbrela PDL. Pentru că prin deciziile nepopulare luate în ultima perioadă de către premierul Tăriceanu, PNL a scăzut drastic în sondaje, Băsescu a simţit că-l paşte pericolul să nu poată întruni o majoritate. De unde şi schimbarea sa bruscă faţă de liberali, adică şi-a îndulcit tonul şi a tot trimis bezele Guvernului Tăriceanu, apreciind unele din deciziile luate în diminuarea efectelor crizei economice, totul în speranţa că va opri căderea în sondaje a PNL.
Credul şi mândru că preşedintele României îi apreciază măsurile întreprinse în ultima perioadă, inclusiv susţinerea în faţa liderilor de sindicat din învăţământ de a renunţa la majorările de salarii, Tăriceanu a căzut în capcana întinsă de Băsescu, făcându-i jocul politic.
Gruparea pro-Băsescu în interiorul PNL există de mai mult timp, din perioada de glorie a Alianţei DA. Unul dintre credincioşii şi admiratorii lui Băsescu este ministrul Cristian David de la Interne. Să ne amintim de modul în care a fost desfiinţat ministrul Traian Remeş. Filmuleţul realizat şi pus la dispoziţia televiziunii lui Vântu, Realitatea TV, aservită fără rezerve lui Băsescu, a fost realizat de către oamenii lui David, cunoscuţi ca spionii de la „doi şi-un sfert”.
Practic, David a primit ordin de la Băsescu să-l termine pe Remeş pentru că ministrul Agriculturii se opunea cu înverşunare privatizării fondului funciar, format din mii de hectare de teren valoros şi imobile răspândite pe întreg teritoriul ţării. De la demiterea lui Remeş aţi mai auzit ceva despre această privatizare? Nu, pentru că interesele de grup ale lui Băsescu sunt la adăpost şi se împlinesc într-o opacitate totală, transparenţa nefiind un termen drag preşedintelui.
Cum vă explicaţi că prefectul Cristian Roman a fost demis de la Botoşani pentru că trecuse făţiş de partea PDL, iar ministrul liberal David l-a luat sub aripa sa, făcându-l şef important în MIRA? David l-a luat sub oblăduirea sa pentru că Roman este susţinătorul lui Băsescu şi al său PDL. Ministrului David să-l alăturăm şi pe Crin Antonescu, un oponent făţiş a lui Tăriceanu. Dacă în urmă cu ceva timp Antonescu l-ataca pe Băsescu ori de câte ori avea prilejul, acum tace. Nici Băsescu nu pare apare la televizor pentru a declara că nu-şi aminteşte cum îl cheamă pe liberalul cu nume de floare.
Liberalul cu care am stat la taifas mi-a destăinuit că în PNL există o grupare majoritară care ar dori refacerea Alianţei DA. Această majoritate a acceptat să-l sacrifice pe Tăriceanu, potrivit dorinţei lui Băsescu, iar Băsescu le-a promis că Stolojan nu va mai fi ce este. Cert este, mi-a dat garanţii partenerul de dialog, că după alegerile din 30 noiembrie sunt şanse reale ca majoritatea liberală să facă chilimet politic la guvernare cu PDL.
N-a ştiut să-mi dea un răspuns cum vor proceda majoritarii din PNL dacă minoritarii rămaşi se vor însoţi cu social-democraţii şi vor trece de 50%, formând ei guvernarea. L-am mai întrebat cât ar fi de moral, în condiţiile votului uninominal, ca parlamentarii liberali aleşi să se dezică de doctrina politică a partidului şi să se pună în slujba unui partid fără doctrină, cum este PDL-ul. Mi-a replicat că în politică moralitatea contează mai puţin, în sensul că scopul scuză mijloacele. Sunt curios dacă peste patru ani, când se va afla din nou în situaţia de a cere votul electoratului, liberalul nostru va gândi la fel. Înclin să cred că nu.
În ce priveşte dorinţa preşedintelui Băsescu, s-ar putea ca ea să nu fie îndeplinită de rezultatele care vor ieşi din urnele de vot. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Comentariul comentariilor (CCLI)
(Ioan Rotundu)
Băsescu în fundul gol, atacat de şobolani în New York
şobolanii atacă Institutul Cultural Român din New York
Consternarea chelnerului
Horoscop
Udrea loveşte din nou... dar între picioare
Este tânără, doar 25 de ani, vrea să muncească şi nimic mai mult
Ţurcanu stârneşte un nou scandal
CFR Călători explică condiţiile gratuite de călătorie pentru tineri
Facilitarea transportului pentru tinerii care vor să voteze
Ajutor financiar pentru veteranii de război, văduvele de război…
Cărţile electronice de identitate vor fi introduse începând cu 1 ianuarie 2011
Conţac incriminează mita electorală, chiar şi la candidaţii PSD
Călcată pe trecere, fiindcă nu s-a asigurat
Cea mai bună prestaţie au avut-o cei care nu şi-au făcut campanie electorală
Primarul de la Hlipiceni vrea să organizeze Miss Gâsca
În comă la Iaşi, din cauza băuturii
Pe lângă problemele psihice, au apărut şi cele ale căldurii
Cu banii care se cer pentru reabilitare se poate construi sediu nou
Elevul bătut, n-a fost bătut, au decis cei de la IŞJ
Dacă nu-i grevă, liderii de sindicat se cred inutili
Când poliţiştii se ceartă, infractorii câştigă
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă