Ţurcanu a fost candidat unic la preşedinţia partidului şi a fost ales în unanimitate de voturi, devenind preşedinte ales statutar. Cei excluşi, au crezut că după ce va trece conferinţa judeţeană Ţurcanu va reveni asupra măsurii de excludere, mai ales că, în opinia lor, excluderile au fost operate cu încălcarea prevederilor statutare. S-au înşelat amarnic. Ţurcanu n-a revenit asupra deciziilor de excludere şi nici n-a dat vreun semn de conciliere.
Luând act că excluderea lor pare să fi rămas definitivă, liberalii maziliţi se adună grupuri, grupuri şi se sfătuiesc asupra viitorilor paşi. Spre exemplu, inginerul Dănuţ Constantitinică, fost consilier local de Gorbăneşti, exclus la cererea lui Ţurcanu, a contestat Hotărârea Consiliului Local Gorbăneşti la Tribunalul Botoşani Secţia contenciosului administrativ. Cazul lui Constantinică este unul special. El era, la data excluderii, şi membru în Biroul Judeţean Permanent al PNL, iar excluderea sa nu se putea face decât în şedinţa acestui organism.
Numai că nici o excludere operată nu s-a făcut prin decizie colectivă, luată în şedinţă statutară. Pur şi simplu, sub semnătura sa de preşedinte interimar la acea vreme, Ţurcanu a trimis adresă la primării ca să fie excluşii din rândul consilierilor locali persoanele pe care el le-a considerat că-i sunt potrivnice.
În locul excluşilor a pus oamenii care i-au jurat credinţă. De exemplu, tot la Gorbăneşti, au fost excluşi de pe lista de consilieri locali, pe lângă inginerul Dănuţ Constantinică, şi medicul de familie Elena Constantinică, Ioan Aduţă administrator de societate, Margareta Obadă şi Margareta Huţu asistente medicale, până s-a ajuns la numărul opt pe listă. Adică la poştăriţa Petronela Huţu, pe care Ţurcanu a pus-o, cu de la sine putere, preşedintele organizaţiei locale PNL şi consilier local.
Joi, la Văculeşti, va avea loc şedinţa Consiliului Local de excludere din rândul consilierilor a liberalului Viorel Damache. Cunoscut om de afaceri cu mai multe unităţi comerciale pe raza comunelor Brăeşti şi Văculeşti, vechi liberal, Damache a fost dat afară fără ca măcar să ştie de ce. De-a lungul timpului, Damache a cheltuit mulţi bani pentru partid. Pe timpul când preşedintele PNL la judeţ era Dinu Secrieru, la cererea acestuia, pe cheltuiala sa, Damache a ridicat o frumoasă troiţă în staţia de autobuz Văcueşti.
Revenit în structura de conducere a PNL, Dinu Secrieru n-a considerat să ia apărarea acelor liberali cu care a obţinut rezultate mai bune sau mai puţin bune, din 1996 încoace, excluşi de Ţurcanu Iar cei excluşi nu-şi explică de ce Secrieru este atât de supus în faţa lui Florin Ţurcanu.
Însă partea cea mai grea pentru cei excluşi şi care s-au adresat instanţei de Contencios administrativ a fost să găsească avocaţi. Când auzeau despre ce conflict este vorba, avocaţii au refuzat să se angajeze, motivând că nu vor să intre în conflict cu şefii de partide, care pot oricând ajunge la guvernare. Abia avocatul Constantin Dascălu a avut curajul să preia aceste dosare.
Şi primarii de la comune se tem să nu respecte adresele lui Ţurcanu de excludere din rândul consilierilor a liberalilor nominalizaţi. Primarii în caută au primit o adresă de la Prefectura Botoşani, sub semnătura prefectului Cristian Roman, să ducă la îndeplinire solicitările din adresele lui Ţurcanu. Ce caută prefectul, care este considerat neutru politic, în aceste răfuieli liberale, n-am reuşit să aflu, dar sunt pe cale de a descifra amestecul său.
Iată, aşadar, că în lupta pentru putere, cei nefolositori sunt eliminaţi iar şefii, indiferent de culoarea lor politică sau statutul de neutralitate, când simt că au nevoie unul de celălalt, strâng rândurile. Părerea mea!