Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Social
Horoscop
Ultima oră
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Comentarii
Proverbe şi...
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
6675
De la 07 Ianuarie 2003
76519474
Editorial

Liberalii sunt chemaţi să aleagă răul de mai rău

  • Ioan Rotundu
  • 23 March 2007, 23:00
Duminică, 25 martie a.c., liberalii se vor întruni în conferinţă judeţeană, pentru a-şi alege conducerea legitimă. Actul politic este determinat de ruptura cea-a avut loc, când o parte dintre liberali au trecut de partea lui Stolojan, ei constituindu-se acum în Partidul Liberal Democrat. În momentul de faţă nu interesează cei plecaţi. Important este cine sunt cei rămaşi în partid şi dacă mai pot fi ei reprezentativi pentru liberalismul botoşănean. De asemenea, dacă în rândul celor rămaşi sunt potenţiale persoane care să fie investite cu calitatea de lider politic şi care să dea prestigiu partidului, să se bucure de simpatia electoratului şi să adune voturi. Este greu de spus dacă printre bracurile liberale rămase sunt şi valori. Incertitudinea de care dă dovadă PNL-ul la nivel naţional, între a fi sau a nu fi un partid de guvernământ serios şi conştient de sarcina asumată în faţa naţiunii române, determină pe anumiţi membri botoşăneni de valoare să stea în expectativă şi să nu apară în prim planul politic. Printre aceştia pot fi remarcaţi Gelu Ţigănucă, de exemplu, sau profesorul pensionar Gheorghe Tudose, liberali prin formaţia lor politică.
În schimb, se înghesuie în faţă, băgându-se cu forţa în ochii electoratului, fel de fel de nulităţi politice, în speranţa că vor fi remarcaţi şi vor ajunge la „borcanul cu miere”. Nu vreau să jignesc pe nimeni dintre cei care, cu conştiinţa curată şi din convingere, au acceptat doctrina liberală, susţinând-o mai ales în momentele grele prin care a trecut şi mai trece liberalismul românesc. Dimpotrivă, le apreciez devotamentul politic şi-i felicit pentru consecvenţa de care au dat şi dau dovadă, rămânând membri fideli ai PNL. Însă ce mesaj pot să le transmit acum, când sunt chemaţi la urne şi vor trebui să-şi aleagă un preşedinte, care să le legitimeze prezenţa pe eşichierul politic botoşănean, ei fiind puşi în situaţia de a alege între două rele. Iar cele două pacoste ale PNL-ului, care vor să se cocoţe în fruntea partidului sunt deputatul Liviu Câmpanu şi, generic numit, primul pescar al ţării, preşedintele Companiei Naţională de Administrare a Fondului Piscicol (CNAFP), suliţeanul Corneliu Popescu. Cel puţin numele a acestor două persoane sunt vehiculate până acum, drept candidate la preşedinţia partidului.
Despre medicul Liviu Câmpanu, răsărit în politica liberală printr-o conjunctură ce i-a fost favorabilă în vara anului 2000, am mai spus-o, nu este prea generos în a ne oferi calităţi şi abilităţi de politician, care să-l recomande liderul PNL-ului. Tot printr-o conjunctură politică a ajuns şi deputat. Este o fire cu manifestări violente, mai ales de limbaj, fără harul comunicării, fără şarm la electorat şi necunoscut în cea mai mare parte a judeţului. Nu are discurs politic, nu impresionează prin cultura politică şi generală, nu este familiarizat cu problemele economice, politice, sociale şi culturale ale Botoşanilor.
Contracandidatul său, Corneliu Popescu, este mult mai prietenos, simplu în comportament, uneori însă cu vagi accente de aroganţă. Este cunoscut în judeţ, dar nu şi apreciat de toată lumea. Ca patron al abatorului de la Suliţa, până a-şi falimenta afacerea, pe mulţi i-a cam păcălit prin judeţ, luându-le porcii, oile şi viţeii cu plata la mari intervale de timp sau deloc. Nu are abilităţi politice, putere de sinteză şi nu simte pericolul ce-l prezintă adversarul. Este uşor credul, fiind păcălit în mai multe rânduri la formarea consiliului judeţean, lui datorându-se insuccesele înregistrate de liberali la negocierile de alegere a conducerii CJ în 2000 şi 2004. Prin accederea în funcţia de preşedinte al CNAFP şi-a cam dat în petic. A fost descoperit de către controlul dispus de conducerea ministerului Agriculturii cu efectuarea unor cheltuieli neeconomicoase, şi nu mici ca sume, de însuşirea unor sume de bani cu titluri de drepturi băneşti prin încălcarea legii, de mai multe abuzuri şi favoruri. Presa naţională, mai ales publicaţiile Caţavenu, l-au avut în atenţia lor în mai multe rânduri.
Totuşi liberalii trebuie să-şi aleagă un preşedinte, bun sau rău. Ei se află în situaţia nefericită de a opta între două rele, alegând răul cel mai mic pentru partid. Care ar fi răul cel mic? Am contactat mai mulţi membri PNL, inclusiv din cei plecaţi la PLD, şi i-am întrebat pe cine ar alege dintre cei doi. Aproape toţi au indicat că Popescu ar fi răul cel mic. Aşa zic şi eu. Dar să aşteptăm verdictul participanţilor la Conferinţa judeţeană a PNL. Prin votul dat ei îşi pot netezi sau spori asperităţile căii de acces spre graţiile electoratului. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Comentariu la comentarii (LX)
(Ioan Rotundu)
Spectacol inedit
Lumea evreiască şi Israel VII
Afaceri care-ţi pot aduce prosperitatea
Platou de costiţe porc cu miere şi vin
Teroristul la poarta Raiului
Horoscop
IPJ Botoşani a sărbătorit Ziua poliţiei sub zodia generozităţii
S-a acordat titlul de Poliţist de Onoare
Francofonia marcată de CCD la Flămânzi
Băutura care ucide
Identificat după comiterea a două furturi calificate
Poliţia alarmată degeaba, de aburii alcoolici a unei tinere
Şcolile se implică tot mai mult în activităţi de mediu
Ministerul Culturii ne-a mai văduvit de-un eveniment enescian
Suedezii ne dau soluţii, nu bani
Prima sărbătoare a UE trecută în calendar
Miss PD la a XI-a ediţie
Vrea să-i trezească la realitate pe liberali
Ţâbuleac nu ar susţine nici unul din candidaţii la şefia PNL
Dorohoienii se bazează pe bani guvernamentali
Încântat de termoficare, dar şocat de Centrul Istoric
Legea în Botoşani nu poate fi respectată
Românul şi noul poliţist
Dumnezeu să-i apere pe liberali!
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă