Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Editorial
Social
Sindicate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Important
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
13740
De la 07 Ianuarie 2003
122873807
Editorial

Loteria fiscală şi ghinionul

  • Ioan Rotundu
  • 22 January 2015, 23:00
Ministerul Finanţelor Publice a decis ca Loteria fiscală să fie inaugurată cu un prim joc stabilit pentru ziua de 13 aprilie, adică ziua a 2-a de Paşti. Tradiţia populară a stabilit că ziua de 13 este la români o zi a ghinionului şi nu este bine ca într-o astfel de zi să te apuci de lucruri serioase în viaţă sau să iei decizii cu bătaie lungă.
Iată că finanţiştii din acest minister sunt decişi să învingă tradiţiile populare ce aparţin sferei paranormalului şi să dea viaţă unei acţiuni de anvergură ce va avea menirea să reducă drastic evaziunea fscală practicantă de comercianţi.
Numai că modul în care este gândită organizarea Loteriei, extragerea câştigătorilor şi plata premiilor aduce mai degrabă a ghinion pentru eventualii doritori de chivernisire pe seama premiilor oferite de ministerul Finanţelor. În p0rimul rând că la Loterie vor participa bonurile fiscale eliberate de vânzători cu valori cuprinse între 1 – 999 lei, fiind neglijate fracţiunile în bănuţi. Dacă bonul fiscal va avea o valoare de 1000 lei, spre exemplu, nu va participa la extragere.
Apoi, ca bonul ieşit câştigător din urnă să fie validat, normele metodologice stabilesc cel puţin 6 condiţii cumulative. Aceste condiţii sunt de fapt nişte criterii tehnice de respectare de către vânzător a datelor sale de identificare ca plătitor fiscal. Omul simplu, cel de la ţară dar şi o mare majoritate de la oraş n-au cum să verifice la eliberarea bonului fiscal de către comerciant dacă acel bon este sau nu valid într-un eventual câştig la Loterie.
Practic, atunci când cetăţeanul se va bucura că din urnă i-a ieşit bonul câştigător, când se va prezenta la Fisc să omologheze câştigul, va păţi ca în schiţa lui Caragiale, „Două loturi”. I se va spune că bonul nu este valabil, iar dacă păcălitul va fi ţăran va scoate o înjurătură zdravănă iar de va fi orăşean va blestema Fiscul, acuzându-i pe funcţionari de şarlatanie.
Mai apar şi stările emoţionale ale câştigului care ulterior se vor transforma în mari dezamăgiri. S-a anunţat de către ministerul Finanţelor că la fiecare extragere se vor scoate din urnă 160 de bonuri cu valoare de premiere 1200 lei pe număr. Numai că, spre exemplu un bon cu numărul 334 se va putea regăsi la nivel de ţară la peste 100 de posesori, în asemenea condiţii valoarea nominală fiind de doar 12 lei fiecare.
Şi plata premiilor este puternic birocratizată. Dacă vei avea norocul unui câştig, vei avea de aşteptat vreo 90 de zile până să vezi banii. Ca să omologhezi câştigul trebuie să te prezinţi cu bonul la un ghişeu al Fiscului unde va fi verificat dacă întruneşte cumulativ cele 6 condiţii de validare. Apoi vei prezenta buletinul sau paşaportul în original şi copie, urmând a se completa şi o declaraţie despre care nu se cunoaşte încă ce cuprinde.
După 30 de zile, termenul de revendicare al câştigului, va mai dura alte 60 de zile, termenul de plată. Iar plata se va face numai într-un cont bancar. Cine nu are un astfel de cont va trebui să-l deschidă, iar o astfel de operaţiune bancară ar putea să coste mai mult decât câştigul omologat.
Practic, Loteria bonurilor fiscale care prin alte ţări funcţionează ceas şi a dat rezultate în reducerea evaziunii fiscale, la noi, aşa cum ne este feleşagul, am birocratizat întreaga operaţiune, am condiţionat-o de fel de fel de criterii de îndeplinit încât lehamitea cetăţeanului va fi mai puternică decât dorinţa de câştig.
Vorba personajului din povestea lui Creangă, parafrazată:
- Îi mărişor câştigul?
- Nu! – va fi răspunsul
- Atunci, lasă-i pe evazionişti să fure mai departe.
Păr5terea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Apartamentul nupţial
Reţeta zilei: Quiche cu cartofi si jambon
Horoscopul zilei
Prognoza meteo pentru vineri
Prima reactie a Curtii Constitutionale in cazul Toni Grebla
Judecatorii CCR sunt suspendati din functie de la data trimiterii in judecata
Cine sunt dracii din cardul electronic de sanatate
Viorel si Andrei Hrebenciuc, Tudor Chiuariu si Ioan Adam, trimisi in judecata in dosarul retrocedarilor ilegale de paduri
Opt lucruri pe care cardiologii le spun prietenilor
Prima extragere la Loteria fiscala va avea loc a doua zi de Paste -13 aprilie
si va dispune de un premiu de 1 milion de lei.
Omul de afaceri Ion Bircina, finul lui Toni Grebla, audiat la DNA
Am bani de nu stiu ce sa mai fac cu ei
Povestea unui credit in franci elvetieni. A unui singur credit
Noul Cod Fiscal ar putea prevedea supraimpozitarea imobilelor darapanate
Kelemen Hunor pune presiune pe guvern
UDMR va decide daca voteaza motiunea de cenzura a PNL dupa ce vede textul ei
Eurostat: Firmele din Romania, repetentele UE la inovatie
Anunţ important Muzeul judeţean Botoşani
Botoşani: Portariuc aruncă o nouă petardă spre Flutur
Beruşinatul, vrea să fie preşedintele CJ!
Ioan Rotundu
„Dosarul "Flota", in care era vizat Traian Basescu, a fost clasat pe motiv ca "faptele nu exista"
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog